Reacția SUA la afirmațiile lui Rogozin la adresa României

Declaraţiile lui Dmitri Rogozin la adresa României sunt “retorică inflamatoare”, a declarat, luni, purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, adăugând că nu ştie ca SUA să fie implicate în interzicerea accesului vicepremierului rus în spaţiul aerian românesc.

Întrebată care este reacţia SUA faţă de declaraţiile vicepremierului rus care a scris pe Twitter că va reveni în România cu un bombardier strategic, după ce i s-a interzis accesul în spaţiul aerian românesc, Jen Psaki a precizat: “Cu siguranţă că nu considerăm că acest gen de retorică inflamatoare este de folos”.

“Ştiu că era într-o vizită în Moldova în acel moment. Evident că aceasta este o zonă în care sprijinim şi vom continua să sprijinim negocierea unui acord cuprinzător privind conflictul, care să garanteze suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei, asigurând, totodată, un statut special pentru Transnistria”, a spus purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, în cadrul unui briefing de presă, notează Mediafax.

Întrebată dacă SUA au avut vreun rol în interzicerea accesului, Jen Psaki a precizat că nu este la curent cu aşa ceva. “La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec”, a afirmat vicepremierul rus Dmitri Rogozin într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter. “Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160”, a precizat Rogozin.

Vicepremierul a acuzat probleme cu transportul şi joi, la venirea în regiunea transnistreană, unde a asistat la parada organizată pe 9 mai. El a anunţat, tot pe Twitter, că avionului său, care se îndrepta către Chişinău nu i s-a permis să traverseze spaţiul aerian al Ucrainei şi că a fost nevoit să ocolească prin Bulgaria şi România.

Ministerul ucrainean de Interne a dezminţit însă, joi seara, că ar fi interzis tranzitul avionului vicepreşedintelui rus prin spaţiul aerian al Ucrainei, afirmând că nu există obstacole pentru zborul avioanelor ruseşti.

“Se pare că vom merge la Chişinău prin Bulgaria şi România, zborul va dura 4-5 ore. Ucraina nu ne-a permis trecerea prin spaţiul său aerian”, a scris Rogozin joi, în mesajul postat pe Twitter. “Bine că Ucraina nu este ca Rusia (de mare), altfel ocolirea ar dura aproximativ 20 de ore”, adăuga el.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.