Publika, RTR, REN, Sputnik, lideri la capitolul manipulare

În perioada 1 noiembrie 2015 – 31 ianuarie 2016, Centrul pentru Jurnalism Independent a monitorizat 12 instituţii media – portaluri de ştiri, versiuni online ale publicațiilor săptămânale şi
posturi TV – pentru a identifica dacă în produsele mediatice pe care le oferă respectivele echipe editoriale se conţin elemente de manipulare informaţională. Pentru aceasta, a fost analizat modul în care instituţiile de presă din Republica Moldova reflectă evenimentele majore din domeniile politic, economic, extern etc.; dacă respectă normele jurnalistice privind verificarea informaţiilor din câteva surse, pluralismul de opinie, asigurarea echilibrului în cazul ştirilor conflictuale.

Cazuri de folosire a tehnicilor de manipulare informaţională au fost constatate în principal la relatarea evenimentelor interne cu încărcătură politică majoră şi a subiectelor de politică externă referitoare la situaţii de conflict. Prin conţinutul difuzat, unele media monitorizate au susţinut şi promovat linia politică a proprietarilor lor şi au prezentat o imagine distorsionată a realităţii.

O parte din instituţiile media monitorizate au transmis informaţii dintr-o singură sursă, au exagerat faptele, au prezentat informaţie comentată, au folosit etichetări, au selectat surse care emit acelaşi mesaj, în detrimentul informării echilibrate şi pluralismului de opinii, au favorizat prin text şi imagini unii subiecţi ai ştirilor şi i-au defavorizat pe alţii. Cele mai frecvente abateri de la normele deontologice referitoare la prezentarea echilibrată a faptelor şi la reflectarea obiectivă a realităţii au fost constatate în cazul Publika TV, RTR, REN TV, novostipmr.ru, sputnik.md.

CJI recomandă instituţiilor media ar trebui să se conducă în activitate exclusiv de normele Codului Deontologic şi de standardele de calitate în jurnalism pentru a reflecta corect realitatea şi a oferi publicului o informaţie obiectivă, echidistantă şi clară. Subiectele ar trebui selectate în funcţie de interesul public şi nu criterii, cum ar fi interesele politice sau de altă natură ale proprietarilor trusturilor de presă.

[pdf link=”http://media-azi.md/sites/default/files/CJI_Media_Monitoring_Report_Nov.2015-Jan.2016_RO.PDF”]

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare