Parlamentul israelian se autodizolvă, la două luni de la alegeri. Criza a fost provocată de un originar din R.Moldova

PE SCURT

Parlamentul Israelului (Knesset) a fost dizolvat, miercuri seară, întrucât Benjamin Netanyahu, liderul partidului Likud şi premier în exerciţiu, nu a reuşit formarea unei coaliţii majoritare. Astfel, a fost decis organizarea de noi alegeri legislative la 17 septembrie, o situaţie nemaiîntâlnită în istoria ţării, notează AFP.

Moţiunea pentru dizolvarea Knessetului a fost aprobată miercuri seară, după o dezbatere de 12 ore, principalul obstacol în formarea unei coaliții fiind politiacianul Avigdor Lieberman, originar din Republica Moldova.

PE LUNG

Benjamin Netanyahu insistase ca Avigdor Lieberman, preşedintele partidului Yisrael Beiteinu, să se alăture coaliţiei sale, pentru a evita convocarea alegerilor parlamentare anticipate.

Avigdor Lieberman, care este susținut în special de locuitorii care provin din țările fostei URSS, a refuzat să facă coaliție, din cauza unei dispute cu partide ultraortodoxe

Netanyahu l-a acuzat pe Lieberman că nu dorește să se alăture coaliției pentru a câștiga mai multe locuri în Knesset în alegerile anticipate din septembrie. „El trage țara în alegerile viitoare pentru a doua oară, pur și simplu pentru că dorește mai multe mandate”, a spus Netanyahu.

Avigdor Lieberman s-a născut la  5 iunie 1958 în orașul Chișinău. A studiat la Institutul de agronomie din Chișinău, apoi Avigdor Liberman  a emigrat în Israel în anul 1978, împreună cu familia, la vârsta de 21 ani.

În Israel și-a îndeplinit stagiul militar obligatoriu, apoi a obținuti o licență în relații internaționale și științe politice la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Potrivit lui, la începutul șederii în Israel și în vremea studenției, s-a întreținut din munci ocazionale ca de pildă pe aeroportul Ben Gurion și ca paznic la un club de noapte.

Fiind supranumit „buldozerul”, este cunoscut pentru ceea ce criticii numesc declarații extremiste, dar pe care susținătorii le califică drept corect orientate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.