O dată în istorie// 26 aprilie 1986 – Catastrofa de la Cernobîl, cel mai mare dezastru nuclear civil din istorie

Întreaga lume marchează marți 30 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară civilă din istorie – explozia centralei atomice de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986, o dată ce va rămâne marcată întotdeauna în istorie.

Pe 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl a explodat la 01:23 noaptea. Un nor de precipitații radioactive s-a ridicat și a început să bântuie peste Europa.

Explozia survenită la ora 1.23 a fost rezultatul unei serii de eșecuri puțin probabile, dar nu inexplicabile, care amintesc de alte catastrofe tehnologice din epoca sovietică. Pe de o parte, proiectul reactorului de la Cernobîl, de tip RBMK, era greșit, ceea ce a făcut, de altfel, că astfel de reactoare să nu fie aprobate în nicio altă parte din lume. Pe de altă parte, personalul de serviciu în noaptea respectivă era slab pregătit, iar șeful voia cu orice preț să se afirme. El a ținut să facă testul de siguranță programat, deși condițiile nu erau întrunite.

Ulterior, s-a stabilit că, la Cernobîl, cantitatea de material radioactiv eliberată în mediu a fost de 200 de ori mai mare decât cea rezultată în urma exploziilor de la Hiroshima şi Nagasaki. S-a estimat că întreaga cantitate de xenon, jumătate din cea de cesiu şi de iod, şi 5% din restul elementelor radioactive prezente în reactor au fost aruncate în atmosferă.

Ce se întâmplase, de fapt? Sâmbătă, 26 aprilie 1986, la 01:23:58, în urma unui test de verificare, reactorul 4 al centralei atomoelectrice de la Cernobîl a suferit o explozie a cazanelor componente. Explozia a declanșat un incendiu urmat de o serie de alte explozii adiționale. A fost contaminată zona învecinată centralei nucleare, în timp ce gazele cu densitate scăzută au fost purtate de vânt, iniţial, de-a lungul Ucrainei, Belarusului, Rusiei, iar într-o măsură mai mică, în Scandinavia, Polonia, Cehoslovacia, Austria şi sudul Germaniei. În zilele următoare, din cauza schimbării direcţiei vântului, au fost afectate mai ales ţările din sudul continentului: România, Grecia, Bulgaria şi Turcia.

cernobil

cernobil

cernobil

cernobil

cernobil

cernobil

cernobil

Foto: Gazeta.ru

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare