PDM se pregătește de alegerile locale? Trei președinți de raioane și-au dat demisia în două zile

PE SCURT

Și Nicolae Molozea, membru PDM, și-a dat demisia ieri, 21 martie, din funcția de președinte al raionului Ștefan Vodă. Tot ieri și-a dat demisia președintele raionului Criuleni, la fel membru PDM, Veaceslav Burlac. Pe 20 martie a plecat din funcție președintele organizației PDM Ialoveni, Lilian Carmanu care era și președintele raionului Ialoveni.

Cine este noul președinte al raionului Criuleni

PE LUNG

Nicolae Molozea este și președintele organizației teritoriale a PDM în Ștefan Vodă. Cel care îl va înlocui este, la fel, membru PDM, Iurie Moiseev. Moiseev este consilier raional.

Partidul Democrat se pregătește de alegeri. Despre asta ne-a spus expertul politic de la IDIS Viitor, Ion Tăbârță.

În demisia celor trei președinți de raioane vedem aspecte ce țin de alegeri locale, sau PDM-ul vor să dea niște semnale că se pregătesc de alegeri parlamentare anticipate. Cu siguranță, este o regrupare a forțelor interne ale partidului în eventualitatea unui nou scrutin

Mai mult, expertul spune că sunt sacrificați managerii care nu au dat anumite rezultate și asta ar fi un semnal pentru oamenii din structurile partidului că nu ar fi veșnici în pozițiile cheie, atât timp cât nu vor fi eficienți. Nu este exclus faptul că vor urma și alte demisii. Trebuie de uitat în anumite raioane unde PD a obținut un rezultat mai slab”, spune Ion Tăbârță.

Mihail Gnatiuc, PDM, președintele r. Briceni,
a fost învins de Zinaida Greceanâi, președinta PSRM

Vadim Lesnic, PDM, președintele r. Dondușeni,
a fost învins de Irina Lozovan, PSRM

Iurie Urzică, președinte OR PDM, președintele r. Râșcani,
a fost învins de Vladmir Mizdrenco, PSRM

Iraida Bînzari, președintă OR PDM Fălești, președinta r. Fălești,
a fost învinsă de Oleg Savva, PSRM

Tudor Golub, PDM, președintele r. Orhei,
a fost învins de Marina Tauber, P. Șor

Nicolae Molozea, președintele OR PDM Ștefan Vodă,
președintele r. Ștefan Vodă, a fost învins de Alexandru Jolnaci, PSRM

Potrivit expertului, alegerile locale trebuie să fie în luna iunie. „Înainte de alegerile parlamentare se vorbea, inclusiv în instituțiile guvernamentale, că se pregătește reforma administrației publice locale. Și atunci, pentru a pregăti această reformă, alegerile generale locale ar putea fi derogate cu trei luni. Data limită pentru alegerile locale ar fi mijlocul lunii septembrie.

Despre alegerile parlamentare anticipate expertul spune că acestea au puține șanse să fie organizate. Până la urmă, PD va găsi anumite soluții pentur a avea guvern”, spune Ion Tăbârță, menționând că alegerile sunt costisitoate, atât pentru bugetul statului, cât și pentru bugetul partidului. „Nu cred că partidul de guvernământ își dorește alegeri anticipate, în contextul în care am avut majorări la gaz cu 25%. O serie de promisiuni rămân la categoria promisiuni și ei va trebui să vină în fața cetățenilor și să spună de ce nu au făcut lucrurile promise”, adaugă expertul. Mai mult, în cazul alegerilor anticipate, PDM nu ar avea nicio garanțoe că rezultatul acumulat va fi unul mai bun decât în actualele alegeri.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.