Connect with us
"
"

Turism

Planificăm călătoriile la vinăriile din zona cu IGP „Ștefan Vodă”. Descoperim împreună o vinărie veche și pasiunea unei familii pentru vin

Publicat

pe

Turul cramelor care păstrează tradiția milenară de producere a vinului de calitate continuă la vinăriile din zona cu Indicație Geografică Protejată (IGP) „Ștefan Vodă”. Împreună vom afla despre  una dintre cele mai vechi vinării din Basarabia, care produce vinuri sofisticate și îmbietoare, vom descoperi o familie care de câteva decenii păstrează pasiunea și dragostea pentru vin și cum o vinărie relativ tânără și-a făcut loc pe piața internațională. Zona cu Indicație Geografică Protejată (IGP) „Ștefan Vodă” se întinde pe o suprafață de 10.000 de hectare și este considerată vatra soiului Rară Neagră – cu vinuri de culoare intensă de la rodie spre vișină, cu aromă nobilă combinată ușor cu nuanțe de stejar. Inițiativa face parte din cadrul campaniei „ReVin cu drag”, inițiată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și are drept scop familiarizarea și informarea despre destinațiile turistice din țară care așteaptă să-și deschidă ușile pentru vizitatori. 

Filozofia familiei Scutaru într-un pahar de vin

Vinăria „Javgur” produce vinuri speciale și de calitate, care reflectă terroir-ul și legătura omului cu natura. Amplasată într-un amfiteatru natural de o frumusețe rară din Cimișlia,  crama a devenit o atracție turistică demnă de toată admirația. De mai bine de 35 de ani, la cârma vinăriei este oenologul Gheorghe Scutaru, cel care le-a transmis și copiilor pasiunea și dragostea pentru vin. Noua generație a îmbrățișat cu drag cultura vinului și îmbină practicile tradiționale în vinificație cu tehnologiile moderne. Pe o suprafață de 87 hectare de viță-de-vie, cresc strugurii îngrijiți cu dragoste, care mai apoi sunt culeși manual și dau naștere unei adevărate poezii îmbuteliate cu nume de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat, Pinot Gris, Merlot, Pinot Noir, Cabernet. Pasiunea familiei Scutaru pentru vinificaţie dă naștere unei filozofii în fiecare pahar de vin savurat. Vizitatorii pot merge în excursii la complexul de fortificații Valul lui Traian „De Sus”, muzeul etnografic din Cimișlia, lacul din zonă și pot admira priveliștea pitorească asupra podgoriilor și a vinăriei.

De reținut:

 • „Javgur” este o vinărie de familie, podgoriile căreia se află la complexul de fortificații Valul lui Traian „De Sus”.
 • Vinăria „Javgur” a fost construită în anul 1957, iar de mai bine de 35 de ani, oenologul Gheorghe Scutaru stă la cârma fabricii.

Cea mai veche vinărie din Basarabia

Fabrica de vin „Leuntea-Vin” este o valoare istorică din regiunea de sud-est a Moldovei. Fiind una dintre cele mai vechi vinării înființate în Basarabia în 1817, „Leuntea-Vin” a introdus tehnologia producerii vinului din Europa, fiind recunoscută la nivel internațional pentru vinurile de calitate. Podgoriile cramei își trag rădăcinile de pe vremea generalului-locotenent francez Ponset, care a angajat specialiști în domeniul agriculturii și vinificației din Franța și Germania, pentru a produce cele mai sofisticate vinuri. Vița-de-vie a fost adusă din Franța și datorită climei prielnice, specificului regiunii Purcari de pe văile Nistrului, producea un vin extraordinar. În prezent, vinul cramei este produs de proprietarul fabricii Dmitrii Cissa, care este oenolog cu experiență de peste 45 de ani în producerea vinului și care de unul singur verifică calitatea producerii și respectarea tehnologiei.

De reținut:

 • „Leuntea-Vin” reprezintă o dinastie de vinificatori în a patra generație.
 • Vinul este produs din struguri crescuți pe podgoriile amplasate în apropiere de Nistru, în zona Purcari, iar solul fertil și bogat creează condiții optime pentru producerea unor vinuri extractive de excepție.

Vin sută la sută autentic și în număr limitat de sticle

„Domeniile Pripa” se întind pe o suprafață de 17,5 hectare pe panta sud-vestică a Nistrului, partea din Valea Hamza. Încă din secolul al XIX-lea, aici au fost plantați butași de viță-de-vie cu soiurile indigene Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră și Rară Neagră, dar și soiuri internaționale precum Merlot și Saperavi. Doar strugurii cultivați pe „Domeniile Pripa” sunt utilizați pentru producerea vinurilor, care sunt maturate exclusiv în butoaie de stejar moldovenesc, meșterite de trei frați, butnari la a treia generație. Din roada anului 2016 a fost produs primul vin „Domeniile Pripa” – un produs sută la sută autentic și într-un număr limitat de sticle.

De reținut:

 • Primul vin experimental de pe „Domeniile Pripa” a fost produs în anul 2016 și a fost îmbuteliat în sticle numărate: Saperavi – 84, Feteasca Neagră – 480, Rara Neagră -270.
 • În 2018, „Domeniile Pripa” au fost premiate cu medalia de aur pentru Feteasca Neagră 2016 la concursul „Black Sea Region Wine&Spirits contest” și medalia de argint pentru Feteasca Neagră, Rară Neagră, Saperavi la concursul de vinuri „Bachus 2018”, ediția a IX-a.

Partenerii media ai campaniei „ReVin cu drag” sunt: AGRO TV Moldova, AGROMEDIA, AGROBIZNES, informarketlocals, unimedia, moldova.org, moldova9, madein.md și blogul  calatoriicugust.com și Wine-and-Spirits.md

Lifestyle

Recomandare Moldova.org / 5 experiențe pe care poți să le ai ca turist în Moldova, de la Cristina Ostapenco

Publicat

pe

De către

Gazda rubricii cu recomandări din această săptămână este Cristina Ostapenco, travel consultant la Go Travel. Nu stă o zi locului, colindă țara-n lung și în lat pentru a găsi cele mai interesante destinații și experiențe inedite pe care le poți avea ca turist în Moldova.

Așa încât nu există vreo certitudine privind redeschiderea turismului extern, am rugat-o pe Cristina să vă pregătească o listă cu locuri de văzut și lucruri de făcut în interiorul țării.

Să pornim la drum!

Lacul cu Nuferi de la Bardar

Pentru cei care își imaginează că trebuie să parcurgă sute de kilometri pentru destinații unice, vreau să vă bucur, avem locuri extraordinare și inedite nu departe de Chișinău. Ce zici de Lacul cu Nuferi de la Bardar? Dacă răspunsul este „Nu”, atunci te îndemn să nu eziți, pentru că priveliștea este de poveste, iar diversitatea și abundența de flori te lasă pur și simplu fără cuvinte. Albi, roz, roșii, bordo – 50 de specii, o adevărată oază a nuferilor care sunt îngrijiți cu atâta dragoste de către domnul Gheorghe, feciorul familiei Luchița. Istoria sa este impresionantă, precum și activitatea în care investește atâta pasiune și dedicație.

Probabil cel mai minunat e că poți vizita lacul cu nuferi din mai până în octombrie, perioadă suficientă ca să găsești timp să evadezi din peisajul urban în povestea cu nuferi de la Bardar.

Vinăria ATU

Ai vizitat vreodată o vinărie urbană? Întocmai, se află la un pas distanță de centrul orașului și este prima și unica, deocamdată, vinărie urbană din Moldova. Mai ales că este o vinărie cu ciclu complet de producere a vinurilor în ediții foarte mici, 1000-3000 de sticle.

Este vorba despre Vinaria ATU. Chiar de la poartă vei fi întâlnit(ă) de către proprietarul vinăriei, Victor Vutcarau, care îți va povesti despre istoria vinăriei, tradițiile vinăritului și vă va oferi spre degustare deosebitul vin produs în inima capitalei.

Conacul „Zamfir Ralli-Arbore”

Următorul obiectiv turistic pe care ți-l recomand să-l vizitezi este Conacul „Zamfir Ralli-Arbore”. Conacul este o fostă reședință boierească de la începutul secolului al XIX-lea construită de boierul grec Zamfirache Ralli în satul Dolna, gubernia Basarabia.

În perioada de exil, poetul Alexandr Sergheevici Pușkin se împrietenește cu familia Ralli și petrece o vară în conacul acestora de la Dolna, localitate care se află acum în raionul Strășeni. Există dovezi că anume în acea vară Pușkin a făcut cunoștință cu o femeie romă pe nume Zamfira care i-a servit drept muză pentru renumitul său poem „Tiganii“.

Acest conac are o grădină imensă și frumoasă. E de-a dreptul inspirațional, iar păsările parcă nu se mai satură să te încânte cu trilurile lor.

Zbor cu balonul cu aer cald

Dacă te-ai plictisit de excursii pietonale și pe două roți, te invit să trăiești emoții unice, de a fi ca o pasăre în zbor care planează pe o aripă de vânt și a savura priveliști la înălțime ale oricărui colțișor de țară pe care dorești să-l explorezi. Ți-ați dat seama despre ce este vorba? Poate ca da, dar poate ca nu! Madame et monsieur, poftiți la un zbor cu balonul cu aer cald!

Da, da, în Moldova putem practica și acest tip de călătorii, care, îți garantez, te va umple de entuziasm și va alunga plictiseala pe multe săptămâni înainte. Pornirea se poate face în funcție de ce dorești să descoperiți de la înălțime.

Poți explora Chișinăul la înălțimea unei păsări în zbor, dar și să alegi un peisaj mai idilic și rural – zburând deasupra poienițelor poți vedea clar cum zbughesc din ascunzișuri căprioare, iepuri, fazani și alte vietăți.

Zbor cu avion de epocă

Dacă zborul cu balonul îți pare o experiență prea chic și ești dispus(ă) să simți cum îți curge adrenalina prin vene, atunci bănuiesc că zborul cu avionul à la James Bond este pentru tine. Un avion de epocă care funcționează ca un ceas elvețian este gata să te plimbe și să descoperi Moldova cea frumoasă de la o noua altitudine.

Un lucru este cert, fluturi prin stomac faci nu doar când ești îndrăgostit, ci și atunci când zbori într-o „misiune secretă” că să descoperi peisajele Moldovei sau, poate, eu m-am îndrăgostit să zbor!

Niciodată nu mi-am imaginat că în Moldova voi putea întâlni, ca-n oglindă, imagini rupte din întreaga lume: provence-ul franțuzesc la Horodiște, mica Elvetie la Duruita, Toscana la Vinăria Etcetera și Delta Dunării la Valeni. Dacă vrei să mă însoțești în mini vacanțele organizate de Go Travel, atunci nu ezita să mă contactezi!

Citește mai departe

Turism

Cunoaște podgoriile care dau naștere unor vinuri istorice și pasiunea de a dezvolta o vinărie – #Revincudrag

Publicat

pe

De către

Vinuri care au făcut istorie, crame de familie care se dezvoltă din pasiunea pentru vin și podgoriile moderne sunt următoarele destinații turistice pe care le vom descoperi în această vară. În așteptarea de a le cunoaște și în realitate, continuăm să planificăm traseul pentru călătorii. De această dată, facem popas la vinăriile din zona cu Indicație Geografică Protejată (IGP)  „Ștefan Vodă” – o zonă cu relief format din câmpii, coline de-a lungul râului Nistru, care se distinge printr-o climă identică cu cea a unor cunoscute regiuni vinicole mondiale. Influențată de briza Mării Negre și a râului Nistru, clima însorită și cu precipitații limitate, formează un amalgam propice pentru cultivarea viței-de-vie, în special a soiurilor cu bob negru. De aici apar vinuri selecte, cu terroir unic și foarte apreciate de consumatori. Inițiativa face parte din cadrul campaniei „ReVin cu drag”, inițiată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și care are drept scop informarea despre destinațiile și potențialul oenoturistic din țară.

 

O aventură de familie, materializată în cramă

Povestea vinăriei „Et Cetera” a început în 2002, atunci când o aventură de familie a ajuns să devină o cramă extrem de apreciată. Amplasată la sudul țării, datorită apropierii Mării Negre, Limanului și râului Nistru, în combinație cu solul bine drenat, s-a format un terroir perfect pentru cultivarea strugurilor. Excursiile de la vinărie sunt o incursiune în lumea vinului, cu degustări ghidate ale vinurilor de colecție. La „Et Cetera”, fiecare etapă de producere a vinului este atent supravegheată de mebrii familiei: începând de la cultivarea strugurilor prin metode pur ecologice, fermentarea și maturarea în butoaie de stejar, până la oferirea produsului finit oaspeților cramei. Odată ajunși aici, vizitatorii pot afla despre procesul de producție, se pot plimba prin podgoriile care se întind pe o suprafață de 24 de hectare, pot savura bucate tradiționale la restaurantul vinăriei și se pot odihni la micul hotel din zonă. Dotată cu tehnici de vinificație moderne și utilizând metode de producere încercate de-a lungul anilor, „Et Cetera” obține vinuri recunoscute pentru aromele și gusturile unice.

De reținut:

 • Anual, vinăria „Et Cetera” recoltează 150 de tone de struguri, de pe suprafața totală de 24 de hectare cu podgorii.
 • Din suprafața totală a viilor, cele mai mari plantații sunt cu soiurile de struguri roșii: Merlot, Feteasca Neagră și Cabernet Sauvignon, iar din soiurile albe plantate predomină Chardonnay, Sauvignon Blanc și Viogner.

15 ani de pasiune pentru vinuri selecte

Vinăria „Gogu Winery” este o poveste de dragoste și pasiune pentru vin, care durează mai bine de 15 ani. Situată în orașul Căușeni, vinăria s-a născut dintr-o mare dorință de a crea produse de calitate, cu accente expresive ale terroir-ului local. În incinta gospodăriei familiei Gogu, pe lângă secția de producere, crama găzduiește și o sală de degustare. Aici, vizitatorii pot savura vinurile Gogu, asociate cu bucate tradiționale, după ce își încheie excursia prin pivnița în care sunt păstrate butoaiele cu vinuri. În prezent, vinificatorul a început să construiască un spațiu special amenajat pentru producerea vinurilor, în afara gospodărie, iar acest lucru îi va permite să facă și mai multe vinuri și să primească un număr mai mare de oaspeți dornici să cunoască povestea „Gogu Winery”. Vinurile selecte și de calitate exclusivă se datorează și podgoriilor, care se află în cea mai potrivită zonă de vinificație din Moldova –  sud-estul țării.

De reținut:

 • În 2014, pe rafturile magazinelor specializate au apărut primele vinuri îmbuteliate de la „Gogu Winery”, iar în scurt timp au atras atenția iubitorilor de vinuri locale, care aduceau laude, în special, pentru revigorantul Sauvignon Blanc.
 • Din momentul lansării pe piață în 2014, vinurile „Gogu Winery” au primit aprecieri înalte din partea experților națonali și internaționali.

Furnizor oficial pentru două Case Regale

O altă destinație turistică din Republica Moldova este vinăria „Purcari”. Situat în regiunea râului Nistru și în apropierea Mării Negre, înconjurată de podgorii, Chateau Purcari este un teritoriu de o frumusețe rară. Aici, marile vinuri se întâlnesc în mod firesc cu marile experiențe gastronomice. Pivnițele vinăriei au fost construite în 1827 și au reușit să protejeze sticle istorice prețioase, inclusiv „Negru de Purcari” din 1948. „Purcari” este una dintre cele mai renumite mărci de vinuri din Europa de Est și este furnizor oficial de vinuri pentru Casa Regală a României și cea a Regatului Unit al Marii Britanii. Vizitatorii pot participa la tururi vinicole și degustări, se pot plimba cu barca și pescui, pot savura vinul la terase și în zonele de odihnă special amenajate.  În 2019, vinăria „Purcari” a fost apreciată cu 110 medalii la concursurile internaționale și naționale.

De reținut:

 • Vinăria „Purcari” exportă vinuri în peste 25 de țări ale lumii, printre care se numără

Marea Britanie, Norvegia, Cehia, China, Polonia, Germania, Kazakhstan, Ucraina, România, Turcia, Japonia, Luxembourg, Canada, SUA etc.

 • Pe parcursul anilor, vinăria a obținut peste 250 de medalii la concursuri internaționale prestigioase precum „Decanter World Wine Awards”, „International Wine & Spirits Competition”, „International Wine Challenge”, „Effervescents du Monde” etc. De asemenea, „Purcari” este recunoscută ca fiind cea mai medaliată vinărie din Europa Centrală și de Est.

O locație modernă care produce vinuri de înaltă calitate

La sud-estul țării și-a făcut loc pe hartă unul dintre cei mai importanți producători de vinuri de înaltă calitate din Republica Moldova – vinăria „Sălcuța”. Întreprinderea a fost creată de către Eugen Pîslaru,  în anul 1995, iar în prezent reprezintă o locație modernă și atractivă pentru turiști. Moștenind pasiunea și ambiția pentru dezvoltarea sectorul vitivinicol, fiul împreună cu familia sa, au implementat un proces de modernizare a cramei. La „Sălcuța”, tradiția și tehnologia sunt combinate perfect de 3 generații, iar fiecare sticlă de vin păstrează terroir-ul zonei. Timp de peste două decenii de activitate, „Sălcuța” a obținut succese remarcabile în îmbunătățirea calității produselor și promovarea pe noi piețe de consum. Vizitatorii pot face o excursie la podgoriile vinăriei, pot degusta din cele mai selecte vinuri, făcând o incursiune în istoria acestei vinării de familie. Mândria vinăriei sunt vinurile cu Indicație Geografică Ștefan Vodă atât din soiuri autohtone cât și internaționale, printre care se enumeră și renumitul rose, care a fost primul vin din țară premiat cu aur la Concursul Mondial Du Rose, Franța.

De reținut:

 • În 2019, vinăria „Sălcuța” a obținut 17 medalii la concursurile internaționale și naționale de profil.
 • Vinurile companiei sunt comercializate pe piețele din Germania, România, Polonia, Cehia, Slovacia, Țările Baltice, Japonia, Belarus, Kazahstan, Ucraina și Africa.

Partenerii media ai campaniei „ReVin cu drag” sunt: AGRO TV Moldova, AGROMEDIA, AGROBIZNES, informarketlocals, unimedia, moldova.org, moldova9, madein.md și blogul  calatoriicugust.com și Wine-and-Spirits.md

Citește mai departe

Turism

#Revincudrag. Cel de-al doilea popas: castele vinicole, hotele subterane și cele mai mari beciuri din lume. Continuăm să descoperim virtual cramele din Moldova

Publicat

pe

De către

Pentru a explora din plin potențialul oenoturistic atunci când se vor deschide cramele din țară, continuăm să aflăm specificul și mândria fiecărei vinării: castele vinicole, podgorii cu soiuri selecte, beciuri de zeci de kilometri și secretele de producere a unui vin bun. În cel de-al doilea popas, descoperim alte destinații din zona cu Indicație Geografică Protejată (IGP) „Codru” – regiune cu sol aerat, propice pentru cultivarea viței-de-vie, cu relief fragmentat de văi și vâlcele, cu climă blândă care, în ansamblu, dau vinului autenticitate și apreciere. Inițiativa face parte din campania „ReVin cu drag”, inițiată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu scopul de a informa despre potențialul și destinațiile vitivinicole din țară.

Singurul castel vinicol din țară și unicul local din categoria fine dining

Nu departe de Chișinău, în satul Bulboaca din Anenii Noi, descoperiți singurul castel vinicol din Moldova inclus in top 15 capodopere arhitecturale mondiale din domeniul vinului – „Castel Mimi”. Fondat de ultimul guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi, vinăria este o destinație turistică deosebită, consacrată vinificației și cu o istorie care datează de peste o sută de ani. Dacă treceți pragul chatea-ului, veți descoperi o curte „regală”, cu grădini verzi, un scuar mare cu un havuz muzical și multicolor, o sală de degustare, un restaurant, un hotelul și un gazon mare și îngrijit care servește pentru spațiu de odihnă și picnic. Restaurantul „Bufnița albă” este unicul local din categoria fine dining din Moldova, ce oferă experiență culinară unică, datorită bucatelor tradiționale reinterpretate gătite cu multă pasiune. La castel, veți avea posibilitatea să vizitați beciurile, grădinile și secția de producere a vinului. Împreună cu un somelier profesionist, veți degusta vinuri selecte și veți afla cum să le combinați cu diferite bucate. În 2019, vinurile produse de „Castel Mimi” au obținut 21 de medalii la concursurile internaționale și naționale.

De reținut:

 • „Castel Mimi” este singurul castel vinicol din Moldova inclus in top 15 capodopere arhitecturale mondiale din domeniul vinului
 • În incinta „Castel Mimi” funcționează unicul local din categoria fine dining din Moldova, ce oferă experiență culinară unică

O priveliște panoramică a podgoriilor din vârf de turn

Continuă să aflăm destinațiile turistice din țară și ajungem la complexul turistic în stil francez „Chateau Cojusna”. Situată în regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Codru”, vinăria este dotată cu instalații de producere a vinului și distilerie modernă. Vizitând această destinație, veți descoperi beciuri unde vinurile se maturează în butoaie de stejar, veți face o excursie la „Galeria Migdal-P”, care păstrează o colecție din 175.000 de vinuri, dar și o distilerie care produce divin și veți degusta vinuri savuroase în sălile decorate în stil medieval.  Veți fi invitați și în vârful turnul „Chateau Cojusna”, pentru a admira o priveliște panoramică impresionantă a podgoriilor. Vinăria are și un restaurant, care îmbină armonios gastronomia străveche cu vinurile „Chateau Cojusna”.

De reținut:

 • „Chateau Cojusna” găzduiește o colecție din 175.000 de vinuri, dar și o distilerie care produce divin
 • Din vârful turnului „Chateau Cojusna”, poate fi a admirată o priveliște panoramică impresionantă a podgoriilor

Cartea recordurilor Guinness și peste 1,5 milioane de sticle de vin

O altă destinație turistică din Moldova care trebuie neapărat vizitată în această vară este vinăria „Mileștii Mici”. Crama dispune de cele mai mari beciuri din lume, dar și cea mai mare colecție de vinuri de pe mapamond, de aceea, în anul  în 2005, „Mileștii Mici” a fost inclusă în cartea recordurilor Guinness – pentru colecția de peste 1,5 milioane de sticle. La 80 de metri adâncime, această destinație oenoturistică păstrează, într-o „Colecție de aur”, vinuri moldovenești unice. La „Mileștii Mici” veți avea posibilitatea să beneficiați de o experiență incomparabilă: să vă plimbați pe bulevardele și străzile subterane ale vinăriei direct din automobil. Iar după interacțiunea cu beciurile impresionante, veți fi invitați să degustați vinuri speciale și să savurați bucate tradiționale. De la magazinul de vinuri din zonă, veți putea alege vinuri din ediții limitate, din soiuri rare și din colecții exclusive.

De reținut:

 • „Mileștii Mici” a fost inclusă în cartea recordurilor Guinness pentru colecția de peste 1,5 milioane de sticle
 • La „Mileștii Mici” se păstrează, într-o „Colecție de aur”, vinuri moldovenești unice

Primul hotel subteran din Moldova și experiența traiului  în pivniță

Situată într-o mină veche de calcar, „Vinăria Brănești” se întinde pe o suprafață de 75 de kilometri lungime. Este o destinație turistică unică, o împărăție subterană demnă de admirație, de pe coasta Orheiului Vechi. Crama are aproximativ 800 de hectare cu podgorii și exportă vinuri în întreaga lume. În prezent, pe teritoriul acesteia, este în construcție primul hotel subteran din Moldova, care va face parte dintr-un complex turistic unic „Epoca de piatră”. Vizitatorii vor avea posibilitatea să experimenteze viața în peșteră, cu mici detalii ale epocii de piatră. La „Vinăria Brănești” veți putea explora și galeriile subterane, veți degusta vin în sălile special concepute, veți putea închiria spații pentru depozitarea vinului și savura gastronomia națională. Departe de zgomotul civilizației moderne, crama vă poate oferi toate condițiile pentru o experiență diferită – viața în peșteră.

De reținut:

 • „Vinăria Brănești” este o destinație turistică unică, o împărăție subterană demnă de admirație, de pe coasta Orheiului Vechi
 • „Vinăria Brănești” găzduiește un complex turistic unic „Epoca de piatră”, unde vizitatorii au ocazia să experimenteze viața în peșteră, cu mici detalii ale epocii de piatră

O gospodărie transformată în vinărie și vinul „Bianca” – unicul de acest fel îmbuteliat în țară

Acum câțiva ani, pe dealurile satului Costești, gospodăria vinificatorului Mihai Sava s-a transformat într-o mică vinărie. Această destinație turistică este cea mai potrivită pentru a trăi o experiență locală autentică. Mica vinărie este o locație liniștită, iar dacă veți alege să o vizitați, veți putea admira și podgoriile din zonă, plimbându-vă pe drumurile șerpuitoare de țară. După această  aventură, vinificatorul invită oaspeții în beci, pentru a degusta vinurile „Sava”. Mândria acestuia este vinul „Bianca” – unicul vin de acest fel, produs din struguri cu aceeași denumire. Din cele două hectare de podgorii, Mihai Sava îmbuteliază, anual, aproximativ 2.000 de sticle pentru piața din Republica Moldova. Iar pentru ca experiența să fie autentică,  turiștii sunt ospătați cu bucate tradiționale, pregătite de soția vinificatorului.

De reținut:

 • Mica gospodărie a lui Mihai Sava din satul Costești s-a transformat într-o mică vinărie unde sunt produse, anual, aproximativ 2.000 de sticle pentru piața din Republica Moldova
 • Pe eticheta fiecărui vin este tipărită câte o poezie, care a fost compusă de vinificatorul Mihai Sava

Partenerii media ai campaniei „ReVin cu drag” sunt: AGRO TV Moldova, AGROMEDIA, AGROBIZNES, informarketlocals, unimedia, moldova.org, moldova9, madein.md și blogul  calatoriicugust.com și Wine-and-Spirits.md

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social6 ore în urmă

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă...

Divertisment6 ore în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Social11 ore în urmă

7 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 235 cazuri noi de infectare și opt decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EducațieO zi în urmă

Masterand pe Zoom. Cum am susținut teza pe timp de pandemie

Pe 11 martie 2020, în momentul în care în Republica Moldova era înregistrat deja cel de-al treilea caz de COVID-19,...

SocialO zi în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

SocialO zi în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

SocialO zi în urmă

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 92 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031