Parlamentul European cauta modalitati de imbunatatire a liberei circulatii a marfurilor

Moldova.ORG — In ziua de astazi, datorita normelor EU in materie de libera circulatie a marfurilor, se pot gasi in supermagazine, unele langa altele, pesto italian, bere ceha, ciocolata belgiana si salam polonez. Aceste norme au simplificat viata comerciantilor si au permis UE sa fie competitiva la nivel mondial. Unele bariere persista insa, de exemplu in domeniul comercializarii, si acest lucru a facut obiectul unei recente audieri in Parlamentul European.

Datorita normelor in materie de libera circulatie a marfurilor si principiului recunoasterii reciproce, tarile din UE nu pot refuza intrarea pe teritoriul lor a produselor comercializate in mod legal in alt stat membru decat din motive de siguranta si sanatate publica.

Cu toate acestea, au ramas unele bariere sub forma de norme tehnice locale si nationale ce stabilesc cerinte in materie de denumire, forma, marime, compozitie, prezentare, etichetare si ambalare. Acestea pot constitui obstacole importante in calea liberei circulatii a marfurilor si pot conduce la teste si controale administrative suplimentare.

Problemele legate de punerea in aplicare a principiului recunoasterii reciproce apar din mai multe motive: necunoasterea sa de catre intreprinderi si autoritatile nationale, lipsa de claritate in ceea ce priveste domeniul sau de aplicare, absenta unui dialog periodic intre autoritatile nationale.

Conform spuselor dlui Jean-Paul Mingasson, consilier general al asociatiei BusinessEurope, 28% dintre intreprinderile implicate in comertul intracomunitar se confrunta cu obstacole. In plus, sondajele arata ca multe intreprinderi, in special cele mici si mijlocii, trebuie sa-si adapteze produsele pentru a fi conforme normelor tehnice din alte state membre sau sa renunte la comercializarea lor in aceste tari, ceea ce, pentru consumator, implica o reducere a ofertei.

Comisia a propus in februarie noi norme privind libera circulatia a marfurilor, printre care: norme pe care autoritatile nationale trebuie sa le respecte daca intentioneaza sa interzica, sa refuze, sa modifice sau sa retraga un produs comercializat in mod legal intr-un alt stat membru al UE.

Alte propuneri a Comisiei este „Puncte de Informare despre Produs”, la care intreprinderile pot apela pentru informatii privind normele tehnice nationale; consolidarea schimbului de informatii si a dialogului intre autoritatile nationale; transferarea sarcinii probei de la fabricant la statul membru.

Alexander Stubb (PPE-DE), raportorul pentru setul de norme privind marfurile, care ar trebui sa fie prezentat in sedinta plenara din noiembrie, a declarat ca scopul acestuia este de a „facilita libera circulatie a marfurilor, pastrand, in acelasi timp, niste garantii de securitate.”

Acesta a adaugat ca „300 de cazuri au ajuns la Curtea Europeana de Justitie, inclusiv un caz privind produsele de panificatie in Belgia si interzicerea acelora care sunt produse industrial in Spania. In ceea ce priveste bicicletele, de exemplu, intr-un stat pot exista anumite norme de siguranta, in vreme ce, in alt stat, se poate cere un far cu dinam si doua frane de mana.” In acest caz, producatorul ar trebui sa-si modifice produsul, iar costurile ar putea reduce cifra de afaceri.

Propunerea urmeaza sa fie discutata in Comisia pentru piata interna si protectia consumatorilor si, apoi, in sedinta plenara.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.