Pârjota: satul neuitării (GALERIE FOTO)

Prin părţile Râşcanilor sunt locuri de o rară frumuseţe, mărgăritare care-ţi taie respiraţia şi-ţi bucură ochiul. Ele şi te provoacă să meri la drum. La o distanţă de peste 190 de kilometri de Chişinău se află o pitorească localitate – Pârjota, Râşcani.

Aceasta este atestată documentar la 1605. De pe traseul care duce spre punctul de trecere Costeşti – Stânca, privind spre dreapta observi satul Pârjota, iar în mijlocul lui se înalţă o impresionantă biserică. Este unul din cele mai frumoase lăcaşuri sfinte de prin părţile Râşcanilor. Biserica „Tuturor Sfinţilor” de la Pârjota a fost zidită acum 150 de ani. Boierii Ciolacu oferă parte din moşia lor pentru ridicarea sfântului locaş. Printre primii slujitorii a fost părintele Nicolae Brus, al cărui mormânt se află în ograda bisericii. În anul 1962, sfântul lăcaş este redus la tăcere. Spre bucuria creştinilor, autorităţile comuniste nu l-au distrus. După un sfert de veac, la biserica de la Pârjota se fac din nou auzite clopotele şi tot mai multă lume începe să treacă pragul sfântului lăcaş. Această biserică impresionează şi prin icoanele de o rară valoare teologică şi artistică.

Aproape de sfântul locaş a fost înălţată o cruce care aminteşte de eroii neamului, originari de la Pârjota, care au luptat în Primul Război Mondial.

În preajmă Casei de cultură este Complexul Memorial consacrat celor decedaţi în timpul luptelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În incinta instituţiei funcţionează două muzee – al Satului şi al Gloriei Militare. Un alt monument important de la Pârjota, cel puţin asta susţin cei care l-au instalat, este Podul Roşu, dedicat ostaşilor din armata sovietică.

La Pârjota există un Centru de tineret şi o bibliotecă. Vizitatorii pot fi delectaţi cu un bogat program artistic oferit de fanfară “Speranţa”.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.