O serie de acte normative ale RM contin prevederi discriminatorii fata de populatia din stanga Nistrului

O serie de acte normative, contin prevederi dicriminatorii fata de populatia din stanga Nistrului, unele dintre ele chiar excluzand din aria de protectie acesti cetateni, se arata in studiul “Realizarea dreptului la circulatie in regiunea de est a R. Moldova”, realizat de Centrul de Resurse si Dezvoltare, “Promo-Lex”.

Unul din autorii studiului, directorul executiv al Asociatiei “Promo-Lex”, Pavel Postica, a declarat la 25 iulie, in cadrul prezentarii lucrarii, ca o parte din teritoriul transnistrean nu se afla sub controlul organelor constitutionale, populatia din regiune confruntandu-se cu diverse probleme, "respectarea drepturilor ramanand a fi un deziderat greu de atins”.

La randul sau, un alt coautor al lucrarii, Ion Manole, a declarat ca cei circa 40 de mii de cetateni care locuiesc in raioanele de est, sunt discriminati in raport cu ceilalti cetateni din R.Moldova, fiindu-le incalcate drepturile la libera circulatie, ei fiind amendati in timp ce trec prin posturile vamale interne.

Potrivit studiului, o probleme stringenta care afecteaza libertatea de circulatie a persoanelor care locuiesc in teritoriile controlate de catre autoritatile secesioniste, este impunerea detinerii vizei de resedinta, lucru ce este neconstitional si contravine actelor internationale ratificate de Moldova.

De asemenea, o alta problema ramane a fi asigurarea cu pensii a locuitorilor din Transnistria, care sunt obligati sa obtina cetatenia R. Moldova, sau in cazul in care beneficiaza de pensii de la organele secesioniste, sunt lipsite de pensii din partea organelor de la Chisinau, ceea ce este o discriminare, in opinia autorilor studiului, si duce la scaderea increderii populatiei din regiunea data in organele constitutionale ale R.Moldova.//REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.