Perlele spirituale ale Clujului – Catedrala „Schimbarea la Faţă” şi Biserica „Sfântul Mihail”/ FOTO

Continuăm călătoria spirituală prin Cluj. Astăzi veţi afla despre două comori impresionante – Catedrala greco-catolică „Schimbarea la Faţă” şi biserica catolică „Sfântul Mihail”. Ambele sfinte locaşuri au trecut prin perioade de glorie, dar şi prin ani grei.

Potrivit cluj.travel, Catedrala „Schimbarea la Faţă” pe parcusul istoriei a fost a catolicilor, luteranilor, calvinilor, unitarienilor, ortodocşilor, apoi, iarăşi a revenit catolicilor. Sfântul locaş din inima Clujului a fost ridicat în anii 1775-1779 de către călugării minoriţi a Ordinului Franciscan.

Potrivit documentelor, fresecele din interior au fost pictate la 1908 și renovate în 1968. În necropola bisericii au fost înmormântați aristocrați maghiari din familiile Kornis și Bogdanffy, dar și funcționari publici croați și de alte naționalități, din perioada imperială a Transilvaniei.

La câţiva metri de Catedrala „Schimbarea la Faţă” se află Biserica „Sfântul Mihail”. Potrivit specialiştilor, acest sfânt locaş al catolicilor este unul dintre cele mai impunătoare edificii gotice din România. Biserica din inima Clujului are o istorie de aproape şapte secole. Aceasta a fost contruită o perioadă îndelugată, între anii 1316 – 1480.

Ghizii spun că pe latura dinspre Piața Unirii, biserica păstrează fixate în zid câteva ghiulele trase de otomani, care au lovit sfântul lăcaș în timpul unui asediu de la începutul secolului al XVII-lea.

Ca şi în cazul Catedralei „Schimbarea la Faţă”, Biserica „Sfântul Mihail a fost ba catolică, luterană, ba calvină, ba unitariană. La începutul secolului al XVII-lea revine catolicilor. Sfântul locaş impresionează prin turnul de pe faţada nordică, acesta având 80 de metri, dar şi prin decoraţiunile interioare şi exterioare.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.