Piața estoniană este deschisă pentru produsele moldovenești/ INTERVIU

Acordul Aprofundat şi Comprehensiv de Liber Schimb dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană va contribui considerabil la apariţia produselor moldoveneşti pe piaţa europeană. Rolul ambasadelor ţării noastre în străinătate este considerabil. Aceastea promovează diverse evenimente şi întruniri la care pot participa şi producătorii moldoveni. Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Estonia, Victor Guzun, se referă la unele acţiuni înscrise în acest context.

Domnule ambasador, cum se încadrează misiunea diplomatică a ţării noastre la Tallinn în promovarea imaginii Republicii Moldova, inclusiv a produselor moldoveneşti în Estonia, unde se organizează una dintre cele mai importante expoziţii specializate din spaţiul baltic, Food Fair ?
Participarea oamenilor de afaceri din Republica Moldova la cea mai mare expoziție de ramură din Estonia este doar una din multiplele acțiuni de promovare a produselor moldovenești în Estonia. Organizăm foruri de afaceri bilaterale, delegații ale oamenilor de afaceri din Estonia în RM, prezentări economice, degustări ale produselor moldovenești etc. În cadrul semnării mai multor acorduri dintre regiunile moldovenești și estoniene, efectuăm vizite de lucru ale potențialilor parteneri economici în ambele sensuri, cele mai recente fiind vizitele delegațiilor oamenilor de afaceri din regiunea Jogeva în raionul Ungheni și regiunea Valga în raionul Nisporeni. Suntem în proces de pregătire a 2 delegații economice mari în RM, din care vor face parte investitori estonieni și potențiali cumpărători ai produselor noastre. Participarea la expoziția Food Fair a producătorilor din R.Moldova devine deja o tradiție și mă bucură mult faptul că avem suportul Ministerului Agriculturii din Estonia în acest sens.

Ce loc ocupă produsele viti-vinicole moldovenești pe piața estoniană 
În magazinele estoniene pot fi găsite peste 25 tipuri de băuturi alcoolice produse în Republica Moldova, în mod special divinuri, brandy și vinure ale mai multor companii moldovenești. Dinamica vănzărilor și numărul produselor este în creștere, dar este nevoie de mai multe evenimente de promovare a produselor noastre pentru a recupera reputația bună pe care trebuie să le dețină băuturile noastre. Fără astfel de evenimente va fi foarte greu să rezistăm concurenței acerbe de pe piața estoniană.

Vinurile moldovenești fac față concurenței europene? Calitatea, aspectul sticlelor sunt atractive?
Vinurile de consum curent și clasa medium pot face concurență, însă ne dorim promovarea pe piață a vinurilor mature, de calitate, din segmentul HORECA. Exact din acest motiv, expoziția Food Fair 2012 a fost dominată de producători de aceste tipuri de vinuri. Sunt companii dinamice, flexibile, cu produse de o calitate foarte bună, cu un design al sticlelor care corespunde cerințelor timpului. Mai există problema transporturilor destul de costisitoare și care pune amprenta sa asupra prețului final al produselor noastre în Estonia. Dar sunt sigur că, cu eforturi comune, putem promova foarte multe produse vinicole din RM pe piața estoniană. Plus că și o bună parte din piața finlandeză de profil se alimentează din piața estoniană. Trebuie să folosim eficient aceste oportunități.

În prmii ani de independență a țării noastre, produsele moldovenești, inclusiv vinurile au lipsit de pe piața estoniană. Se recuperează greu acest spațiu?
Aveți perfectă dreptate. O perioadă legăturile economice directe au fost foarte limitate, ulterior viteza de restabilire a fost una foarte lentă. În plus, pe piața regională au apărut o serie de producători de băuturi alcoolice falsificate, care foloseau abuziv mărcile cunoscute moldovenești și drept urmare, reputația produselor noastre a avut de suferit mult. Și evident, după redobăndirea independenței, estonienii și-au cultivat și alte gusturi, începănd a da preferințe produselor cunoscute mondial. Acest spațiu se recuperează destul de greu, dar obiectivul nu este imposibil de realizat. Luptăm în continuare cu produsele neautentice care folosesc elemente ale design-ului băuturilor noastre, organizăm degustări în diverse regiuni ale Estoniei dar chem producătorii să ne susțină și ei în a face produsele lor mai cunoscute pe această piață. Vă asigur de întregul nostru suport în acest sens.

După semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE produsele moldovenești vor ajunge mai ușor pe piața europeană, inclusiv pe cea estoniană?
Acordul de Liber Schimb este o oportunitate foarte bună ca produsele noastre să ajungă pe piețile europene. Este un mecanism deosebit de important, care ne va ancora la sistemul economic european. Dar nu trebuie să credem că doar acordul în sine va promova produsele noastre. Trebuie să se lucreze în permanență la ridicarea calității produselor, conformarea lor la normele europene, implicarea în campanii de promovare, studierea permanentă a preferințelor diverselor piețe de desfacere, eficientizarea producerii și nu în ultimul rănd, produsele trebuie să fie competitive din punct de vedere al prețurilor, avănd în considerare efectele crizei economice mondiale. Consumatorii au nevoie de produse calitative la prețuri mai ieftine și această nișă poate fi ocupată de produsele noastre.

Cum pot participa producătorii moldoveni la FoodFest 2013 de la Tallinn. Care sunt condițiile?
Există deja o înțelegere de principiu că producătorii moldoveni vor participa cu un stand de țară la expoziția FoodFest 2013. În acest an ne dorim producători de vinuri de calitate, fructe uscate, dulciuri și produse de panificație, avănd în considerare cerințele pieții estoniene. Expoziția va avea loc la 30 Octombrie – 1 Noiembrie 2013, la Centrul Expozițional al Estoniei. Toate cheltuielile pentru stand sunt achitate de către partea estoniană. Cheltuielile de transport sunt acoperite de către companiile participante. Doritorii de a participa sunt rugați să adreseze o solicitare Ambasadei noastre la adresa de e-mail [email protected].
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.