Primul ajutor în caz de insolație. Recomandările medicului

PE SCURT

Vara nu vine doar cu distracție și vacanță, ci și cu probleme de sănătate. Insolațiile și toxiinfecțiile alimentare sunt cele care strică de obicei un concediu, dar există soluții, inclusiv naturale. Care sunt acestea și mai ales cum evităm problemele specifice verii, aflăm de la dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţă în apifitoterapie, scrie digi24.ro.

PE LUNG

Arsurile solare reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme cu care ne confruntăm vara. În acest caz, tratarea prin metode populare este eficientă. “Este vorba de o arsură de gradul I, o arsură superficială, în care pielea e înroșită, tumefiată, apare senzația de durere, este caldă și atunci aplicarea de comprese cu iaurt rece sau chiar cu lapte rece pe zonele afectate și ținute 10-15 minute chiar are efect antiinflamator,” explică medicul.

Însă, în cazurile grave, vizita la medic este obligatorie. “În momentul în care apar acele vezicule pline cu lichid care sunt pe suprafață extinsă, când pielea este foarte dureroasă și nu cedează la tot felul de metode, dacă este vorba de un copil mic, dacă e vorba de o persoană în vârstă, aici riscul e mai mare și trebuie mers la medic, pentru că există și diferite spray-uri care conțin un amestec de antibiotic cu un cortizon cu potență slabă sau chiar există spray-uri care conțin plante cu efecte calmante cum sunt: gălbenelele, menta, cătina, extractul de aloe vera, care este foarte bun,” spune specialistul.

De asemenea, insolaţia poate pune probleme vara, motiv pentru care trebuie să știm cum să reacționăm. În cazul în care, după o expunere îndelungată la soare, ne confruntăm cu crampe musculare, stare de deshidratare, piele uscată și fierbinte, dureri de cap și astenie prelungită, chiar febră, trebuie să luăm măsuri. Netratată, insolația poate duce chiar la durere intensă, amețeli, de asemenea halucinații, stare de șoc și chiar comă, potrivit digi24.ro

„Insolația de obicei merge cu o deshidratare puternică și, dacă totuși starea generală este relativ bună, în primul rând trebuie să o scoatem de la soare, să o ducem într-un loc răcoros, într-o cameră cu aer condiționat, trebuie să i se facă pulverizări cu apă nu foarte rece pe tot corpul, pe față. De asemenea se pot pune comprese cu apă rece, insist – nu foarte rece, și este hidratată în mod corespunzător și, de asemenea, mici cubulețe de gheață puse pe piept sau la axilă pe o perioadă limitată de timp au efect benefic,” precizează doctorul.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare