Pavel Filip se arată convins: În luna octombrie Republica Moldova va semna un acord cu FMI

Prim-ministrul Pavel Filip se arată convins că Guvernul de la Chişinău va semna un acord cu FMI în octombrie, după şedinţa Consiliului FMI de la Washington. “Şi până acum am fost optimis că vom avea acest acord cu FMI, astăzi însă sunt sigur că vom acest acord”, a declarat duminică premierul în cadrul emisiunii “Replica” de la Prime TV.

Pavel Filip a precizat că ultima vizită a misiunii de negociere  a FMI la Chişinău a fost precedată de altele două de evaluare – în februarie şi în luna mai. Potrivit lui, în urma acestei misiuni, a rămas o chestiune tehnică, care ţine de modul de administrare fiscală a împrumuturilor acordate din partea partenerilor de dezvoltare

“Noi vorbim de așa numitul staff level agreement. O înțelegere între grupul de experți. Sunt anumite angajamente care trebuiesc îndeplinite până la consiliul din octombrie de la Washington. Asta ar însemna că aceste angajamente noi trebuie să le îndeplinim până în septembrie ca în octombrie să avem deja semnat un acord. Sunt sigur că până la sfârșitul săptămânii va fi acest anunț prin care se va declara acest staff level agreement”, a declarat Pavel Filip

Premierul a ţinut să precizeze că este important ca Republica Moldova să semneze acest acord cu FMI nu doar din punct de vedere al finanţării: este mult mai  important faptul că acest acord ar debloca relaţiile pe trei direcţii – Bucureşti, Bruxelles şi pe direcţia Washington. “Pentru că toată lumea aşteaptă să vadă ce vom face noi în relaţiile cu FMI”, a explicat premierul.

La aceeaşi emisiune, premierul a subliniat că în acest an Fondul Monetar Internațional ar putea oferi o tranşă în valoare de 25 de milioane de dolari. “Nu așteptăm imediat sume enorme de la Fondul Monetar Internațional. În acest an bugetar așteptăm nu mai mult de 25 de milioane, care nu înseamnă o sumă foarte mare pentru noi”, a menţionat oficialul.

Potrivit lui, vor fi cel puțin două programe mari. Unul din aceste programe va facilita schimbări importante în sectorul bancar și în sectorul energetic, iar altul pentru a face instituțiile publice, administrația publică mult mai deschisă și să răspundă mult mai ușor cetățenilor.

Menționăm că o misiune de experți a FMI condusă de Ivanna Vladkova-Hollar s-a aflat în vizită la Chișinău în perioada 5-15 iulie 2016, pentru a discuta un acord posibil pe o perioadă de trei ani în valoare de circa 180 milioane dolari. La finele vizitei, misiunea FMI a declarat că s-a convenit asupra unui șir de domenii de importanță crucială, inclusiv reformele menite să îmbunătățească guvernarea corporativă și să sporească transparența în sectorul bancar, să asigure sustenabilitatea financiară a sectorului energetic și atingerea obiectivelor politicii bugetar-fiscale pe termen mediu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.