Top 10 vinării mai puțin cunoscute din Moldova

Când îi povestești unui turist despre Moldova, îi povestești în primul rând despre vinurile moldovenești. Și dacă despre Cricova, Mileștii Mici și Purcari se știe deja în toată lumea, Moldova are și vinării mai puțin cunoscute, însă care produc vinuri calitative și gustoase.

1. Vinăria Mimí

vin-mimi-feteasca

Fondată de politicianului Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei, vinăria “mimí” se află și astăzi în localitatea Bulboaca. Vinurile de clasă premium mimí, în special Cabernet Sauvignon 2012, au fost premiate la diverse concursuri internaționale în Bruxelles, București și Viena. Aceste vinuri ies în evidență prin buchetul său bogat şi gustul cu arome florale.

2. Vinăria Et Cetera

Fondată de doi frați, Igor și Alexandru Luchianov, vinăria Et Cetera produce atât soiuri de renume precum Cabernet Sauvignon, Merlot, Traminer și Chardonnay, cât și soiuri locale precum Feteasca Neagră, Feteasca Albă, Feteasca Regală și Rara Neagră.

3. Vinăria Poiana

Vinăria Poiana se află în satul Ulmu, la poalele codrilor. Vinificatorii de la Poiana se mândresc cu faptul că vinurile lor sunt în totalitate naturale, iar strugurii au fost crescuți fără pesticide și îngrășăminte naturale.

4. Vinăria Sălcuța

drumul-vinului-cabernet-sauvignon-salcuta

Pe lângă vinuri clasice precum Cabernet Sauvignon și Chardonnay, Vinăria din Sălcuța, produce și Tămâioasa de Sălcuţa, care se bucură de succes pe piața locală. Zona viticolă, în care se găsesc podgoriile, este considerată, pe bună dreptate, cea mai favorabilă pentru vinificaţie din Moldova. Componenţa unică a solului, clima blândă, influența Mării Negre, creează condiţii ideale pentru maturizarea strugurilor, asigurând un echilibru perfect între cantitatea de zahăr acumulată şi aciditate.

5. Vinăria Asconi

Timp de mulți ani, piața CSI a fost principala piață de desfacere a vinurilor prodse de Vinăria Asconi. Astăzi însă, s-a mărit considerabil numărul țărilor în care aceștia exportă vin: Cehia, Polonia, SUA, Israel, Lituania, țările din Africa, etc.

6. Château Vartely

Château Vartely este un producător de vinuri de înaltă calitate din cele mai bune specii europene de struguri, cultivate în zonele centrale şi sudice ale ţării. Speciile europene clasice de viţă-de-vie sunt cultivate aici cu succes si ofera în fiecare an o recoltă valoroasă de vinuri: Roşii seci – Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay, Traminer, Sauvignon, Feteasca.

7. Château Cojușna

vinaria-chateau-cojusna-migdal-p

Vinăria din Cojușna, cunoscută și ca Migdal-P, este amplasată în centrul Moldovei, regiunea vinicolă Codru, la doar 15 km de Chişinău. Vinăria dispune de o fabrică modernă de producere a vinurilor şi divinurilor dar şi un complex turistic în stilul Chateaul-ui francez ce include 4 săli de degustare, beciuri de păstrare si maturare a vinurilor dar şi o galerie a vinurilor de colecţie.

8. Vinăria Nobilă

vinaria-nobila-matur

Acumulând experienţa din Statele Unite, tânărului Oleg Boboc i-a apărut dorinţa de a planta propria vie și de a produce un vin nobil acasă, unde e cel mai roditor pământ și cel mai blând soare. De aici a și apărut, de fapt, denumirea întreprinderii — Vinăria Nobilă.

9. Mezalimpe

mezalimpe-vin

Teritoriul pe care sunt situate viile Mezalimpe a aparţinut cândva comerciantului baronul Dombrov. Vinul pe care îl producea era cunoscut în împrejurimi pentru calităţile sale gustative deosebite. Amplasarea viilor este și ea una deosebită. Pe de o parte se află sistemul de lacuri, ce se întinde până la Marea Neagră. Pe de altă parte, în apropiere se află o pădure, iar mai jos, printr-o câmpie pitorească curge Nistrul.

10. Pivnițele Brănești

Compania Pivnițele Brănești este unul din cei mai mari exportatori de vinuri din ţara noastră. Ceea ce o deosebeşte de alte întreprinderi este faptul că conducerea acesteia a punctat de la începutul activităţii sale pe diversificarea pieţelor de desfacere şi pe calitatea vinului produs. În prezent întreprinderea exportă produsele sale în zeci de ţări ale lumii.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.