Perturbaţiile din zona euro ar putea să afecteze şi relaţia cu Moldova


De Radu Benea

Iurie Gotișan: Exporturile nu cred că vor mai creşte în acelaşi ritm ca până acum. Nu ne putem aştepta nici la investiţii semnificative în sectorul privat.

Iurie Gotişan: Cred că actuala criză fiscală care s-a făcut vizibilă iniţial în Grecia, mai recent în Irlanda, Spania sau Portugalia ar putea să afecteze mai devreme sau mai târziu statale emergente care nu au o componentă de economisire puternică şi aici mă refer la România sau Bulgaria care se află într-o astfel de situaţie. Riscul suveran sau riscul datoriei publice nu atrage automat falimentul, dar nu exclude posibilitatea ca mai multe ţări să nu-şi poată refinanţa datoriile. Pe de altă parte, ţările Europei Centrale şi de Est ca Polonia şi Cehia sunt cel mai bine situate din punct de vedere economic în această situaţie de criză. Nu putem spune că situaţia din zona euro este dramatică, după cum se declară tot mai des în ultima vreme. Introducerea monedei euro în circulaţie de la 1 ianuarie 2011 de către Estonia, ţară care se confruntă de altfel cu probleme serioase ale finanţelor publice, spune că conjunctura economică sau financiară nu este chiar atât de gravă.

Europa Liberă: În Republica Moldova zilele trecute s-au putut observa oscilaţii bruşte ale cotaţiei monedei euro. Acum euro este în creştere, chiar dacă pe pieţele financiare internaţionale moneda euro este în scădere. Cum se poate explica acest fenomen?

Iurie Gotişan: Piaţa valutară internă este destul de dependentă de ceea ce se întâmplă în exterior, – mă refer şi la cotaţia leu-euro, şi la cotaţia leu-dolar, – şi cred că evoluţiile de pe pieţele internaţionale mai devreme sau mai târziu se vor răsfrânge şi asupra pieţei valutare locale, dat fiind faptul că aceasta este mai mult o situaţie temporară. Actualmente, după cum aţi specificat, evoluţiile de pe piaţa financiară internaţională arată că deprecierea monedei euro faţă de principalele monede de referinţă din regiune este destul de puternică. Această situaţie poate fi explicată din două puncte de vedere. În primul rând, sunt nişte factori obiectivi care fac presiuni asupra euro. Spre exemplu, de la începutul anului şi până în prezent, moneda europeană s-a depreciat puternic comparativ cu majoritatea monedelor lumii, atât din cauza crizei din Grecia, Irlanda şi nu numai, cât şi ca urmare a rezultatelor economice slabe înregistrate de zona euro, precum şi de UE în ansamblul său. Dar eu cred că această tendinţă îşi va inversa trendul curând – sigur, asta în măsura în care autorităţile statelor intrate în derivă vor înţelege gravitatea problemelor şi vor acţiona pe măsură.

Europa Liberă: Cât de mult este legată economia Republicii Moldova de evoluţia monedei euro? Aţi spus că situaţia din zona euro până la urmă se va răsfrânge şi asupra economiilor emergente, Republica Moldova făcând parte din această categorie.

Iurie Gotişan: Sigur că situaţia în care se află zona euro este destul de jenantă, dacă pot să spun aşa. Trebuie să avem în vedere că relaţiile comerciale ale RM cu UE sunt într-o proporţie destul de mare, cam 50 la sută, atât la importuri, cât şi la exporturi. Astfel, perturbaţiile din această zonă ar putea să afecteze şi relaţia cu Moldova. Exporturile nu cred că vor mai creşte în acelaşi ritm ca până acum şi despre asta ne vorbesc chiar şi datele statistice, mai ales că asistăm la o încetinire a dinamicii economice din această zonă. Nu ne putem aştepta nici la investiţii semnificative, în particular în sectorul privat, ceea ce nu este prea bine. De asemenea, mă tem că asistenţa financiară care s-a făcut mult simţită în ultima perioadă ar putea să scadă în consistenţă în viitor, având în vedere faptul că mai multe state din zona euro se confruntă cu constrângeri sociale, cu găuri financiare dacă vreţi, astfel că Moldova nu ar trebui să mai spere deocamdată de la aceste ţări la o asistenţă similară venită în 2009 şi 2010. Mijloacele financiare alocate Moldovei au fost cred eu cruciale în evitarea unor blocaje economice sau sociale şi, cred eu, subţierea asistenţei, de ce nu, ar putea face presiuni şi asupra finanţelor publice locale.

Europa Liberă: Ce pot face autorităţile moldovene, ţinând cont de o asemenea perspectivă?

Iurie Gotişan: Există şi coeficienţi înalţi de risc care pot strica socotelile şi care nu intră în spaţiul de manevră al autorităţilor locale. Nu ştim şi nu putem anticipa ce se va întâmpla în zona euro sau a uniunii monetare din cauza crizei datoriilor suverane. Putem asista la o accentuare a războiului valutelor pe plan extern care să afecteze negativ comerţul internaţional şi deopotrivă şi comerţul RM pe exterior. Preţurile externe la produsele de bază pot fi şi ele un şoc negativ pentru economia noastră, mai ales pe dimensiunea inflaţiei, fapt care ar putea afecta simţitor capacitatea de cumpărare a populaţiei. Deci, sunt nişte factori care vin din exterior şi autorităţile trebuie să mizeze pe propriile acţiuni sau măsuri, fie că este vorba despre aplicarea unei politici fiscale mai restrictive – mă refer aici la reducerea cheltuielilor şi majorarea unor taxe şi impozite, – fie prin aplicarea unei politici monetare mai restrictive – mă refer la politica creditară care ar putea deveni şi ea mai restrictivă pe termen scurt sau mediu.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.