R.Moldova şi Ucraina vor face schimb de informaţii privind situaţia la frontieră printr-un sistem computerizat

Republica Moldova şi Ucraina vor face schimb de informaţii privind traficul de persoane şi bunuri la frontieră printr-un sistem computerizat, în urma semnării, la Bruxelles, a unui protocol între serviciile vamale ale celor două state, în cadrul reuniunii trilaterale R.Moldova-Ucraina-UE.

Potrivit Serviciului Grăniceri al RM, documentul este important din perspectiva combaterii criminalităţii transfrontaliere şi consolidarea încrederii reciproce în procesul de implementare a Protocolului. Părţile s-au angajat să facă lunar raporturi comune despre situaţia de la graniţă, care să fie prezentate la reuniunile cu misiunea UE de monitorizare a frontierei EUBAM.

La semnarea acordului au asistat Comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, trimisul special european Adriaan Jacobovitz de Szeged şi şeful misiunii UE de monitorizare a graniţei – EUBAM, generalul Ferenc Banffy.

Sursa citată mai anunţă că la reuniune au fost discutate cinci chestiuni, inclusiv cooperarea cu EUBAM, controlul comun al hotarului, demarcarea frontierei de stat şi situaţia de la podul de la Moghilov-Podolsk care rămâne încă închis. Partea ucraineană declară că a mai descoperit o fisură pe pod şi că reparaţia acestuia ar putea să mai dureze. Podul de la Moghilov-Podolsk este singurul punct de trecere a hotarului pentru mărfurile accizabile.

De asemenea, părţile au subliniat necesitatea continuării acţiunilor comune la frontiera moldo-ucraineană cu participarea UE. La rândul său, Comisia Europeană a salutat intenţia Kievului şi a Chişinăului de implementare a standardelor europene în domeniu.

Comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, citată de BBC, a declarat că "este un important pas înainte pentru consolidarea încrederii reciproce şi a transparenţei, inclusiv pe sectorul transnistrean, şi sper că schimbul deschis de informaţii între grănicerii şi vameşii moldoveni şi ucraineni va contribui la un control efectiv".

În context, generalul Banffy a anunţat că prin Transnistria trec "o sumedenie de mărfuri de contrabandă – de la alimente şi droguri până la autovehicule furate în Occident". El a apreciat cooperarea stabililtă cu Ucraina şi Moldova care a dus la scăderea acţiunilor ilegale de la graniţă.

Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Andrei Veselovski, a subliniat, la BBC, voinţa guvernului său de a continua să lucreze cu Republica Moldova pentru a realiza, după cum s-a exprimat el, reunificarea ţării.

Reuniunea trilaterală s-a desfăşurat în perioada 20-22 noiembrie curent. R.Moldova a fost reprezentată la eveniment de o delegaţie condusă de viceministrul de externe şi integrare europeană Eugenia Kistruga. Aceasta este cea de-a cincea întâlnire într-un asemenea format organizată de la începutul anul curent.

Activitatea Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la frontiera dintre Moldova şi Ucraina a fost lansată la 30 noiembrie 2005 la solicitarea comună a Preşedintelui Republicii Moldova şi a Preşedintelui Ucrainei. Misiunea este un organ de consultanţă şi tehnic, fără putere executivă. Ea este programată pentru aproximativ 2 ani. Sediul central se află în oraşul Odessa, Ucraina. Misiunea dispune în prezent şi de 7 oficii în teren amplasate la frontiera moldo-ucraineană – 3 de partea moldovenească şi 4 de cea ucraineană.

Frontiera de stat moldo-ucraineană alcătuieşte 1.222 km în lungime, inclusiv 470 km a frontierei care, din partea moldovenească, se află cub controlul aşa-numitelor autorităţi transnistrene. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.