Paradox moldovenesc: inflaţia creşte, leul se întăreşte

De o săptămână, la casele de schimb valutar din Chişinău, cursul dolarului se menţine sub valoarea de 12 lei – 11,87 lei pentru 1 USD la vânzare şi 11,78-11,75 – la cumpărare. Rata de schimb oficială, stabilită de Banca Naţională a Moldovei (BNM), a rezistat la cota de 12 lei doar până ieri, când a coborât la 11,87 lei pentru 1 USD. Un curs oficial atât de mic al dolarului faţă de leul moldovenesc nu a fost înregistrat de la sfârşitul anului 1999.

Experţii leagă aprecierea leului de tendinţele generale de evoluţie a dolarului SUA pe piaţa financiară internaţională. Dolarul pierde în continuare teren în faţa monedei unice europene. Raportul dintre cele două valute se apropie de valoarea de 1,4 euro pentru un dolar, iar tendinţa s-ar putea accentua, potrivit experţilor internaţionali. Pentru RM, al cărei buget se raportează la dolarul american, efectele pot fi catastrofale.

Dar tendinţele de pe piaţa internaţională nu sunt singurul motiv al aprecierii leului moldovenesc. O cauză importantă este oferta mare de valută străină pe piaţa din RM, determinată de remitenţele enorme de peste hotare şi de incapacitatea economiei naţionale de a valorifica aceşti bani.

Analistul economic Veaceslav Ioniţă consideră că leul s-ar fi apreciat şi mai mult dacă BNM nu ar fi intervenit pe piaţa valutară. „BNM a recurs la cumpărări masive de valută pe piaţa internă, pentru a tempera aprecierea leului, iar pentru a atenua efectele a recurs la sterilizarea masei monetare. BNM este într-o situaţie foarte dificilă – trebuie să ţină în frâu atât inflaţia, cât şi leul. După cum a anunţat, prioritară pentru BNM este stoparea inflaţiei, aşa că vom asista şi în continuare la întărirea leului”, a spus V. Ioniţă. Menţionăm că rezervele valutare ale BNM se apropie de cota-record de un miliard USD. La 31 iulie, acestea constituiau 977,6 mln. USD, cu circa 100 mln. mai mult decât în iunie curent.

Leul tare este în defavoarea cetăţenilor care trăiesc din remitenţele de peste hotare. Din 2000 şi până în prezent preţurile au crescut de două-trei ori, iar leul a fost menţinut artificial la valoarea de 12-13 lei pentru un dolar, deşi, în realitate, dolarul ar fi trebuit să coste acum cel puţin 18 lei, potrivit lui Ioniţă. Astfel, pentru ceea ce, în 2000, plăteam 100 USD, astăzi achităm 220 USD. Totodată, leul puternic descurajează exporturile din R. Moldova, care, fiind prea scumpe, sunt necompetitive. / Alina Ţurcanu // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.