Preşedintele rus Vladimir Putin a moştenit un modest apartament în centrul Tel Aviv-ului

Preşedintele rus Vladimir Putin a moştenit un modest apartament în centrul Tel Aviv-ului pe care el îl oferise cadou profesoarei sale de limba germană din adolescenţă, Mina Yuditskaya Berliner, scrie luni cotidianul israelian Yediot Aharonot.

Ambasada rusă a preluat apartamentul, în numele preşedintelui, mai notează publicaţia israeliană, care precizează că Mina Yuditskaya Berliner a fost profesoara lui Putin între anii 1967 şi 1968 la Sankt Petersburg. Cinci ani mai târziu ea a emigrat în Israel şi a pierdut legătura cu fostul său elev.

Dar în anul 2005, când preşedintele Putin a efectuat o vizită în Israel, ea a contactat ambasada rusă pentru a-i transmite că doreşte să-l revadă cu acest prilej, împreună cu o delegaţie a veteranilor ruşi din al Doilea Război Mondial.

Prin urmare, ambasada rusă a invitat-o la eveniment, unde Mina Yuditskaya Berliner a avut o scurtă discuţie în privat la un ceai cu Vladimir Putin.

După vizita lui Putin în Israel, fosta sa profesoară a început să primească diferite cadouri, inclusiv un ceas şi o biografie a preşedintelui rus, iar într-o zi a reprezentantă a guvernului de la Moscova a invitat-o să vadă două apartamente în centrul oraşului Tel Aviv pentru a-şi alege dintre ele unul ca donaţie din partea lui Putin.

În decembrie 2017 Mina Yuditskaya Berliner încetat din viaţă, iar ambasada rusă a trimis un reprezentant care a participat la ceremonia funerară şi a ajutat financiar pentru acoperirea cheltuielilor cu înmormântarea.

În testamentul ei scris, profesoara de limba germană şi-a exprimat dorinţa ca apartamentul devenit căminul ei să fie înapoiat lui Vladimir Putin.

Sursa: Agerpres

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.