Poliția recomandă precauție în zilele cu viscol

Inspectoratul General al Poliției informează că, începând de astăzi, efective mărite de poliţişti sunt la datorie, pregătiţi să intervină pentru limitarea efectelor vremii de iarnă asupra siguranţei şi fluenţei traficului rutier, precum şi pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.

Pentru siguranţa deplasării, Poliția recomandă şoferilor să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă totuşi circulă pe drumuri cu probleme, să respecte indicaţiile poliţiştilor aflaţi în trafic.

Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, conducătorilor auto li se recomandă să adopte o manieră preventivă de condus, deoarece poartă nu doar responsabilitatea siguranţei lor, ci şi a călătorilor.

Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de zăpadă sau polei trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu ninsoare sau polei este indicat să nu viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp!

De asemenea, nu uitaţi că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

Pentru a evita cazurile de hipotermie, Inspectoratul General al Poliției îndeamnă cetăţenii:

  • când porniți la drum îmbrăcați haine corespunzător vremii;
  • evitaţi expunerea îndelungată la temperaturi scăzute;
  • pentru prevenirea deshidratării, consumaţi în cantități mai mari, lichide calde (lapte, ceai);
  • evitaţi consumul de băuturi alcoolice care favorizează pierderea de căldură din organism;
  • nu părăsiţi încăperea dacă aţi consumat o cantitate mai mare de alcool;
  • acordaţi primul ajutor persoanelor depistate în stradă în stare inconştientă şi anunţaţi imediat poliţia şi instituţiile de urgenţă.

Pentru a nu avea de suferit, în caz de necesitate, apelați numărul de urgență 112.

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare