O parte din organizatorii evenimentelor din aprilie identificată

Interviu Valeriu Zubco, procuror general, realizat de Mariana Raţă

Este procuror general de două săptămâni, dar deja a pus mai multe lucruri pe roate în cadrul instituţiei pe care o conduce. Aflaţi din interviul de mai jos ce priorităţi de activitate are noul procuror şi dacă vor fi sau nu anchetaţi penal mai mulţi foşti demnitari suspectaţi de corupţie sau abuzuri în activitate.

Domnule Zubco, ce “moştenire” aţi primit de la fostul procuror general?

Din 8 octombrie, de când am fost învestit în funcţia de procuror general, pe adresa Procuraturii Generale au început să vină foarte multe petiţii de la cetăţeni asupra cărora a fost pornită urmărirea penală din diferite motive, politice sau dosare la comandă. Vă asigur că în timpul apropiat vom organiza o conferinţă de presă la Procuratura Generală şi vă vom informa despre aceste cazuri, dar şi despre dosarele de rezonanţă deschise în ultimii ani de procuratură. Societatea va putea afla ce s-a întâmplat la Procuratura Generală până la 8 octombrie şi după această dată.

Domnul Pasat v-a expediat săptămâna trecută o scrisoare prin care vă ruga să interveniţi pentru a fi examinate cât mai rapid dosarele în care figurează domnia sa. Ce măsuri au fost luate?

Am primit scrisoarea domnului Pasat joi după-amiază, adică aproape la o săptămână după ce presa a difuzat această scrisoare. Cu toate acestea, aflând din mass-media despre ea, am întreprins deja anumite acţiuni. Acum se lucrează pe marginea celor două dosare penale.

Care este situaţia dosarelor deschise în urma evenimentelor din 7 aprilie?

În urma evenimentelor din 7 aprilie, la Procuratură au fost depuse 103 sesizări şi au fost intentate 31 de dosare penale pe numele unor poliţişti concreţi. La aceste dosare se lucrează intens. După cum ştiţi, un dosar a fost deja trimis în judecată, iar în timpul apropiat vor fi finalizate şi altele. Există însă şi dosare în care este imposibil să identificăm poliţiştii pentru că aceştia erau mascaţi. În aceste cazuri, urmează să stabilim cum vom proceda. Fie că vor fi pornite dosare vizând efectivul de comandă, fie că vom găsi o altă soluţie.

În legătură cu evenimentele din 7 aprilie, se investiga şi cine au fost autorii dezordinilor în masă. Aveţi nişte rezultate în acest sens?

O parte din organizatori a fost identificată. Ei vor fi traşi la răspundere, la fel ca şi cei care se fac vinovaţi de torturarea tinerilor în comisariatele de poliţie.

Atunci când se vorbea despre schimbarea procurorului general, presa se întreba dacă noul procuror va deschide dosare pe numele unor foşti demnitari corupţi.

Va fi un şir de evenimente interesante pentru presă în lunile următoare. Nu vreau să mă refer la persoane concrete care ar putea fi anchetate, dar nici la rangul acestora, pentru că în faţa legii trebuie să fim cu toţii egali.

Cum rămâne cu procurorii care au îndeplinit comenzi politice?

Pe parcursul lunilor octombrie şi noiembrie, ne vom ocupa şi de aceste persoane. Urmează să formăm organele de autoadministrare ale procuraturii, aşa cum prevede legea. Atunci, fiecare persoană va trece un concurs în urma căruia se va decide dacă rămâne sau nu în procuratură. E greu astăzi să spun că un procuror sau altul a îndeplinit comenzi politice şi în ce împrejurări le-a îndeplinit, este nevoie de o anchetă internă. Schimbări vor fi, acum este important ca toţi să muncească şi să-şi îndeplinească obligaţiile de serviciu.

Ce dosare de mare interes au fost deschise de când sunteţi dvs. procuror general?

Nu avem încă asemenea dosare. Acum lucrăm la dosarele deschise în urma evenimentelor din 7-8 aprilie. Aceste dosare sunt prioritare. Sunt importante şi dosarele cu caracter politic care se află în procedură. Mă refer la dosarele domnilor Pasat, Andronic, Stepuleac, Stati, Marinescu.

Ştim că s-a cerut şi anchetarea fostului procuror general Valeriu Gurbulea. Au fost luate măsuri?

Lucrăm asupra acestei solicitări venite din partea unor deputaţi. De acest caz se ocupă procurorul cu misiuni speciale, care are indicaţia de a ancheta activitatea fostului procuror. Pentru a deschide un dosar penal este nevoie de a acumula mai multe probe.

Vreau să discutăm un pic şi despre explozia din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Aţi declarat anterior că explozia de săptămâna trecută este un act terorist. Ce v-a determinat să credeţi acest lucru?

Ţinând cont de materialele acumulate în urma urmăririi penale pornită în legătură cu explozia, există temei să bănuim că a fost comis un act terorist, scopul căruia a fost de a intimida populaţia, cu atât mai mult cu cât înainte de această explozie au fost efectuate apeluri telefonice cu ameninţări în anticamera primului-ministru, iar aceste ameninţări aveau caracter politic.

Cine ar avea intenţia să ameninţe populaţia şi actuala guvernare?

Este greu de spus al cui interes este. Numai în urma urmăririi penale am putea răspunde la această întrebare.

Se vorbeşte despre un caracter politic al acestui act terorist. Dvs ce credeţi despre asta?

Nu este exclus. Evident, acum nu pot să afirm cu certitudine ce caracter poartă explozia de miercuri.

A fost stabilită provenienţa grenadei aruncate?

Bănuim că această grenadă a fost adusă din regiunea transnistreană. Asta pentru că nu avem informaţii că ar fi fost sustrase arme de la Ministerul Apărării sau din altă parte din republică. În plus, şi cazul de joi din faţa procuraturii ne întăreşte bănuielile. Persoana care a ameninţat să detoneze o grenadă în faţa Procuraturii Generale avea o grenadă de acelaşi tip, dar cu un alt focus şi după toate probabilităţile a cumpărat-o din Transnistria.

Cum este posibil că până acum nu am avut astfel de incidente şi acum deodată două grenade au provocat panică în capitală?

Şi noi ne-am întrebat acest lucru. Îmi vine greu să găsesc un răspuns, dar vreau să vă asigur că aceste două cazuri nu au o legătură cauzală. Poate o explicaţie ar reieşi din declaraţiile făcute de unii lideri politici în urma venirii la guvernare a unei noi forţe. Posibil, între aceste declaraţii şi cele două incidente există vreo legătură cauzală.

Cum pot fi evitate pe viitor asemenea cazuri?

Noi, împreună cu Ministerul de Interne şi Serviciul de Informaţii şi Securitate, intenţionăm să înaintăm un demers primăriei Chişinău pentru ca pe viitor asemenea sărbători să fie organizate în spaţii închise sau îngrădite pentru a putea asigura securitatea persoanelor. În Chişinău există astfel de locuri, spre exemplu, Moldexpo, unde recent a fost organizată Ziua Vinului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.