Externe
Referendum inedit: Elveţienii vor vota duminică dacă vacile îşi vor păstra sau nu coarnele

Elveţienii se vor pronunţa duminică prin vot asupra unui subiect de importanţă naţională care a împărţit în două ţara, respectiv dacă să fie subvenţionaţi fermierii care lasă coarnele vacilor şi caprelor lor să crească natural, transmite Reuters.
Referendumul cu privire la păstrarea “demnităţii şeptelului” a fost iniţiat de Armin Capaul, un fermier de 66 de ani. În urmă cu nouă ani acesta a demarat o campanie pentru acordarea de subvenţii fermierilor astfel încât aceştia să poată să îşi asigure spaţiul de păşunat suplimentar de care animalele cu coarne au nevoie şi astfel să fie redusă practica de înlăturare a coarnelor.
“Trebuie să lăsăm vacile aşa cum sunt. Să le lăsăm coarnele. Atunci când li se înlătură coarnele, sunt triste”, spune Armin Capaul. Apreciind că datorită coarnelor vacile pot comunica şi îşi pot regla temperatura corpului, Capaul vrea ca fiecare fermier să primească o subvenţie anuală de 190 de franci pentru fiecare animal cu coarne, scrie Agerpres.
În prezent, aproape trei sferturi din vacile din Elveţia, care au devenit un simbol naţional şi o atracţie turistică, nu au coarne fie pentru că au fost concepute genetic în acest, fie pentru că acestea au fost înlăturate după naştere.
După ce activitatea de lobby a eşuat, Armin Capaul a reuşit să strângă cele 100.000 de semnături necesare pentru a impune organizarea unui referendum.
„În Elveţia este ceva obişnuit ca aceste chestiuni să fie supuse votului poporului, fie că este vorba de chestiuni importante sau mai puţin importante”, a declarat ministrul Economiei din Elveţia, Johann Schneider-Ammann.
Există şi fermieri care se opun acestei iniţiative. “Sistemul actual are avantaje. Dacă vacile ar avea coarne, pericolul rănirii altor animale sau al oamenilor ar fi mai mare. Fiecare fermier ar trebui să decidă pentru el. Avem alte probleme mai importante în agricultură”, spune Stefan Gilgen, ale cărui 48 de vaci furnizează zilnic 1.000 de litri de lapte către producătorul elveţian de lactate Emmi AG, mai scrie Agerpres.
Externe
La ce întrebări vor trebui să răspundă românii la referendumul organizat pe 26 mai

PE SCURT
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 25 aprilie, decretul pentru organizarea unui referendum naţional. Acesta va fi organizat pe 26 mai odată cu alegerile europarlamentare.
Potrivit anunţului Preşedinţiei de la București, buletinul de vot la referendum va conţine două întrebări şi vizează lupta anticorupţie.
PE LUNG
Întrebările la referendum sunt:
„1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.
Astfel, potrivit decretului semnat de preşedintele României:
Art. 1. – Poporul român este chemat să îşi exprime voinţa cu privire la următoarele probleme de interes naţional:
1. interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie;
2. interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe.
Art. 2. – Pentru realizarea celor prevăzute la art. 1, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin „DA” sau „NU” cu privire la următoarele cele două întrebări.
Externe
Cetățenii uneia dintre cele mai bogate țări protestează. Ce îi nemulțumește

Zeci de mii de cetățeni ai Elveției au ieșit în stradă pentru a denunța schimbările climatice, transmite Agerpres. Circa 50.000 de persoane s-au mobilizat pe întreg teritoriul țării, dintre care 15.000 la Zurich şi între 8.000 şi 9.000 în capitala Berna.
La Geneva, au fost între 1.200 şi 1.500, mai puţin decât la precedentele mobilizări în favoarea apărării mediului. Mişcarea Grevă pentru climă, lansată de tânăra militantă suedeză Greta Thunberg, a avut un ecou important în Elveţia şi tinerii s-au mobilizat în repetate rânduri şi în număr mare pentru a urma apelul ei, în special pentru emisii nete de gaze de seră zero până în 2030 în Elveţia şi proclamând stare de urgenţă climatică.
„Salvaţi climatul, vă rugăm, este ultima dată când cerem asta politicos” sau „Utopişti în picioare” sunt mesajele manifestanților.
Externe
Opoziţia britanică va cere un nou referendum dacă Acordul Brexit nu va fi aprobat

Partidul Laburist, aflat în opoziţie, va cere Guvernului Theresa May să organizeze un nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană dacă Acordul Brexit nu va fi aprobat de Camera Comunelor, afirmă un lider al formaţiunii, John McDonnell.
„În interesul naţional, trebuie să ajungem la un compromis, iar, dacă nu vom putea, cred că trebuie să revenim la decizia cetăţenilor”, a declarat John McDonnell, responsabil de Afaceri financiare în cadrul Partidului Laburist, într-un interviu acordat BBC Radio 4.
„Noi am spus că, în cazul în care premierul nu va aproba propunerile noastre şi nu se va ajunge la un acord în Parlament, menţinem perspectiva revenirii la un vot public”, a subliniat John McDonnell, conform cotidianului The Independent.
Camera Comunelor a respins proiectul de Acord Brexit negociat de Guvernul Theresa May cu liderii Uniunii Europene, amplicând criza politică.
În acest context, se conturează următoarele posibilităţi: renegocierea acordului actual, producerea Brexit fără niciun acord privind viitoarea relaţie bilaterală, convocarea alegerilor parlamentare anticipate în Marea Britanie, organizarea unui nou referendum privind apartenenţa ţării la Uniunea Europeană sau renunţarea la Brexit.
Theresa May vrea renegocierea situaţiei frontierei nord-irlandeze. Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestată de numeroşi parlamentari britanici.
Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.
Sursa: Mediafax