O coloană de camioane şi maşini agricole se deplasează spre Bălţi

Un grup de fermieri din raioanele de nord ale republicii, nemulţumiţi de consecinţele embargo-ului impus de Rusia la exportul de fructe şi legume moldoveneşti, se deplasează cu o coloană de camioane şi maşini agricole spre oraşul Bălţi. Informaţia a fost confirmată de Uliana Catan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Naţional de Patrulare.

Anterior,  agricultori din nord au declarat că intenţionează să protesteze la Chişinău, pe motiv că autorităţile centrale nu le rezolvă probleme de export.

Uliana Catan a  menţionat că  maşinile se deplasează regulamentar, fără a periclita circulaţia pe traseu a altor automobile. Ea însă nu a putut preciza dacă coloana se va opri la Bălţi sau se va deplasa in continuare spre Chişinău.

Pe de altă parte, mai multe asociaţii de fermieri au declarat că se detasează de acţiunile agricultorilor din nordul republicii, pe motiiv că aceştia sunt manipulaţi de anumite forţe politice. Asociaţiile au difuzat o declaraţie comună, în care precizează că astfel de proteste “nu facilitează în niciun fel soluţionarea problemei comercializării fructelor şi legumelor”.

Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli a declarat pentru Moldova.org că “asociaţiile de fermieri nu vor să participe la acţiuni de protest, dirijate de forţe politice ce chiar au contribuit la instituirea embargoului rusesc”. “Ne detaşăm de probleme poltice şi nu de cele economice ale fermierilor.”, a spus Alexandru Slusari.

Moldova.org reaminteşte că Guvernul a anunţat la 5 august, că va compensa pierderile suportate de fermieri şi procesatorii de mere şi prune, pe care aceştia le suportă din cauza restricţiilor impuse de Federaţia Rusă. Banii se vor oferi din surse proprii sau de la organizaţii financiare internaţionale. De asemenea,  Guvernul va purta discuţii cu furnizorii de energie electrică şi gaz, precum şi cu reprezentanţii sectorului bancar, pentru a-i determina să diminueze presiunea asupra fermierilor şi procesatorilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.