Percheziții la o companie imobiliară din Chişinău. Ce au stabilit procurorii

Procurorii PCCOCS, în comun cu DIFE a MAI, au efectuat astăzi 17 percheziții la sediile agenţiei imobiliare Pro Imobil Grup, la domiciliile factorilor de decizie și în automobilele acestora. Aceasta după ce pe 24 august 2016 PCCOCS a iniţiat urmărirea penală privind evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

În urma efectuării acţiunilor de urmărire penală, s-a stabilit că factorii de decizie ai SRL Pro Imobil Grup au organizat şi folosesc o schemă de gestionare a activităţii întreprinderii prin intermediul mai multor persoane, având ca scop activitatea frauduloasă.

Pentru prestarea serviciilor de comercializare a bunurilor imobile, aceştia încasau mijloace băneşti în numerar, iar respectivele operaţiuni nu erau reflectate în evidenţa contabilă a întreprinderii, astfel fiind diminuată baza impozabilă a întreprinderii.

Totodată, s-a constatat că la întreprindere activează neoficial circa 80 agenţi de vânzări, salariul mediu nedeclarat constituind circa 2700 euro lunar per persoană.

La fel s-a constatat că încasările pentru serviciile prestate sunt efectuate în valută străină, care de asemenea nu sunt reflectate în evidenţa contabilă.

O parte din tranzacţiile cu bunurile imobile sunt înregistrate pe numele agenţilor de vânzări sau pe numele altor persoane care activează la indicaţia şi în interesul factorilor de decizie din cadrul Pro Imobil Grup, iar ulterior sunt înstrăinate, fiind obţinute venituri nedeclarate.

Astfel, s-a stabilit că în perioada 2015-2017, prin neincluderea în documentele contabile şi financiare a datelor privind veniturile şi cheltuielile reale, Pro Imobil Grup nu a achitat impozite la bugetul de stat în sumă de peste aproximativ 5 milioane lei.

În cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate sisteme informaţionale de lucru, calculatoare, aparate de casă şi control, suporturi de memorie care conţin fişiere, purtătoare de informaţie pe care se stochează datele din sistemele de monitorizare video, documente contabile, înscrisuri de ciornă, ştampile, contracte ce demonstrează activitatea frauduloasă, mijloace băneşti nereflectate în evidenţa contabilă (aproximativ 400 000 lei).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.