Primul Sfânt al Moldovei

  De Luminiţa Gusina

Cuviosul Macarie de la Saharna este primul sfânt canonizat în Biserica Ortodoxă din Moldova. A avut o viaţă grea, fiind preot în timpul prigonirii bisericii de către autorităţile sovietice. Încă din timpul vieţii era cunoscut pentru darul vindecărilor de boli şi virtuţile duhovniceşti. La moaştele sfântului până în prezent se întâmplă minuni, creştinii află tămăduire de boli şi izbăvire de necazuri.

Ecaterina S. din Ghidighici afirmă că s-a vindecat în mod miraculos la moaştele Sfîntului Macarie de o boală de piele din cauza căreia suferea de 2 ani, iar dermatologii nu puteau să o trateze. Eudochia M. din Chişinău mărturiseşte că tatăl ei a primit vindecare de o boală incurabilă, după ce a sărutat mâina Sfântului Macarie. Iar Agafia Rusu spune că şi-a readus liniştea în familie, după o perioadă dificilă, rugându-se sfântului.

Ziua de pomenire a Sfîntul Preacuvios Macarie de la Saharna este 26 mai. Moaştele sale se află la manăstirea din satul Saharna, raionul Rezina, fiind expuse spre închinare credincioşilor în biserica „Sfânta Treime”.

În Moldova se află moaştele şi a altor sfinţi. La mănăstirea Şireţi se găsesc osemintele Mucenicului Iacov Persul, la mănăstirea Suruceni – ale Preacuviosului Antipa de la Galapodeşti, iar la mănăstirea de la Cuşilăuca – ale Sfintei Cuvioase Agafia.  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.