Potențialul startup-urilor din Moldova, prezentat la San Francisco

Comunitatea de startup din Moldova a participat între 18 și 22 septembrie 2023 într-o vizită de studiu fascinantă în San Francisco pentru a-și etala inovațiile și pentru a poziționa Moldova pe harta tehnologică globală.

Startup-uri din Moldova și o echipă de 17 actori ai ecosistemului tech din țară au reprezentat Republica Moldova la unul dintre cele mai importante evenimente tehnologice globale – TechCrunch Disrupt 2023, participând, de asemenea, în alte activități și evenimente conexe. În acest articol, vom prezenta experiența celor 8 startup-uri în San Francisco – acolo unde visele digitale ale lumii devin realitate și care a fost programul acestei experiențe. Vom evidenția oportunitățile acestor evenimente extraordinare și vă vom oferi câteva impresii despre această experiență.

Pavilionul Moldovei: o prezență distinctivă la TechCrunch

Pavilionul Republicii Moldova a oferit un impuls ecosistemul dinamic de startup-uri al țării, evidențiind cele mai promițătoare inițiative tech. Startup-urile locale au atras atenția jurnaliștilor de la TC Disrupt, care au fost fascinați de soluțiile tehnologice propuse și de ceea ce are de oferit Moldova. Atmosfera evenimentului a fost una electrică, încărcată cu optimism și un sentiment de realizare colectivă.

Startup-urile din Moldova au cucerit scena TechCrunch

Cu un simț palpabil al ambiției și determinării – Brizy, unde.io, Selftalk.space, Fagura, Langly App, Pinky CyberSafe, Viar.Live și Index.dev au realizat în cadrul pitch showcase prezentări excepționale. Startup-urile au avut ocazia să se prezinte în fața unui public global de investitori, colegi vizionari tech și lideri ai industriei.

Moldova Startup Day în San Francisco – un succes răsunător

Moldova Startup Day în San Francisco a marcat o zi istorică pentru startup-urile din Moldova pe scena internațională. Acest eveniment a fost o sămânță plantată pentru a susține integrarea startup-urilor pe piața americană, pentru a crea colaborări cu investitori și întreprinderi locale și pentru a contribui la dezvoltarea economică a Moldovei. În cadrul evenimentului – startup-urile noastre nu doar au făcut pitch – ele au cucerit.

Startup-urile din Moldova în Silicon Valley

Scopul acestei vizite a fost realizarea unei incursiuni pentru startup-urile locale în tehnologiile inovatoare și strategiile transformative pentru care Silicon Valley este renumit, stabilind astfel un punct de reper pentru transformarea digitală a Moldovei. Interacționând direct cu giganți tehnologici precum Stanford, Google și Apple, startup-urile noastre au avut acces la viziuni din prima sursă asupra celor mai revoluționare modele de inovație din lume. Dincolo de învățare, această vizită a fost despre crearea de conexiuni semnificative, pentru colaborări viitoare care pot ridica peisajul tech al Moldovei.

Startup-urile din Moldova în San Francisco: o călătorie memorabilă creată de oamenii Moldovei

Pentru delegația moldovenească, călătoria a devenit memorabilă datorită unor moldoveni remarcabili, care și-au creat un loc special în ecosistemul tech din San Francisco. Oleg Ciubotaru de la Meta, Marina Vatav de la Apple și ex-Google Cristian Cerneanu au fost cei care au oferit ghidare și perspective din culise. De asemenea, o recunoaștere specială pentru Elena Oprea și Viorica Vanica de la SelfTalk, membre a delegației de start-upuri ale căror parcurs la Draper University și povestea acestora reflectă trăirea visului Silicon Valley. Drive-ul lui Esanu Boris, un investitor cu impact, a oferit multă inspirație și sens pentru dezvoltarea în continuare a  fiecărui startup.

Inițiativa Moldova Startups in San Francisco nu a fost doar o realizare de o zi, ci o piatră de temelie pentru multe alte etape viitoare. Să ne unim forțele în spatele acestor vizionari și să continuăm să capitalizăm imensul potențial al startup-urilor din  Moldova.

„Această aventură în San Francisco a marcat un capitol semnificativ în călătoria de șapte ani de cultivare a ecosistemului de start-up din Moldova. Talentele excepționale ale celor opt startup-uri prezentate la TechCrunch Disrupt au fost de necontestat, poziționând Moldova ferm pe harta tehnologică globală. De la stabilirea unor conexiuni esențiale cu giganți tehnologici precum Meta și Apple, până la cercetarea în inovației în Silicon Valley, a fost un efort colectiv care ne-a reînnoit angajamentul de a impulsiona inovația în sfera antreprenorială a Moldovei.” – Fondator și Director Executiv, Technovator

„Prezentările startup-urilor moldovenești la TechCrunch Disrupt au evidențiat talentul și determinarea incontestabile pe care le posedăm, marcând un pas semnificativ pentru Moldova în peisajul tech global. Mulțumiri imense vizionarilor care cultivă ecosistemul nostru local de startup, deoarece ne aflăm la marginea scalării de la 100 de start-upuri la vizionarea miilor de start-upuri în viitor. O idee de dat mai departe: industria globală promovează acum conceptul de ‘Elefanți’ și mai puțin ‘Unicorni’, subliniind că inovația ar trebui să reflecte nevoile comunității și să servească umanității în ansamblu.” – Doina Nistor, Directorul Proiectului Future Technologies în Moldova

Elena Oprea, co-fondator Selftalk despre experiența “Moldova Startups in San Francisco”:

“Prezentarea Selftalk la #TechCrunchDisrupt a fost o experiență transformatoare, distinctă de rolurile noastre anterioare ca simpli participanți ai unor conferințe. Viorica Vanica și eu am fost entuziasmate să introducem viziunea noastră prin aplicația Selftalk unui public atât de divers, obținând feedback imediat și valoros. Conexiunile și informațiile obținute vor modela cu siguranță călătoria de dezvoltare a start-upului nostru.”

Inițiativa Moldova Startups in San Francisco a fost susținută de Proiectul Future Technologies în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, și Western NIS Enterprise Fund, la inițiativa și implementarea Technovator.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.