ONG-urile cer ședințe publice pe dosarul lui Filat

Un grup de organizații non-guvernamentale solicită judecarea cauzei penale împotriva ex-premierului Vlad Filat în ședințe publice. Examinarea acestei cauze în mod public este deosebit de importantă pentru a spori încrederea societăţii în justiţie, a clarifica situaţia cu privire la furtul miliardului şi a asigura dreptul la un proces echitabil al persoanelor acuzate în acest dosar, susțin semnatarii.

“Caracterul public al ședințelor de judecată este o garanție procesuală esențială a dreptului la un proces echitabil al inculpatului, protejând părțile aflate în litigiu de înfăptuirea justiției în secret, fără un control din partea publicului și, respectiv, de exercițiul abuziv al puterii de stat. În același timp, dreptul la audiere publică este un instrument de asigurare a încrederii publicului în actul de justiție și reprezintă un important mijloc de menținere a încrederii în instanțele judecătorești”, se arată în mesajul ONG-urilor.

Activiștii chemamă judecătorii care examinează cauza să reevalueze argumentele ce țin de examinarea cauzei în ședință închisă şi, eventual, să revadă decizia luată. În cazul în care argumentele pentru examinarea cauzei în ședințe închise sunt convingătoare, acestea urmează a fi explicate public şi analizată posibilitatea examinării publice a cel puţin unei părţi a procesului de judecată.

Semnatari:
ADEPT
Centrul pentru Jurnalism Independent
Amnesty International Moldova
Centrul Pentru Politici și Analize în Sănătate
Asociația Mucului Business
Centrul de Resurse DIALOG-Pro
Asociaţia Presei Independente
Centrul de Resurse Juridice din Moldova
Asociația Femeilor pentru Protecția Mediului și Dezvoltare Durabilă
Clubul Politic al femeilor 50/50
Institutul de Rezolvare a Conflictelor “InReCo”
Asociația Femeilor Profesioniste și de Afaceri
Eco-TIRAS
BIOS
Fundația Est Europeană
Business Consulting Institute
HABITAT
IDIS Viitorul
Promo-Lex
Institutul Politici Publice
REC Moldova
Centru Aarhus EcoContact
Terra 1530
Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități
Mișcarea Ecologistă din Moldova
Transparency International – Moldova
Centrul de Investigații Jurnalistice
Uniunea organizaţiilor invalizilor din Republica Moldova
Centrului National al Romilor
Centrul pentru Analiză și Prevenire a Corupției

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare