Recomandare de week-end: Festivalul Turistic Naţional al Tradiţiilor “Duminica Mare”

Dacă nu v-aţi făcut încă planuri pentru ziua de duminică, noi vă sugerăm să participaţi la Festivalul Turistic Naţional al Tradiţiilor “Duminica Mare” care se va desfăşura în localitate Dumulgeni, raionul Floreşti.

Începând cu ora 12.00 şi până la 13.00, sunteţi aşteptaţi, în calitate de oaspeţi ai Festivalului, la intrarea în sat, unde sunteţi însoţiţi de ghizi-copii pe traseul turistic al satului. Veţi avea posibilitatea să vizitaţi o pensiune turistică, o gospodărie a unui apicultor, atelierul unui lemnar şi sculptor în lemn, o gospodărie-muzeu de peste 100 ani şi biserica „Sf. Nicolae” din localitate. Sărbătoarea va continua în inima satului vechi, pe malul râului Răut.

Programul Festivalului este liber şi deschis pentru toţi oamenii curioşi şi cu diverse interese.

Pentru gurmanzi, gospodinele şi gospodarii propun bucate şi preparate locale pregătite după vechile reţete din zonă. Aici puteţi degusta copturi si bucate de Paşti (s. Pragila), copturi şi bucate de Duminica Mare (s. Trifănești), mămăliguţa de toate felurile, compoziţii de bucate tradiționale (s. Frumușica), clătite şi alte preparate din bucătăria ucraineană (s. Cunicea), turte cu mac şi alte copturi (s. Gura Căinarului), plăcinte (s. Hîrtop) şi băuturi răcoritoare (Rădulenii Vechi). Acesta este Târgul gastronomic.

Pentru cei mai curioşi şi cei care vor sa-şi găsească un hobby, meşterii populari organizează ateliere demonstrative de ţesut covoare şi catrinţe, de brodat şi de confecţionare a costului naţional, de împletit lozie, de olărit şi ceramică, de scopt urdă şi de afumat mezeluri. De asemenea, meşterii populari vernisează şi expoziţii cu vânzare pentru cei care doresc să cumpere un obiect tradiţional autentic.

Cei pasionaţi de tradiţii, ritualuri şi cântec popular pot participa la spectacolul etnofolcloric „Tradiţii de la Paşti până la Rusalii”, oferit de formaţiile folclorice din raionul Floreşti. Botezul, Îmbrăcatul şi Dezbrăcatul miresei, Curăţitul fântânii, Petrecerea la armată, Rudă, Rudă, Paparudă sunt doar câteva dintre mini-spectacolele ce vor prezenta tradiţiile şi ritualurile din zonă.

Înainte de a porni la drum, vă recomandăm să citiți mai multe despre satul Duminicii Mari, așa cum i se mai spune Domulgeniului. Drum bun! 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.