Protest la Parlament! Jurnalişti cer acces liber în sala de şedinţe

Mai mulţi jurnalişti, îmbrăcaţi în tricouri albe pe care era inscripţionat “Acces liber presei”, au organizat astăzi un protest în Parlament, cerând acces liber la şedinţele Legislativului. Înainte de aceasta, reporterii au postat şi un ţarc  în faţa clădirii Parlamentului.

Aceasta pentru că în prezent reprezentanţii mass-media stau într-o încăpere special amenajată, centru de presă, de unde monitorizează ședințele plenare. În plus, fotoreporterii au acces la ședințele plenare doar pentru câteva minute la începutul acestora.

 Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, a declarat că jurnaliştii sunt revoltaţi că de doi ani conducerea Parlamentului a spus că va rezolva această problemă, dar nu a făcut nimic pentru aceasta.

„Au fost nenumărate apeluri, însă nu au adus efectul scontat. Chiar dacă au propus pentru ca toţi cameramanii să aibă acces în Parlament şi să poată filma luarea deciziilor. Ei trebuie să filmeze cum deputaţii se adună şi vorbesc anumite lucruri, cum se şuşotesc. Suntem revoltaţi că de doi conducerea Parlamentului a spus că va rezolva această problemă, dar nu au făcut nimic pentru asta”, a spus Petru Macovei.

 Preşedintele Parlamentului Andrian Candu, care a vorbit cu jurnaliştii, a declarat că reporterii și cameramanii nu au acces în sala de ședințe a Parlamentului “deoarece designul încăperii nu permite acest lucru”.

„Designul sălii nu permite acest lucru. Dar sunt imagini în direct, iar cameramanii care au nevoie de imagini le pot cere”, a spus Candu.

Declaraţia preşedintelui Parlamentului a revoltat reprezentanţii mass-media, care au spus că acţiunea de astăzi din Parlament demonstrează că există spaţiul şi pentru jurnalişti. „Trebuie să ne solidarizăm şi să cerem acest drept. Prin această acţiune este posibil, şi am demonstrat că jurnaliştii încap în Parlament”, a declarat Nadine Gogu, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent.

Jurnaliştii au scris şi o petiţie în care solicită accesul liber la şedinţele plenare şi au îndemnat deptaţii ca s-o semneze.

Menționăm că accesul jurnaliștilor a fost restricționat la ședințele plenare odată cu redeschiderea Parlamentului, devastat în urma protestelor din aprilie 2009.

jurnalisti parlament

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare