NOU! Moldovenii vor putea primi permis de conducere de la 17 ani

Moldovenii ar putea obţine permise de conducere de la vârsta de 17 ani. Vor fi permise de conducere pentru începători, care la vârsta de 18 ani vor putea fi schimbate pe permise de conducere cu drepturi depline dacă tinerii vor susține examenul practic.

Prevederi în acest sens sunt incluse într-un nou concept de sistem de reformare a instruirii a şoferilor, elaborat de Ministerul Tehnologiei Informaţionale şi Comunicaţiilor.

Documentul a fost prezentat astăzi de ministrul Vasile Botnari, care a declarat că după ce va fi dezbătut în public timp de 30 de zile, va fi prezentat Guvernului spre aprobare.

Astfel, minorii vor putea șofa doar cu o persoană care să asiste conducerea. Această persoană trebuie să aibă minim 25 ani și cu 5 ani experiență. Viteza maximă admisă va fi de 70 km/h, iar prezența pasagerilor, în afară de persoană care asistă, va fi interzisă.

Mai mult, dacă un șofer care deține un permis de conducere pentru începători va acumula 8 puncte de penalizare, acestuia îi va fi retras carnetul.

Totodată, conceptul mai prevede reducerea numărului de ore teoretice până la 30 de ore (în prezent sunt 144 de ore), dar vor fi păstrate numărul de ore practice – 40. De asemenea, noul proiect prevede ca sălile de examinare și vehiculele să fie dotate cu camere video, care vor permite urmărirea on-line a procesului de examinare.

Mai mult, conducătorii auto vor fi supuși și unui test de simulare a eventualelor pericole în trafic, pentru a le testa capacitățile de reacție. Înacest sens MTIC îşi propune crearea mai multor poligoane auto automatizate care vor permite evaluarea obiectivă a candidaților.

“Sistemul actual de instruire este rigid, de tip sovietic, care nu corespunde cerinţelor europene. Acesta serveşte intereselor celor care instruiesc şi nu celor care sunt instruiţi”, a argumentat Vasile Botnari necesitatea noilor proceduri.

De notat că noul cconcept de lege va fi pus în discuție timp de 30 de zile, ca apoi să ajungă în Guvern și Parlament- Dacă va primi undă verde de la forul legislativ va fi pus în practică din anul 2017.

În 2015, în Moldova s-au înregistrat 2.527 accidente rutiere, în urma cărora au decedat 297 de oameni, iar circa 3.000 au fost traumatizaţi. Cel mai des sunt supuşi unor asemenea riscuri conducătorii cu vârsta între 18 şi 24 de ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare