Opoziţia şi majoritatea comunistă au opinii contradictorii asupra repartizării alocaţiilor capitale în bugetul 2008

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică economică, buget şi finanţe, Nicolae Bondarciuc, a respins acuzaţiile grupurilor parlamentare de opoziţie privind finanţarea discriminatorie a unităţilor administrativ-teritoriale conduse de reprezentanţii opoziţiei.

În acelaşi timp, deputatul AMN Valeriu Cosarciuc, afirmă că în raioanele în care administraţia locală este reprezentată de partidele de opoziţie au fost repartizate câte 800 mii lei, iar acolo unde la guvernare sunt comuniştii valoarea alocărilor a constituit între 5 şi 6 milioane de lei.

Bondarciuc a declarat vineri după adoptarea de către Parlament a Legii bugetului pentru anul 2008 că cheltuielile pentru investiţiile capitale destinate raioanelor au fost repartizate uniform, iar opoziţia a încercat să torpileze proiectul propus de Guvern.

"Nu există nici un temei pentru ca opoziţia să spună că bugetul s-a făcut numai pentru reprezentanţii partidului comuniştilor, deoarece cheltuielile au fost repartizate uniform", a opinat deputatul comunist.

"Aduc câteva exemple. Spuneţi, la Călăraşi, conducerea este comunistă, nu. Călaraşul a primit pentru anul viitor 3 milioane 520 de mii de lei. Criuleni, la fel. Mai departe, Ialoveni, preşedintele raionului nu reprezintă partidul comuniştilor, va primi – 4 milioane 400 mii. Nisporeni – 5 milioane 200 mii lei", a specificat Bondarciuc.

Totodată, deputatul a reproşat opoziţiei că nu a participat la distribuirea cheltuielilor destinate ministerelor şi altor structuri de stat. "Bugetul de stat conţine 14 anexe în care sunt repartizate sursele pentru diferite ministere şi ramuri, dar nici o propunere la aceste anexe nu a fost prezentată de opoziţie", a declarat Bondarciuc.

Solicitat de BASA-press, deputatul AMN, Valeriu Cosarciuc a respins declaraţiile preşedintelui Comisiei parlamentare economice şi a declarat că AMN a propus amânarea discuţilior asupra legii bugetului pe anul 2008, deoarece nu au fost luate în consideraţie propunerile înaintate de opoziţie şi, în special, cele ce ţin de majorarea fondului de subvenţionare a agriculturii şi a investiţiilor capitale.

"Ceea ce s-a întămplat astăzi în Parlament este o bătaie de joc faţă de agricultori, fiindcă în acest an Fondul pentru subvenţionarea sectorului agricol a fost în jur de 420 de milioane lei, iar pentru anul 2008 va fi de doar 270 de milioane lei", a declarat Cosarciuc.

"Am propus ca acest fond să fie majorat cu 300 mln lei, în situaţia în care agricultorii au avut de suferit în urma calamităţilor din acest an şi pentru anul viitor ei ar trebui să beneficieze de susţinere suplimentară", a precizat deputatul.

"Am mai solicitat majorarea cu 500 mln lei a alocaţiilor pentru investiţiile capitale destinate unităţilor administrative din teritoriu. Sunt o sumedenie de proiecte începute în 2007 şi finanţate parţial, iar la anul viitor acestea practic nu vor mai fi finanţate. Astfel, banii au fost aruncaţi în vânt. Din păcate, au fost alocate doar 148 mln lei, din care 68 mln sunt destinate municipiului Bălţi", a afirmat Cosarciuc.

Solicitat să se refere la sursele suplimentare de majorare a veniturilor bugetare, deputatul a declarat că acestea urmau să fie acumulate în urma majorării dividendelor şi plăţilor la buget, percepute de la societăţile pe acţiuni cu capital majoritar de stat şi de la înterprinderile de stat.

Potrivit lui Cosarciuc, alte venituri suplimentare puteau fi acumulate din majorarea încasărilor de la veniturile obţinute din privatizare.

În general, am propus majorarea bugetului de stat cu 1 miliard de lei, dintre care 300 mln de la întreprinderile cu capuital de stat, 600 mln lei – de la privatizare şi 100 mln – din contul majorării accizelor la motorină şi benzină, a conchis Cosarciuc.  // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.