Connect with us

Externe

Protestatari basarabeni la București: „În Piața Victoriei, ieri, se simțea furia pe chipurile oamenilor”

Publicat

pe

Foto: Mihai Surdu

Guvernul României a adoptat marți seara modificarea codurilor penale și proiectului de lege privind grațierea. Funcționarii publici nu vor fi trași la răspundere penală dacă paguba nu depășește 200 mii de RON (aproape 1 milion MDL). Mii de oameni protestează în București, Cluj, Timișoara, Sibiu, Iași. Printre aceștia se află numeroși cetățeni români originari din Republica Moldova. Am discutat cu câțiva dintre aceștia despre protestele din țara vecină.

Tudor Cojocariu, manager de proiecte

Am ieșit și voi continua să ies zi de zi în piață pentru a-mi exprima revolta față de acțiunile și atitudinea guvernării PSD-ALDE. Prin adoptarea acestor ordonanțe, o droaie de corupți și hoți, care au furat ani de-a rândul din buzunarele noastre, vor scăpa de pedepse; iar alții ca ei se vor simți încurajați să fure în continuare.

În urma protestelor masive din toată țara, dar și simțind starea de spirit generală din societatea românească, gașca de la guvernare a decis să ne înjunghie pe la spate, asta fiind singura cale. De aici și sloganul pieței „Nu veți scăpa!” sau „Vă vedem!”. Miza ține nu doar de achitarea unor fapte din trecut, ci și de pregătirea terenului pentru furturi viitoare. E vorba de 6,6 miliarde din Programul Național de Dezvoltare Locală, care se vor împărți din pixul lui Shaiddeh și ambâțul lui Dragnea.

Protestul va schimba în mod cert multe, cu condiția să nu ne lăsăm și să ieșim în continuare. Până la noi evoluții, urmează un maraton de minim 10 zile în care vom ieși zilnic în stradă, dimineața, dar mai ales seara și în weekend. În România, spre deosebire de RM, protestele nu pot dura ani de zile, fiind ignorate de autorități.

Iohannis în acest moment este singurul pol de putere care vorbește aceeași limbă cu protestatarii din stradă, din spatele computerelor, de acasă, de la birouri și așa mai departe. El este și comandantul suprem al armatei și coordonatorul CSAT. Astea nu-s roluri ornamentale.

Foto: Mihai Surdu

Victoria Nedelciuc, sociolog

Am ieşit în piaţă şi în această dimineaţă pentru că simt că nicio altă formă de dialog cu Guvernul nu mai funcţionează în această țară, în care Executivul a decis să sfideze statul de drept, morala şi cetăţenii. Cred şi sper că protestele vor genera, în primul rând, presiune asupra Guvernului, dar şi a opoziţiei, mass-media naţionale şi internaţionale şi, nu în ultimul rând, îi va face pe votanții partidului care a produs actualul Guvern, să se întrebe dacă au ales bine şi, sper eu, să-şi regândească alegerea. Sper că prezenţa lui Iohannis în CSM să urgenteze procedurile de declarare că fiind neconstituțională OUG publicată în această noapte, dar să şi atragă atenţia internaţională asupra riscurilor la care este expusă România de mafia politică.

Foto: Mihai Surdu

Mihai Surdu, fotograf 

Am două motive pentru care am ieșit. În primul rând pentru a face poze ca să vadă și ceilalți cum se protestează. În al doilea rând este datoria fiecărui cetățean informat să iasă în stradă din moment ce în România există un guvern care face lucruri total pe lângă programa de guvernare. Mii de oameni sunt furioși în acest moment deoarece ieri seara, pe furiș, la finalul ședinței de Guvern, ministrul justiției, Florin Iordache, a pus pe masă ordonanțele de urgență cu privire la grațiere și amnistie, asta după ce duminică au ieșit aproximativ 100.000 de oameni să protesteze împotriva acestor ordonanțe.

Din relatările mai multor jurnaliști, ceilalți miniștri nici nu au avut timp să se dumerească ce se-ntâmplă. Apoi s-a făcut o conferință de presă în care Florin Iordache, cu o voce care-i tremura, a anunțat adoptarea acestor ordonanțe. Un alt lucru mișelesc este faptul că la ora 1.15 aceste ordonanțe au fost publicate în Monitorul Oficial, țin să punctez faptul că bugetarii nu au program cu schimb, în care se lucrează câte 8 ore, 24/24. Este clar că, acești oameni încearcă să-și scape penalii care le sunt prieteni/finanțatori care au fost închiși în decursul ultimelor două decenii. Din păcate nu mai sunt multe pârghii prin care se pot retrage aceste OUG-uri, de aceea se iese în stradă. Să știe toată țara că există un număr foarte mare de oameni nemulțumiți de cele ce se-ntâmplă. În Piața Victoriei ieri se simțea furia pe chipurile și manifestările oamenilor, am văzut bărbați ce scandau cu lacrimi în ochi. Și nu este cert dacă aceste proteste vor schimba ceva, dar este măcar un semnal foarte important de alarmă pe care-l trage întreaga societate românească.

Foto: Mihai Surdu

Victoria Sorenela Reniță, studentă

Oficial, poporul este cel care legitimează conducerea să acționeze în numele și pentru binele ei, nu în interesul lor (guvernanților). Or, a trece peste voința sa, atât de grosolan și senin, în ciuda protestelor, a procedurilor inițiate de către președinte pentru declanșarea unui referendum, a tuturor indiciilor că nu se vor aceste Ordonanțe, înseamnă a ignora vocea poporului. În ultimii ani, unul dintre cele mai mari progrese ale României a fost în domeniul justiției, iar acțiunile de aseară anulează acest progres, dând licență hoților și corupților să fure din nou. Vom ieși, pentru că a sta pe margine înseamnă a ne oferi consimțământul sau a sugera că nu ne pasă, în această situație. Nouă ne pasă – noi vrem o Românie necoruptă.

Nu am cuvinte pentru votul de aseară. A fost făcut în plină noapte, pe furiș, mizând, probabil, pe faptul că nu va ieși prea multă lume în stradă la acea oră. Mă așteptam că în Europa, doar pe la Chișinău, se practică deciziile nocturne. Cred că asta spune suficient de multe despre acest vot. Duminica trecută au fost aproximativ 50.000 de cetățeni în București, când ordonanțele încă nu erau în Monitorul Oficial. Vedem ce va fi diseară, acum că ne-am trezit în fața faptului împlinit.

Aș vrea să cred că protestele vor fi decisive în a mai diminua răul comis, de a mai corecta ce se mai poate de corectat. Nu ne-a mai rămas decât să continuăm presiunile.

(Foto de Mihai Surdu)

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Citește mai departe
Advertisement

Externe

Ucraina: Premierul Vladimir Groisman a anunțat că demisionează

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Premierul Ucrainei Vladimir Groisman a anunțat astăzi că va demisiona imediat după ședința Guvernului din 22 mai.

Anunțul survine după ce în discursul de învestitură noul președinte Vladimir Zelenski a anunțat dizolvarea Parlamentului și a cerut Guvernului să demisioneze, chiar dacă legea nu obligă Guvernul să plece decât după alegerile legislative.

PE LUNG

„Președintele Zelenski prin apelul său de astăzi și-a asumat toată responsabilitatea față de amenințările viitoare care se află pe ordinea de zi “, a declarat Groisman.

Premierul ucrainean a declarat că Guvernul demisionează „în fața Radei Supreme, și nu în fața președintelui nou ales”.

Vladimir Zelenski a preluat oficial funcția de președinte al Ucrainei la 20 mai. După ceremonia de inaugurare, Zelenski a cerut Guvernului să demisioneze, iar Radei Supreme să demită șeful Serviciului de Securitate, procurorul general și ministrul Apărării al Ucrainei din funcție.

În primul său discurs în calitate de președinte, Zelenski a anunțat, de asemenea, dizolvarea Radei Supreme, dar a spus că actualul parlament va lucra în această formulă pe parcursul a încă două luni.

Citește mai departe

Externe

Revoltă într-un penitenciar de maximă securitate din Tadjikistan. 32 de persoane au decedat

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Trei gărzi și 29 de deținuți au fost uciși într-o închisoare de maximă securitate din Tadjikistan, după ce un grup de militanți ai Statului Islamic au provocat o revoltă, anunță tass.ru.

Incidentul a avut loc în seara zilei de 19 mai. 30 de militanți deosebit de periculoși, condamnați pentru implicarea în organizația teroristă, au luat ostatici trei ofițeri pentru a evada din colonia situată în orașul Vahdat, la 20 de kilometri de capitala Tadjikistanului.

PE LUNG

Condamnații erau înarmați cu „cuțite și alte arme reci”, a declarat Ministerul de Justiție al țării.

Negocierile cu rebelii s-au încheiat cu schimburi de focuri , în urma cărora au decedat trei angajați ai penitenciarului și 29 de deținuți.

Acesta este al doilea caz de tulburări în coloniile din Tadjikistan în ultimele șase luni.

În noiembrie 2018, a avut loc o revoltă într-o închisoare de maximă securitate din orașul Hudjand din nordul țării. Atunci, potrivit cifrelor oficiale, au fost uciși 21 de deținuți și două gărzi.

Citește mai departe

Externe

Noul președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski a anunțat dizolvarea Parlamentului. A propus Guvernului să demisioneze

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Noul președinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski, a anunțat dizolvarea Radei Supreme. Astfel, alegerile parlamentare anticipate din Ucraina vor avea loc vara curentă. Anunțul a fost făcut după ce a Vladimir Zelenski a depus jurământul, în timpul unui discurs în sala de ședințe a Parlamentului.

Eu vreau ca voi să adoptați legea privind anularea imunității deputaților, privind condamnarea penală pentru îmbogățirea ilegală. Rog Parlamentul să-i elibereze din funcții pe președintele Serviciului Securitate, procurorul general și ministrul Apărării. Eu anunț despre dizolvarea Parlamentului de legislatura a opta”, a menționat Zelenski.

PE LUNG

De asemenea, Vladimir Zelenski a propus Guvernului de la Kiev să demisioneze.

Vreau să citez un actor american care a devenit un mare președinte american: „Guvernul nu rezolvă problemele noastre – guvernul este problema noastră”. Nu înțeleg guvernul nostru, care doar ridică din umeri și îmi zice că nu poate face acest lucru. Puteți să luați hârtie, să luați un pix și să eliberați locurile pentru cei care se vor gândi la generațiile viitoare, și nu la alegerile următoare “, a declarat el în timpul mesajului către poporul ucrainean, după ce a depus jurământul în sala de ședințe a Parlamentului.

Astăzi, la Kiev, Vladimir Zelenski a depus jurământul în calitate de președinte al Ucrainei, pentru un mandat de cinci ani. În discursul său de învestire în Rada Supremă, Zelenski a spus că va fi un președinte al tuturor cetățenilor

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate8 ore în urmă

De ce albim? Ce ne spune părul alb despre sănătatea noastră

PE SCURT Părul albește odată cu înaintarea în vârstă, e inevitabil. Se întâmplă în general pe la 40-50 de ani....

Externe9 ore în urmă

Ucraina: Premierul Vladimir Groisman a anunțat că demisionează

PE SCURT Premierul Ucrainei Vladimir Groisman a anunțat astăzi că va demisiona imediat după ședința Guvernului din 22 mai. Anunțul...

Social11 ore în urmă

Biletele pentru vagoanele de clasa întâi și doi cu trenul Chișinău – Odessa se majorează din 24 mai

PE SCURT Biletele de călătorie pentru vagoanele de clasa întâi și doi cu trenul Chișinău-Odessa se majorează din 24 mai....

Politică12 ore în urmă

Ministrul de Externe Tudor Ulianovschi a avut o întrevedere cu președintele Vladimir Zelenski

PE SCURT Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a participat astăzi la inaugurarea președintelui nou-ales al Ucrainei, Vladimir...

Externe14 ore în urmă

Revoltă într-un penitenciar de maximă securitate din Tadjikistan. 32 de persoane au decedat

PE SCURT Trei gărzi și 29 de deținuți au fost uciși într-o închisoare de maximă securitate din Tadjikistan, după ce...

Social14 ore în urmă

În România, un moldovean a rămas fără mașina de 14000 euro

PE SCURT Un moldovean a rămas fără mașina pentru care a achitat 14000 euro. Aceasta după ce polițiștii de frontieră...

Social15 ore în urmă

Unul căuta fier uzat și s-a rătăcit, altul avea interdicție. Doi cetățeni ai Ucrainei, surprinși în timp ce treceau ilegal frontiera

PE SCURT Doi ucraineni sunt cercetați penal pentru trecerea ilegală a frontierei de stat. Aceasta după ce unul s-a rătăcit...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri3 zile în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri2 săptămâni în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Alegeri3 săptămâni în urmă

În Găgăuzia a început campania electorală pentru alegerea başcanului

PE SCURT În Găgăuzia a început astăzi campania electorală pentru alegerile bașcanului autonomiei care vor avea loc pe 30 iunie,...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Unde pot vota cetățenii români din R. Moldova la europarlamentare / Lista secțiilor de votare

PE SCURT Pentru cetățenii români din R. Moldova vor fi deschide 36 de secții de votare a membrilor Parlamentului European....

Alegeri3 săptămâni în urmă

Ce efecte ar putea avea alegerile anticipate

PE SCURT Diminuarea caracterului geopolitic în recentele alegeri parlamentare, tergiversarea procesului de operaționalizare a structurilor instituționale ale noului parlament ales,...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Cine sunt magistrații care au decis că nu renunțăm la sistemul electoral mixt

PE SCURT Cei șase magistrați ai Curții Constituționale au decis, la sfârșitul acestei săptămâni, că în cazul alegerilor parlamentare anticipate vom...

Advertisement

Opinii

mai 2019
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com