Nutriţia pentru noi

Chişinău / Moldova.ORG/ — Ştim cu toţii că mâncarea este foarte importantă pentru sănătate. O mare cantitate de hrană de origine vegetală, este cu siguranţă modul ideal pentru întreţinerea sănătăţii.

Pentru ca produsele alimentare să fie o adevărată sursă sigură a medicaţiei preventive, trebuie să acţioneze asupra factorilor principali care ajută la dezvoltrea resurselor noastre de sănătate, atât din punctul de vedere al speranţei cât şi a calităţii vieţii.

Bolile cardiovasculare şi cancerul sunt responsabile de un număr mare de decese. Creşterea obezităţii este o problemă majoră în zilele noastre. Mişcarea şi hrana au un rol determinant pentru sănătatea noastră. Din fericire, există obiective comune de nutriţie, care ne ajută să acţionăm asupra acestor provocări majore la nivel global.

Excesul de grăsimi, în special acizi graşi saturaţi este unul dintre cele mai mari probleme în dietele zilelor noastre. Acest lucru poate fi explicat prin consumul excesiv de grăsimi de origine animală (carne grasă, unt, smântână, etc.) care conţin colesterol.

Pe de altă parte, există grăsimile vegetale hidrogenate, utilizate în fabricarea multor produse industriale (alimente prăjite, biscuiţi, prăjituri, etc.) care de asemenea conţin acizi graşi trans care sunt mai dăunători decât acizii graşi saturaţi.
Prin urmare, trebuie să reducem cantitatea de produse de origine animală şi să reechilibrăm balanţa. În zilele noastre, există numeroase alternative de înlocuire a cărnii (produse pe bază de soia, cereale, etc.), care ajută la reducerea raportului animal/vegetal din dieta noastră zilnică. În ceea ce priveşte grăsimile vegetale, este mai bine să consumăm alimente care nu au fost intens prelucrate, cum ar fi uleiul nerafinat sau sosurile din soia, şi de a limita consumul de alimente care conţin uleiuri hidrogenate (atestare care ar trebui să fie tipărită pe etichete în lista de ingrediente ).

Produsele cerealiere, de preferinţă nerafinate, sunt o sursă excelentă de energie, la fel şi leguminoasele (linte, mazăre, fasole uscată, etc.). Aceste două categorii de produse alimentare oferă acelaşi nivel de aminoacizi esenţiali ca proteinele de origine animală. Mai mult, ajută la eliberarea energiei şi treptat, moderarea secreţiei de insulină.

Amino-acizi sunt elemente necesare organismului pentru a crea celule. Fiecare tip de proteine nutritive conţine amino-acizi, care trebuie să fie prezenţi în proporţii bine definite pentru ca organismul nostru să asimileze corect proteinele.

Anumiţi amino-acizi nu pot fi produşi de către organism. Aceştia sunt denumiţi amino-acizi esenţiali şi sunt necesari în proporţii bine definite pentru a garanta o asimilare corectă. S-a dovedit că o echilibrată combinaţie de proteine din legume şi cereale poate compensa anumite deficienţe de amino-acizi, dat fiind că o categorie de proteine poate conţine o mare varietate de amino-acizi care lipsesc altei categorii de proteine.

pot fi consumate la micul dejun (sub formă de fulgi de porumb, cereale expandate etc.). şi în acest caz cerealele sau produsele pe bază de cereale, cum ar fi musli, câştigă prin faptul că sunt cereale integrale şi nu au adaos de zahăr. Produsele pe bază de alune, migdale, nuci etc. completează aportul de componente deosebit de importante, cum ar fi fibre, proteine, magneziu, acizi graşi esenţiali, vitamina E sau alţi antioxidanţi.

O bună hidratare este, obligat, o parte integrată a unei alimentaţii echilibrate, şi ştim cu toţii în ce măsură lichidele dulci au invadat literalmente viaţa noastră. Apa este singura băutură care este esenţială din punct de vedere fiziologic.

Dar sunt o mulţime de alte băuturi scăzute în calorii care conţin preţioase componente: este cazul ceaiurilor, mai ales a ceaiului verde care este bogat în antioxidanţii din familia flavanoidelor (ex. ceaiurile japoneze Kukicha, Sencha sau Bancha).

De asemenea, înlocuiţi excesul de cafea cu băuturile Yannoh (înlocuitori de cafea) pe bază de cereale, care nu conţin cafeină şi pot fi băute de orice persoană, la orice vârstă, în orice moment al zilei.

Nu în ultimul rând, există mai multe alternative non-lactate pentru înlocuirea laptelui de vacă (băuturi pe bază de soia, orez, migdale, ovăz etc.) care nu conţin lactoză şi colesterol şi au un conţinut redus de acizi graşi saturaţi. Şi să nu uităm de cocktailul de vitamine şi minerale din sucurile ecologice din fructe şi legume!

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare