Producătorii de fructe îi cer lui Gaburici 1,2 miliarde lei!

Producătorii de fructe din R.Moldova, în anul 2014, au suportat pierderi şi au ratat venituri în valoare de circa  566 mln. lei numai la capitolul producerea şi comercializarea merelor. Ratările au fost cauzate de insuficienţa caselor de ambalare, a depozitelor frigorifice şi dependenţa mai mare de 90% de o singură piaţă- cea a Rusiei.

Potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova-fruct”, din suma enunţată 344 mil. lei le reprezită pierderile de la reducerea exporturilor de mere, iar 140 mil. lei -pierderi de pe urma ingheţurilor.

În condiţiile create producătorii de fructe au solicitat   premierului Chiril Gaburici, ajutorul Guvernului la modernizarea rapidă a acestui domeniu, în caz contrar existând riscul ruinării a mai multor mii de pomicultori din ţară.

Astfel, producătorii de fructe solicita că Executivul să stabilească în proiectul Legii Bugetului pentru anul 2015 a mărimii fondului de subvenţionare în sumă minimă de 1,2 mld. lei, unde 500 mil. lei le reprezintă sursele interne, 400 mil. lei fondurile Programului ENPARD, iar 300 mil. lei accize încasate de la motorina folosită in scopuri agricole.

Totodată, producătorii de fructe au mai slicitat alocarea până la 31 martie 2015 a sprijinului financiar tuturor producătorilor de fructe care au livrat mere companiilor de procesare în toamna anului 2014, inclusiv mere soiuri de iarnă.

Reamintim, că la 21 iulie 2014, Federaţia Rusă a stabilit interdicţii la exportul de fructe şi legume din R.Moldova, pe motiv că aceastea nu ar corespunde cerinţelor fitosanitare. Embargoul a afectat în primul rând producătorii de mere timpurii şi prune, care tradiţional îşi exportau producţia pe piaţa rusă. Ulterior, Guvernul a stabilit compensaţii pentru producătorii de mere şi prune afectaţi de interdicţia părţii ruse, iar UE a majorat cotele pentru mere şi prune stabilite la export pentru R.Moldova pe piaţa comunitară.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.