Păduraru spune că meetingul PPDA este o acțiune electorală

Acțiunea de astăzi organizată de PPDA a fost un miting electoral cu retorică populistă, comentează pe pagina sa de facebook șeful administrației prezidențiale Ion Păduraru. Juristul explică faptul că Legea supremă îl obliga pe șeful statului să promulge acele legi care reprezintă semnale pozitive pentru partenerii externi ai Republicii Moldova. În plus, menționează el, adoptarea acelor legi nu înseamnă că va fi mușamalizat furtul bancar.

Ion Păduraru face legătură dintre protest și campania electorală. ”Retorica populistă reprezintă un trend al comunicării electorale. Aceasta se întâmplă acum și în spațiul public, politic și mediatic al Republicii Moldova. Stigmatizarea puterii este cea mai utilizată armă electorală. Este dreptul actorilor electorali de a adopta un stil sau altul de auto-promovare pe piața politică. Mitingul electoral (!) de astăzi, 5 octombrie 2016, desfășurat în fața Președinției face parte din arsenalul tehnologiilor electorale”, a comentat Păduraru.

El a explicat că președintele era obligat să promulge legile, în conformitate cu o hotărâre a Curții Constituționale și prevederilor Constituției. ”Asumarea responsabilității de către Guvern pentru pachetul de 7 legi, printre care și Legea nr. 235 din 3 octombrie 2016 este o acțiune cu subtext exclusiv politic, o procedură constituțională și nu una de pionierat în procesul de exercitare a puterii. Potrivit Hotărârii Curții Constituționale nr. 5 din 02 martie 2016, ”În sensul articolelor 106/1 alin.(1) şi 93 alin.(2) din Constituţie, Preşedintele Republicii Moldova nu-i poate trimite Paramentului spre reexaminare, înainte de promulgare, o lege în privinţa căreia Guvernul şi-a angajat răspunderea”, arată consilierul prezidențial.

Totodată, el arată că promulgarea legii nr. 235 nu presupune, în niciun caz, mușamalizarea furtului bancar. ”Avansarea anchetei în vederea recuperării fondurilor dilapidate și sancționarea celor care se fac vinovați rămâne sarcina imperativă a instituțiilor de resort și, desigur, a echipei aflate la guvernare”.

Astfel, decretul Președintelui din 4 octombrie curent nu face parte dintr-un ”hazard moral”, ci este o decizie necesară. În plus, menționează Păduraru, aceasta reprezintă un semnal pozitiv pentru partenerii externi. ”Promulgarea Legii nr.235 trebuie apreciată nu ca o ”povară pe umerii poporului”, dar ca pe o responsabilitate asumată pentru lansarea unor semnale pozitive partenerilor de dezvoltare, potențialilor investitori, evitării unui colaps financiar amenințător pentru statul nostru și continuării lucrurilor bune începute spre beneficiul întregii societăți”, a comentat Ion Păduraru.

Este de menționat că și Banca Mondială a salutat adoptarea legii respective, arătând că aceasta a fost singura soluție, reieșind din condițiile creditelor acordate în 2014 și 2015. ”Ceea ce se întâmplă acum este unicul pas logic urmare a deciziilor luate în 2014 și 2015. Actualul guvern nu are altă alegere decât să execute garanția pentru că acestea au fost condițiile garanției. Nu a avut de ales dacă trebuie sau nu să devină datorie directă”, a declarat economistul superior al Băncii Mondiale Ruslan Piontkivsky.

El a menționat că în caz contrar, Republica Moldova risca să-și piardă credibilitatea pe plan extern. ”Dacă nu-ți recunoști propria garanție nu te poți aștepta la încredere din partea partenerilor externi”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare