Plahotniuc: Moldova este în căutare de oportunități pentru a aprofunda legăturile cu Vestul

Liderul PD, Vlad Plahotniuc, notează într-o publicație americană că deși alegerile prezidențiale au fost câștigate de un candidat pro-rus, vectorul european al Republicii Moldova nu va avea de suferit pentru că “Partidul Democrat deține în continuare majoritatea în Parlament, conduce Guvernul și nu are nicio intenție de a schimba politicile pro-europene și pro-americane”.

“De fapt, Moldova este în căutare de oportunităţi pentru a aprofunda legăturile cu Vestul, inclusiv cu Congresul SUA, cu noua administraţie Donald Trump şi cu mediul de afaceri american”, notează Plahotniuc în articol.

Plahotniuc menționaeză că deși progresele economice ale Moldovei au fost recunoscute de Fondul Monetar Internațional, există un șir de alte probleme care rămân nerezolvate.
“Moldova are o graniţă de 747 mile (1.200 kilometri) cu Ucraina, care are conflictul binecunoscut cu Moscova în privinţa anexării Crimeii în 2014. Noi, de asemenea, avem un conflict teritorial într-o zonă a Moldovei numită Transnistria, o fâşie de teritoriu de-a lungul frontierei cu Ucraina, unde separatiştii sunt susţinuţi de circa 1.500 de militari ruşi.
Acest lucru creează o situaţie delicată, de care preşedintele pro-rus Igor Dodon ar putea să se folosească pentru a dezbina cetăţenii. Iar Moscova pare dornică să adauge probleme suplimentare, hărţuindu-ne deputaţii în aeroporturile ruseşti, ca parte a campaniei de împiedicare a anchetei moldoveneşti împotriva unor persoane corupte din Rusia care au folosit băncile noastre pentru a spăla miliarde de dolari”, se arată în articol.

În articol se mai arată că Moldova oferă reglementări speciale şi scutiri de taxe în 9 zone economice libere şi 10 parcuri industriale.

“Am deschis uşile către investitorii străini. Rata impozitului pe veniturile companiilor – de 12 % – este mai mică decât în România, Rusia, Italia şi Slovacia. Moldova are acorduri cu 48 de state prin care se interzice dubla impozitare a profiturilor firmelor. Vor exista noi oportunităţi de afaceri pe măsură ce vom iniţia privatizări în industrii-cheie precum transportul (inclusiv Air Moldova, compania noastră aeriană naţională), telecomunicaţiile şi tehnologiile informaţionale, dar şi reţelele electrice de distribuţie. Sistemul de justiţie a fost pus în concordanţă cu cele din alte economii de piaţă libere din Europa şi protejează investitorii străini împotriva exproprierilor”, notează sursa.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare