Proprietarii restaurantelor: Legea anti-tutun este neclară

Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova va cere explicații premierului Republicii Moldova, Pavel Filip, și a Președintelui Parlamentului, Andrian Candu.

Amintim că pe 31 mai 2016 vor intra în vigoare prevederile Legii privind controlul tutunilui. Fumatul va fi interzis în toate locurile publice închise și semi-închise, indiferent dacă proprietatea este publică sau privată. Pe lângă aceasta, va fi interzis fumatul la 10 metri de la intrarea în localurile publice închise, inclusiv locuri de utilizare comună și locurile de muncă.

Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement pregătește o adresare premierului Republicii Moldova și speakerului Andrian Candu privind neclaritățile și o posibilă dublă interpretare a legii. În cadrul adresării se menționează că în categoria “locurilor publice închise și semi-închise” intră, în mod evident, restaurantele și locurile de agrement. În același timp, în unul dintre articolele Legii se spune că “anagajații, proprietarii și managerii locurilor publice pot amenaja locuri speciale pentru fumat în spațiile deschise sau semi-deschise, amplasate în așa mod încât fumul să nu intre în spațiile închise și semi-închise”.

Semnatarii declarației au menționat că, cel mai probabil, după intrarea în vigoare a prevederilor Legii, autoritățile vor începe să verifice îndeplinirea normelor și, în condițiile existente în Moldova, orice întrebare suspectă nu va fi rezolvată în avantajul persoanelor juridice. În legătură cu asta, proprietarii restaurantelor au venit cu următoarele cerințe: re-examinarea Legii privind controlul tutunului pentru perfecționarea acesteia, respectarea principiului de claritate și previzibilitate a normelor juridice, elaborarea unor norme tehnice clare pentru crearea spațiului pentru fumători, consultarea reprezentanților Asociațiilor Restaurantelor și Localurilor de Agrement în procesul de elaborare a normelor tehnice, permiterea creării locurilor de fumat în interior, în corespundere cu practicile europene, excluderea din lista consumului interzis in spațiile închise a țigărilor electronice.

Aceasta adresare a fost semnată de aproape toți membrii Asociației noastre, au semnat chiar și restaurantele “nefumătore”, ne-a comunicat șefa Asociației, Aneta Zasavițchi – Nu am trimis deocamdată în mod oficial această scrisoare către conducerea statului pentru că au apărut mulți alți agenți economici dornici să semneze declarația noastră. S-au abținut de la semnare doar 3-4 restaurante. Pe 1 aprilie vom trimite adresarea către conducerea țării.

Credeți că autoritățile moldovenești vor reacționa la declarație?
Cred că aceștia trebuie să examineze prevederile noastre pentru că este neclar cum trebuie să amenajăm locurile pentru fumat. Cel puțin trebuie să ne răspundă, chiar dacă nu vor re-examina legea. Dar sperăm că vom primi explicații despre cum trebuie să lucreze această lege. Unele aspecte ale acestei Legi au interpretare dublă, ar fi neplăcut să se întâmple așa încât ca atunci când vor veni organele competente cu verificările să ne spună ceva, iar noi să-i convingem că de fapt e invers. Aceasta e problema: fiecare citește legea și o înțelege diferit.

Ce părere au, în linii generale, membrii Asociației despre Lege?
Noi nu cerem să fie permis fumatul în întregul local, cerem să primim explicații, unde putem să permitem asta, unde putem crea un spațiu special pentru fumat. De exemplu, în Lege se menționează că nu este permis să fumezi la 10 metri de la intrarea în locurile publice de tip închis. Unde să amenajăm aceste locuri, la 10 metri de la restaurant? Iar dacă nu există o posibilitate fizică pentru aceasta? Dacă restaurantul se află la stradă, ce trebuie să facem în această situație, dacă nu există posibilitatea de îndeplinit această cerință a legii? Nu suntem împotriva acestei legi! Dar spuneți-ne cum putem acționa corect ca să nu încălcăm aceste prevederi! Voi spune sincer: Este normal ca în restaurant să nu se fumeze. Dar de ce nu este posibil să facem în restaurante camere separate pentru fumat? Nefumătorii nu vor merge în aceste camere, ce să facă ei acolo? Clienții nu vor fi serviți acolo, doar vor fuma și vor reveni la masa lor. Există și multe alte nuanțe. Cluburile de noapte, de exemplu. Imaginați-vă, un grup a făcut o comandă, iar plata se face la final. Și, iată, întregul grup va ieși la stradă să fumeze. Iar dacă ei vor pleca fără să plătească? Să admitem că vor merge să fumeze și își vor lăsa lucrurile. Cine le va păzi? În cluburile de noapte europene există locuri speciale pentru fumători. De asemenea practica europeană prevede posibilitatea deschiderii cafenelelor specializate, cum ar fi cele pentru iubitorii de narghilea. La noi aceasta nu e posibil. Asemenea localuri sunt vizitate doar de fumători.

V-ați adresat privind această lege lui Ion Șalaru, vice-directorului Centrului Național de Sănătate Publică?
Am avut dezbateri cu dumnealui la acest subiect. Înțelegeți, oamenilor le este mai ușor să voteze această lege decât să intre în profunzimea lui. Ion Șalaru mi-a comunicat direct că Moldova trebuie să adopte această lege potrivit Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Au promis europenilor că Moldova va face asta. Dar cum va face? Așa cum se întâmplă la noi de obicei …

Am reușit să luăm legătura cu conducerea Centrului Național de Sănătate Publică

Da, Legea privind controlul tutunului face parte din planul de implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, ne-a confirmat vice-directorul Centrului, Ion Șalaru. – Continuăm să lucrăm la elaborarea regulamentului tehnic care stabilește toate cerințele pentru locurile pentru fumat. Va fi stabilit în mod clar ce și cum trebuie realizat.

Când va fi gata acest regulament?
Deja există proiectul. Nu există decizia finală despre cum acesta urmează a fi aprobat, printr-o dispoziție a Parlamentului sau împreună cu un ordin al Ministerului Sănătății și celui de Interne. În mod cert acest regulament va fi publicat în Monitorul Oficial.

– Membrii Asociației Restaurantelor și Localurilor de Agrement s-au adresat la dumneavoastră pentru explicații?
Noi discutăm cu ei demult acest subiect. În prima etapă ei au susținut această lege, ulterior, cel mai probabil, industria de tutun a găsit argumente mai puternice pentru aceștia, cel mai probabil de ordin financiar și ei s-au răzgândit! Este vorba doar despre o singură Asociație care nu reprezintă întreaga industrie. Consider că este doar o părere izolată a unor oameni, dar nu părerea comună a tuturor reprezentanților acestei sfere. La moment în Chișinău activează aproximativ 30 de cafenele și restaurante dedicate exclusiv pentru nefumători. Conform experienței conducătorilor acestor localuri, situația financiară a localurilor nu s-a înrăutățit, din contra, s-a îmbunătățit! Veniturile au crescut, iar aceștia pot prezenta bilanțul financiar. Aceasta pentru că, din fericire, numărul fumătorilor este mai mic ca cel al nefumătorilor. 27 în raport cu 73%. De aceea nu trebuie să pretindem că fumătorii aduc mai multe venituri proprietarilor de cafenele și restaurante. Este un nonsens!

Ce pot face în această situație fumătorii?
Fumătorii trebuie să respecte legea care nu interzice în totalitate fumatul. Totul trebuie să fie într-un mod civilizat. Zece metri trebuie să fie distanța până la intrarea în localul public. E clar că nu vor să fumeze în aer liber, aceasta de fapt e adevărata problemă. Noi vom explica unde se poate de fumat. În regulamentul tehnic pe care îl elaborăm va fi stipulat întregul set de reguli care îndeplinesc cerințele Legii anti-fumat.

Au discutat proprietarii de restaurante noua lege cu conducerea Centrului?
Îmi sunt cunoscute aceste cuvinte pentru că domnul Șalaru nu le vorbește pentru prima dată. În al doilea rând, conducerea Centrului nu ne-a invitat la dezbateri niciodată privind această lege, ne-a răspuns Aneta Zasavițchi. – Șalaru mi-a zis în față că există o scrisoare din partea Asociației în care noi susținem această lege. Asemenea scrisoare nu a existat, adresarea către noi, de asemenea! Vreau să-l rog să-mi prezinte această scrisoare! Înțeleg că este poziția sa pentru presă pe care trebuie să o susțină în toate modurile posibile, dar declarațiile sale întrec orice limită! Îl rugăm pe domnul Șalaru să prezinte public această scrisoare! În ceea ce privește industria tutunului, nu au existat înțelegeri între noi și, în general, nu cunosc reprezentanții acestei sfere.

Ce spuneți despre declarația domnului Șalaru privind “părerea individuală a unor persoane individuale”?
Asociația noastră are 57 de membri – instituții de alimentare publică, printre care cele mai mari rețele din Chișinău. Sunt de acord că unii colegi au altă părere, diferită de a noastră. Mulți dintre ei nici nu bănuiesc ce probleme pot apărea odată cu aprobarea acestei legi! După prima discuție cu dumneavoastră am fost sunată de către administratorul unui restaurant care nu face parte din Asociația noastră. El a aflat despre scrisoarea pe care o semnăm pentru transmiterea către conducerea țării și și-a manifestat dorința să se alăture. Nu reprezentăm interesele unei anumite categorii, unei anumite rețeli, suntem deschiși către tuturor. Facem asta pentru toți. Dacă vom reuși să facem schimbări în această lege, se va răsfrânge asupra tuturor.

Într-adevăr, judecând toate aspectele, proiectul de lege este strict și neterminat, în special referitor la acești 10 metri. Unde și cum va fi permis să fumeze clienților nu este clar nici juriștilor, nemaivorbind despre proprietarii restaurantelor și cafenelelor, dar și nouă, clienților. În România, de exemplu, există de asemenea regula celor zece metri, dar acolo deja se intenționează a fi scoasă pentru că au înțeles că este imposibil fizic să îndeplinești această prevedere a legii. De ce să repetăm greșelile altora dacă putem învăța pe seama lor?

Opinia Juristului
“Nimeni nu poate răspunde unde se poate fuma, în schimb este clar unde nu se poate!”

– În țările europene există o percepție clară despre ceea ce însemană locurile special amenajate pentru fumat, explică juristul și avocatul Inga Albu. – Această definiție reglementează totul – unde trebuie să se afle locul amenajat, la ce distanță, cu ce să fie echipată …Dacă legea noastră privind lupta cu fumatul vrea să se apropie de legile europene, trebuie să ofere de asemenea prevederi foarte exacte. Este necesar de asemenea să oferim un termen suficient instituțiilor de alimentație publică să se pregătească corespunzător pentru cerințele acestei legi. Instituțiile au în față o sarcină complicată. În primul rând nimeni nu explică ce înselitingamnă prevederile legii, care pot avea interpretare dublă. Nimeni nu poate răspunde unde se poate de fumat, dar este foarte clar unde nu se poate. În al doilea rând, nu există egalitate în fața legii. Restaurantele și statul au dreptul să creeze locuri speciale pentru fumători. Dacă o persoană a fumat în restaurant, există anumite momente când acesta poate fi pedepsit de către conducerea restaurantului, dar și restaurantul. Dacă persoana respectivă a fumat în stația de transport public, va fi pedepsit doar ea, nu și statul care nu a avut grijă să creeze spații suficiente pentru fumători. Iese că responsabilitatea în fața legii va fi purtată mai mult de proprietarii de restaurante decât de stat! Legea poate fi interpretată în mai multe feluri, iar instanțele moldovenești vor fi abundate de litigii la nesfârșit!

sursa: KP

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.