Întreprinderile din Transnistria funcţionează la capacitate redusă

Regimul vamal, numit “blocadă economică” de către liderii separatişti de la Tiraspol, introdus la 3 martie curent pe sectorul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, a afectat grav activitatea mai multor întreprinderi din oraşul Bender (Tighina), situat, precum se ştie, pe malul drept al Nistrului, dar controlat de secesionişti.

Potrivit Emei Elenova, şef al secţiei economie din cadrul administraţiei oraşului, citată de agenţia de ştiri “Olvia-press”, pierderile economice înregistrate de acestea constituie 12,8 milioane de dolari USD.

Acest lucru s-a întâmplat, nu în ultimul rand, datorită faptului că o serie de fabrici şi uzine, contribuţia la formarea bugetului oraşului a cărora este cea mai considerabilă, au fost nevoite să funcţioneze la capacitate redusă. Spre exemplu, combinatul “Fanerodetal” a activat în această perioadă doar patru zile pe săptămână, câte patru ore pe zi. Fabrica de textile, deşi a funcţionat pe parcurs, a făcut-o la jumătate din capacitatea programată, iar societate pe acţiuni de tip închis “Bendertex” şi-a folosit doar 65 la sută din capacităţi.

Ca rezultat, bugetul urbei, la capitolul venituri, a fost executat doar în proporţie de 80 la sută. După contribuţia la buget de la ora actuală, se poate judeca despre volumul exporturilor anterioare ale acestor întreprinderi, necontrolate de Chişinăul oficial până la 3 martie. Astfel, industria textilă a virat în haznaua Benderului doar 41,8 % din suma programată, industria de fabricare a încălţămintei – 69,4 %, iar întreprinderile constructoare de maşini şi cele prelucrătoare de metale au făcut faţă acestei sarcini doar în mărime de 8,9 la sută. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.