Preturile la zahar nu vor fi majorate

“La ora actuala in republica nu exista un deficit de zahar si nici premize pentru a majora preturile la acest produs, cele doua companii-operatoare pe piata, „Sudzucker-Moldova” si „Marr Sugar-Moldova”, satisfacand totalmente necesitatile consumatorilor industriali si individuali”, se arata intr-o declaratie a Uniunii Producatorilor de Zahar din Moldova.

Potrivit UPZM, sporirea cererii la zahar din ultima perioada, are un caracter sezonier, fiind cauzata de coacerea capsunilor si demararea procesului de conservare de catre consumatorii individuali. Astfel, vanzatorii cu amanuntul se folosesc de aceasta tendinta in propriul beneficiu, majorand in mod arbitrar adaosul comercial la zahar, in timp ce pretul de desfacere la fabrici nu se modifica esential.

Potrivit sursei citate, in pofida secetei din anul trecut, care a provocat o diminuare a recoltei de sfecla si o reducere a volumului productiei de zahar, volumul total de productie a satisfacut practic toate necesitatile pietei interne. Totodata, cele doua intreprinderi autohtone producatoare de zahar importa materia prima din Uniunea Europeana si Belarus.

De asemenea, UPZM subliniaza ca din cauza secetei si a insuficientei de resurse materiale pe care o resimt actualmente producatorii agricoli, volumul suprafetelor cu semanaturi de sfecla de zahar in anul curent s-a redus in comparatie cu cel din anul trecut. Insa cantitatea suficienta de umiditate si cresterea buna a rasadului creeaza premize favorabile pentru obtinerea in 2008 a unei recolte inalte a acestei culturi si a unui volum suficient de productie de zahar, ceea ce ar acoperi pe deplin necesitatile pietei interne a Moldovei.

De mentionat ca pretul zaharului in ultimii ani practic nu a avut de suferit schimbari. In 2005-2006, pretul la zahar a fost uneori chiar mai inalt decat cel actual – cu 15-20 la suta, aceasta situatie fiind conditionata in special de faptul ca piata autohtona de zahar este relativ accesibila pentru zaharul de import comercializat mai ieftin (taxele de import in Republica Moldova fiind mai reduse decat cele din Romania, Rusia, Ucraina si UE), precum si de concurenta acerba de pe piata interna.//REPORTER.MD 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.