Profesorii de limbă engleză de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la un workshop la Universitatea Internațională din Veneția

Profesorii de limbă engleză de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la un workshop organizat la Universitatea Internațională din Veneția, Italia. Training-ul, desfășurat în perioada 24-26 aprilie, a fost organizat de către Consiliul Europei (CoE) şi Universitatea Internațională din Veneția.

Pentru a asigura o reprezentare proporţională la seminar au fost implicaţi câte 12 profesionişti de pe malul drept şi stâng al r.Nistru, inclusiv, câte un exponent de la oficiile reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului.

Astfel, pentru a familiariza participanții cu experiența predării limbii engleze în Italia, aceștia au fost divizați în grupuri de 4-6 persoane și au asistat la lecții deschise în clasele de elevi cu diferite limite de vârstă (10-11, 14-16 și 18-19 ani) din cadrul Institutului Cavanis din Veneția.

Pe parcursul lucrărilor training-ului au fost abordate și discutate teme de actualitate în procesul de predare a limbilor moderne în instituțiile de învățământ cum ar fi varietatea stilurilor de predare, adaptarea mesajelor la cursanții cu diferite capacități și abilități lingvistice, elaborarea planurilor individuale de învățare a limbilor străine, ș.a.

Evenimentul s-a încadrat în componenta promovării măsurilor de consolidare a încrederii în contextul implementării Planului de acţiuni RM – CoE 2017-2020, precum şi s-a axat pe diseminarea bunelor practici europene în materia teoriei şi practicii predării limbilor moderne în şcoli, licee şi universități, urmând ca finalitatea sporirea cooperării dintre cadrele didactice din Republica Moldova și cele din regiunea transnistreană a țării.

Este de menționat că acesta este cel de-al 3-lea workshop de acest gen, primele două având loc la Centrul European de Limbi Moderne (CELM) din or.Graz, Austria, în perioada 23-25 august și 28-30 noiembrie 2017, în aceiași componență de grup întru a fi asigurată continuitatea activităților inițiate.

La finele seminarului nr.3 participanții au fost informați despre existența interesului din partea Consiliului Europei de a continua interacțiunea pe această dimensiune, cu examinarea posibilității organizării unei vizite de studiu a experților CELM în or.Chișinău și Tiraspol (preventiv în luna septembrie curent) pentru a se documenta cu procesele didactice promovate de către profesorii-participanți în instituțiile de învățământ respective.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare