Pettit: Referendumul are susținere, însă trebuie de respectat Constituția

Există un sprijin mare al referendumului, însă există și prevederi în Constituție cu privire la modul de desfășurare a acestuia, Comisia Electorală Centrală este singura instituție care are puterea să decidă, de aceea deciziile CEC trebuie respectate, a declarat Ambasadorul American în Republica Moldova, James Pettit, în cadrul emisiunii ”Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

”Într-un mod clar există un sprijin mare a referendumului, însă există și prevederi în Constituție și lege cu privire la modul în care un referendum poate să aibă loc. Și din câte înțeleg eu, pe baza a ceea ce a anunțat CEC-ul, că nu toate din aceste cerințe au fost îndeplinite. Nici nu este o întrebare câte semnături au fost, însă de asemenea și distribuirea acestora în raioane, din câte eu înțeleg. Dar iarăși, acest lucru nu e ceva care eu trebuie să-l determin. Este Comisia Electorală Centrală care are puterea să facă, să ia aceste decizii, și noi trebuie să respectăm aceste decizii. Deși eu înțeleg că acest lucru nu înseamnă că nu există nicio șansă a referendumului dacă toate necesitățile juridice vor fi respectate”, a menționat oficialul american.

Pe 30 martie Comisia Electorală Centrală a respins propunerea de efectuare a referendumului republican constituțional și a anulat înregistrarea grupului de inițiativă. Potrivit CEC, ”grupul de inițiativă urma să prezinte cel puțin 360 mii de semnături valabile pentru fiecare întrebare propusă, care să provină din cel puțin 18 unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puțin 20 de mii de semnături în sprijinul acestei inițiative”.

În urma verificării, CEC a stabilit că din cele 34 de unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, pe teritoriul cărora au fost colectate semnăturile susținătorilor, ”doar listele cu semnături acumulate în trei din unități (municipiile Chișinău și Bălți, raionul Orhei) întrunesc cerințele de validitate în condițiile Constituției Republicii Moldova”.

Grupul de inițiativă a atacat marți în instanță decizia CEC.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.