Recomandări Moldova.org / Ce gătește Nata Albot în autoizolare

Trebuie să fim mulțumitori. Trebuie să profităm de timpul liber. Trebuie să fim creativi. Trebuie să învățam ceva nou. Să vedem cât mai multe filme, și de dorit bune. Trebuie de făcut mai mult sport. Trebuie de gătit mai sănătos. Trebuie de petrecut cât mai frumos timpul cu copii… Ce mai trebuie?

De când am intrat în carantină, în fiecare zi aud sau citesc aceste fraze de la alții. Mă inundă reclamele cu ateliere online și activități creative. Oamenii devin ași în TikTok, fac proiecte de artă, înregistrează muzică, fac festivaluri online. Iar eu am impresia că trece pe lângă mine un tren rapid în care dacă nu sari acum, imediat, degeaba ai mai trăit această carantină. Simt că pentru a-mi adapta lumea întreagă la viața în izolare, trebuie, în primul rând, eu să mă adaptez cu mine. Să stau în singurătate măcar vreo 3 zile, fără gătit, schimbat de scutece și pus haine la loc. Or eu pentru mine acest timp nu l-am avut timp. Așa că nici în tren nu am reușit să sar. Fug și eu din urma lui și mă țin cu o mână.

Noroc măcar de acel curs de la universitate. Este despre producția cașcavalului și trebuia să fac practica la o cașcavalărie locală. Și eram atât de bucuroasă de această oportunitate. Dar nici asta nu va fi. Învățăm online să facem cașcaval. Noroc de Zoom. Ne întâlnim de 2 ori pe săptămână vreo 15 oameni în clasa virtuală, profa ne împarte în grupe și învățăm ce-i aia pasteurizare, termizare sau cum se face roquefort.

Anul acesta trebuia să fie a 8-a ediție a festivalului Mai Dulce. De la el au pornit toate festivalurile noastre K Lumea. Așa cum evenimentele cu mai mult de 50 de persoane nu sunt permise, l-am anulat. Chiar și de erau permise, oricum îl anulam. Deși l-am anunțat încă din ianuarie. Nici soarta la festivalul Ia Mania nu pare mai roz. Poate ajungem prin August măcar la Hodina să ne vedem.

Noroc de Patronii Klumea care ne susțin cu donații lunare pe www.patreon.com/klumea. Datorită contribuției lor, vom profita de această pauză Mai Dulce și vom oferi pe 30 și 31 mai, în loc de Mai Dulce în stradă, un Best of Mai Dulce: 20 de video cu rețete de deserturi tradiționale, oferite de cele mai fidele participante ale festivalului nostru.

Ce-am gătit eu în carantină? În primul rând s-au rărit vizitele la magazin. Așa că mâncarea dintemirice” e la ordinea zilei. Am gătit supe de linte și năut la oală, am făcut tăieței de casă și am dat-o uneori pe pizza de la magazin.

Vă dau aici rețeta omletei cu mere, care e preferata noastră pentru mic dejun. Aveți nevoie de câteva mere acrișoare. Le spălați bine și le tăiați felii mășcate. Căliți o ceapă mare tăiată felii subțiri, deasupra puneți merele și mai căliți-le puțin. Bateți bine câteva ouă cu lapte și sare. Turnați amestecul de-asupra la mere și adăugați niște brânză de oi sau cu mucegai, gen roquefort. Ornați cu ceapă verde, reduceți focul și gătiți omleta sub capac încă vreo 8 minute. 

https://www.instagram.com/p/B_u5ZEQjHd-/?igshid=13ehyvdu4g3pc&fbclid=IwAR0yp5Qj8obhrPLDr3R9h5tiT9-LnBdVRAFJQ5IzAq7h-e2ccS46xQTDL5M

Am dat-o cu mâncarea fermentată în carantină. De exemplu, am murat multă varză, pentru că merge bine în casă la noi. Am fermentat o salsa din ananas, ceapă tocată, usturoi, ardei grași tocați, morcov și condimente. A ieșit o chestie iute-acrișoară bune de pus peste carne, la niște colțunași. Am mai descoperit o sfeclă tare curioasă. Se numește Chioggia. Are un aspect deosebit. Și când mă apucasem să o tai pentru un borș cu sfeclă, am înțeles că această sfeclă e bună de altceva. Așa că am tăiat-o pai și am pus-o la murat cu oțet de mere bun.

Am făcut și o plăcintă nouă. Am numit-o Ceatrimisbojica” și m-am inspirat de la un atelier online, unde bucătăreasa foarte frumos împletea aluatul. Am făcut și eu un aluat sablé din ouă, unt, făină, sare, zahăr și puțină apă. Iar pentru umplutură am adunat ce-a rămas de la alte mîncări: niște fileu de miel tăiat cubulețe, ceapă, praz și ciuperci călite, o cutie de mazăre conservată și niște mozzarela. Am amestecat ingredientele și le-am aranjat în interiorul turtei pe care apoi am modelat-o exact ca în video pe care l-am văzut. Pe final, am uns cu aluatul cu un ou și l-am pus la copt. Ah, ce bunătate a ieșit. Ingredientele le puteți schimba în interior cum doriți, important e nimic să nu se piardă și să nu meargă la gunoi.

https://www.instagram.com/p/B_DWShKhSx-/

În rest, dacă tot stau acasă copiii, fetele mai mari ne-au înlocuit grădinița. Lecții online obligatorii nu au. Cât fetele ne ajută cu cei mici, noi putem lucra. Andrei încearcă din răsputeri să se concentreze pe Lumina, deși spune că nu poate crea în gălăgie. Facem împreună Internetu’ Grăiește. 

Urmăresc ce face pandemia aceasta din antreprenorii noștri locali și mi se rupe inima. Înțeleg cât de mult regretă majoritatea faptul că nu au luat în serios avantajele noilor tehnologii, nu și-au creat pagini web, nu și-au pus la punct comenzile online, livrarea de produse. Și deși în aproape 2 ani de când am lansat site-ul www.fromtheheart.shop, am încercat din răsputeri să convingem mulți producători locali să vină la noi pe platformă, majoritatea tot preferau magazinele fizice și atelierele pentru vânzări, iar online-ul li se părea o chestie atât de îndepărtată. Îmi pare rău că trec prin greutăți financiare micile noastre afaceri. Dar mă gândesc că poate această criza ne va ajuta să ne modernizăm. Noi pe www.fromtheheart.shop am avut o creștere impresionantă de vânzări în ultimele 2 luni și am susținut prin ele zeci de mici producători.

Mai am totuși un vis, să ajung vara asta acasă, în Moldova. Am o căsuță veche în Pohrebea, cumpărată anul trecut după Hodina. O căsuță fără wifi și televizor, dar cu acoperișul din oale, ferestrele din lemn și păsărele pe uși. I-am promis să o salvez. Și tare aș vrea singurică să cresc o mintă, un leuștean pe lângă casă.

Așa sunt timpurile. Nu-s cele mai rele timpuri. Ne învață multe.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.