Poziția UE vizavi de procesul de schimbare e sistemului electoral din Moldova

Uniunea Europeană nu este împotriva modificării sistemului electoral în Republica Moldova, important este ca procesul să fie unul democratic și transparent și să fie consultată opinia actorilor naționali cât și internaționali, a declarat vineri Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn în cadrul unei conferințe comune de presă la Bruxelles cu premierul Pavel Filip.

Comisarul Hahn a precizat că modificarea sistemului electoral a fost unul din subiectele discutate cu premierul Filip, convenindu-se că acest proces trebuie să fie unul transparent și să se țină cont de un consens larg. ”Am discutat despre sistemul electoral şi s-a convenit că orice modificare a acestui element cheie se va face pe un consens amplu, între forţele politice, între partide şi ca urmare a consultărilor generale cu societatea civilă şi în conformitate cu recomandările partenerilor internaţionali relevanţi, în particular Comisia de la Veneția”, a punctat Johannes Hahn.

Un alt subiect a ținut de sectorul mass-media, Hahn menționând că sunt necesare reforme importante în acest domeniu. ”Am discutat şi despre sectorul media, unde este nevoie de o reformă fundamentală a Codului audiovizualului”.

Amintim că un proiect de modificare a sistemului electoral prin introducerea votului uninominal a fost înregistrat în Parlament. Vineri au început ample consultări cu societatea, la care au participat peste 100 de reprezentanți ai mediului politic, experți, reprezentanți ai societății civile. Proiectul a fost deja trimis pentru expertizare la Comisiei de la Veneția.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.