Connect with us
"
"

Sănătate

„Noi suntem oameni, nu roboți”. Ce este burnoutul

Publicat

pe

PE SCURT

Pe lângă societate și tehnologie, trebuie să luăm în considerare că noi suntem oameni, nu roboți.”, Acesta este mesajul pe care a pus accent specialista în burnout, epuizare profesională, Anna Kuliberda.

Formatoarea a vorbit despre acest subiect în cadrul conferinței Rockit, care a avut loc pe 11 octombrie

PE LUNG

Anna Kuliberda este antrenoare, formatoare care sprijină persoanele și organizațiile pentru a fi creativi, inovatori și a comunica mai bine. Specializarea Annei este în burnout-ul persoanelor care au munca bazată pe pasiune (activiști, jurnaliști, oameni creativi) și care vor să rămână creativi și inovatori fără să se piardă din acea pasiune.

Specialista a menționat, pe scurt, care sunt cauzele epuizării profesionale. Nu poate fi inovație acolo unde nu este pasiune, iar burnout-ul mănâncă toată pasiunea”, spune Anna Kuliberda.

Burnout-ul este o stare de extenuare și frustrare. Acesta este cauzat și de multă dedicare. „Aleg să lupt pentru ceva. Aleg să fiu într-o relație, aleg să fiu mamă, aleg să am un bussines, aleg să fiu un activist. Vreau să schimb democrația, aleg să realizez cel mai bun produs”, toate acestea sunt urmate de gratificație. „Aleg să fiu o mamă bună, iar copiii mei vor fi cei mai buni la școală și ei vor deveni astronauți. Voi avea cel mai bun produs, care se va vinde foarte bine și voi deveni la fel de bogat ca Elon Musk”, exemplifică antrenoarea.

Oamenii au diferite forme de gratificație: pot fi banii, poate fi recunoașterea, respectul, iubirea. Deci, oameni diferiți pot avea motivații diferite.

Burnout-ul este răspunsul la stres

Poți să pui doi oameni în aceleași condiții, însă fiecare om reacționează diferit la ele. Cineva poate avea burnout, iar altcineva poată să danseze și să livreze dublu din ce a promis. Burnout-ul este și răspunsul factorilor de stres din exterior, cum ar fi jobul, cum ar fi relațiile cu oamenii și altele.

Dacă stresul continuă, poate de câțiva ani, fără a întreprinde ceva, el se transformă în burnout, spune Anna Kuliberda.

De unde vine stresul

Potrivit Annei Kuliberda, stresul vine din mai multe părți: volum prea mare de lucru, trebuie să-l faci cât mai repede, poate este prea complex și nu ai timp de regenerare.

Un alt factor al stresului este conflictul de valori: valorile tale sunt în conflict cu ce faci. Pierderea sentimentului de legătură pozitivă cu ceilalți, adică lipsa atmosferei, apartenenței, respectului, poate să te streseze. Lipsa aprecierii adecvate: când o persoană nu este apreciată pe măsura așteptărilor, poate fi stres.

Enlarge

72371334_1294407800744495_3712133658337869824_n
Anna Kuliberda la Rockit

Pasiunea și criza stresului

Când burnoutul are loc, creierul nostru este în criză. În momentul burnoutului, prioritatea creierului este să rămână în viață. Respectiv, toată energia este îndreptată spre supraviețuire. În acel moment, inovația și creativitatea devin investiții de energie care nu sunt necesare.

„Ce vreau eu acum? Vreau patul meu aici și vreau să stau în el. Lasă-mă în pace”, exemplifică Anna Kuliberda.

„Tu poți să angajezi cei mai buni oameni, dar dacă le consumi energia și au burnout, nu vei reuși să ai un produs bun”, concluzionează specialista.

Foto: range.co

Sănătate

Cine ajunge la persoanele cu dizabilități unde nici urmă de transport public nu este? Fotoreportaj din culisele Echipei Mobile din Taraclia

Publicat

pe

De către

Își pune materialele în geantă. Cubușoare, figurine, o sticlă cu bule de săpun. Astăzi va face exerciții cu Arteom, care o așteaptă de două săptămâni. De la ultima vizită, s-a tuns și a învățat să-și spună numele mai bine și nici nu bănuiește ce bucuroasă va fi Tatiana să-l audă.

Tatiana este una dintre puținii logopezi din Taraclia. Femeia cutreieră o dată la două zile satele din tot raionul împreună cu Serviciul „Echipei Mobile” a Direcției de Asistență Socială.

Mai are un loc de muncă, dar nu se plânge. Astăzi va purta geanta roșie a Echipei Mobile. E concentrată, își aranjează meticulos lucrurile în geantă. Lucrează cu copii și adulți cu dizabilități psiho-sociale, retard mintal sau fizic, copii cu Sindromul Down.

„Noi nu alegem, îi luăm pe toți cei care au nevoie de ajutorul nostru”, spune Maria, șefa Echipei Mobile, în timp ce-și aranjează fișele de monitorizare în geantă. De trei ori pe săptămână, îi vizitează acasă pe cei 24 de copii și adulți cu dizabilități grave pe care îi au la evidență, împreună cu logopedul, kinetoterapeutul și psihologul Echipei.

Sunt copii de la 2 ani până la vârstnici de 70 care au nevoie de ajutorul lor. De multe ori, transportul circulă rar sau chiar deloc între localități, așa că Echipa Mobilă este așteptată cu sufletul la gură. Copiii au parte de exerciții mascate în jocuri colorate. Cei mari au mare nevoie de exerciții, în special fizice, pentru a-și dezvolta mușchii, să fie cât mai puțin dependenți de cei care îi au în grijă.

„E foarte plăcut să știi că te așteaptă. Nouă ne face o plăcere enormă și ei se simt bine că nu sunt uitați. Pentru mulți, contează simplul fapt că cineva vine la ei. Este un ajutor – atenția, faptul că statul nu i-a uitat. Au parte de servicii gratis, iar acasă vin specialiștii – deja li se bucură inima”, împărtășește Maria înainte de a porni la drum.

„Luăm măști, mingi, pelinci, dacă trebuie de așternut și ceva din medicamente de primă necesitate”, face inventarul Nadejda, care este kinetoterapeuta Echipei Mobile.

Ar fi nevoie și de o masă de masaj pliabilă. Achiziția, totuși, urmează să vină datorită unui grant european destinat dezvoltării serviciilor sociale.

Au în față un drum de 10 km până în satul Aluatu, prima oprire. Drumul e scurt și plăcut. Privirea le fuge în zare. În ziua de 27 februarie, când le-am întâlnit, au putut pleca imediat. Până nu demult, Echipa Mobilă nu aveau transport la dispoziție, așa că erau nevoite să aștepte ca mașina Direcției de Asistență Socială să fie liberă. Uneori asta însemna coordonare de o precizie uimitoare, alteori – amânarea vizitelor.

De curând, Echipa Mobilă din Taraclia are propria mașină, așa că își pot vizita beneficiarii mai des.

Investiția a fost posibilă datorită unui unui grant european de 37 000 de euro, cofinanțat de Fundația Soros-Moldova și dezvoltat cu sprijinul Asociației Keystone Moldova și altor parteneri.

Tot cu banii din acest grant, Echipa Mobilă a reușit să o angajeze pe Tatiana în calitate de logoped. De 10 luni, echipa este completă.

Prima oprire – satul Aluatu. Gazdele le așteaptă cu poarta descuiată.

„Salut, micuțule!”

Arteom iese fără sfială din cameră, alături de mama lui.

Le întâmpină pe Nadejda și Tatiana, care au și scos pe neobservate mingile și cutiile cu materiale. Exercițiile au început.

Primul exercițiu îl captează. Atingerea mingii senzoriale îl face să uite că s-a umplut camera de oameni.

Ne aruncă zâmbete, e bucuros să vadă lume în casă. Sora lui mai mare e la școală, dar trebuie să vină din clipă în clipă. În prima parte a zilei, Arteom merge la grădiniță.

O perioadă îndelungată, grădinița din sat avea o singură grupă pentru toți copiii. Cu vârstele amestecate, fiecare copil se integrează cum poate.

„La matineul de Anul Nou, toți copii dansau, dar el stătea într-o parte, nici măcar nu l-au implicat”, povestește Maria, șefa Echipei Mobile. Aceasta are planuri să instruiască educatorii de la grădinița din Aluatu cum să lucreze cu copiii cu sindromul Down.

„Uite ce am! Vom face baloane de spumă! Hai suflă!”, îl îndeamnă Tatiana. E timpul pentru exercițiul care-i dezvoltă capacitățile respiratorii.

Urmează exercițiul în care plimbă un ineluș pe degetele lui.

„Hai să ne așezăm pe scaun. Mai întâi, hai să arătăm degetele.”

Arteom se întoarce și zâmbește tuturor. Tatiana nu-i dă răgaz, însă. Inelul se plimbă repede de pe un deget pe altul. „Facem masaj la degetul cel mare. Unde e degetul mare? Aici!”

Fiecare exercițiu durează câte 2-3 minute.

Tatiana trece repede, pe neobservate, de la un exercițiu la altul. Nu lasă timp de împotrivire, iar jocul continuă. O sesiune nu ține mai mult de 20-25 de minute. Altfel, Arteom obosește.

„Ar fi bine de lucrat cu el nu de trei ori pe lună, cum venim noi, dar minim de trei ori pe săptămână”, spune Tatiana. „Dar mama e foarte bravo, activă și se ocupă cu el.”

Arteom se descurcă bine cu sarcina de a construi o căsuță din cuburi colorate. Îl atrag culorile și le recunoaște. „Îi plac aceste activități. Vedem și rezultat – deja a început să articuleze mai multe sunete”, spune șefa Echipei care monitorizează evoluția de câteva luni.

La grădiniță, mama i-a dus jucării și cărți doar pentru el, dar educatoarea i-a spus că Arteom vrea, totuși, să facă ceea ce fac alți copii.

Mama ne mai spune că Arteom a învățat să-și spună numele. Când vede fotografia înrămată de pe perete în care este și el, strigă „Tioca, Tioca!”.

Pe lângă Arteom, Echipa Mobilă din Taraclia are în grijă mai mult de 50 de persoane timp de un an. Dacă după jumătate de an, sunt vești îmbucurătoare despre evoluția vreunuia dintre ei, Echipa ia în gestiune un alt caz. Și totul pornește de la capăt.

La Arteom au revenit după un an. Acum, acesta are mare nevoie de exerciții de vorbire. Grădinița nu are logoped și nici în sat nu se găsește unul.

Tatiana urmărește împreună cu Arteom un cântec în care trebuie să repete sunetele animalelor. Deocamdată, îi reușește să imite doar vaca. Dar piesa va mai răsuna de multe ori în această casă. Mama lui Arteom va lucra cu el zi de zi.

Când Nadejda a scos mingea din geantă, înainte de rămas bun, lui Arteom i-au lucit ochii de fericire. E preferata lui. A aruncat-o spre Nadejda, apoi a țintit spre toți din camera. Aștepta reacția de pe fețele noastre. Îi vom aprecia oare șuturile? Primea și dădea pase, iar una a ajuns până în lustră. „Tiomca, nu te alinta”, l-a mustrat ușor mama. „Deja a început fotbalul. Credeam că-l vom speria cu atâția oameni în casă, dar lui i-a plăcut”.

Peste două săptămâni vor fi înapoi în Aluatu, dar până atunci, astăzi mai sunt așteptate într-un sat de la marginea raionului Taraclia. Nici un microbuz nu s-a ivit pe drum până în satul Mirnoe.

Au găsit-o pe Daria pedalând pe o bicicletă de fitness. Picioarele îi erau prinse de pedale cu legăuri de ciorapi și cârpe, curelușele au cedat de ceva timp. Se aude respirația Dariei, depune efort. E bucuroasă să le revadă pe fetele din Echipa Mobilă. „La voi cum merg treburile?” întreabă Daria. „La noi totul e bine”, răspunde Nadejda cu o voce caldă de parcă își revede o nepoată sau verișoară mai mică. Aparatul are nevoie de reparație. Pedalele se învârt, dar s-a defectat funcția de calculare a distanței. „Ai obosit?” „Un pic doar”, răspunde Daria, dar respiră apăsat. Cu ajutorul mamei, coboară de pe scaunul bicicletei pliabile și urcă în scaunul cu rotile.

De două luni, Daria face exerciții cu Nadejda și Tatiana de la Echipa Mobilă din Taraclia. La următoarea vizită va veni și psihologul serviciului. Au început o lucrare din ghips cu un buchet de flori în vază și urmează să le coloreze împreună. Cutia cu florile de ghips stă pe masă în așteptare. Acum, însă primele sarcini au început. „Înclinăm capul într-o parte. Acum în cealaltă”, o instruiește Nadejda. Daria o urmează.

De un an, Daria are un scaun de rotile nou. I l-au adus fetele din Echipa Mobilă. Pentru primul căruț, mama Dariei își amintește că a plecat tocmai la Chișinău. „Era second-hand și greu. L-am avut timp de 21 de ani. Dar Daria a crescut din el. Cotierele o deranjau, așa că le-am scos. Dar au rămas atârnate niște resorturi. S-a zgâriat într-o parte, s-a lovit în altă parte. Doamne, era plină de vânătăi!”.

Acum, Daria are grijă de sine. Se poate scula din căruț, se îmbracă singură, se așează la loc. „O implic și la făcut salată. O las pe Dașa să taie legumele”, adaugă mama. Totuși, are nevoie să se sprijine când se scoală din scaun. Paralizia cerebrală încă îi ține mușchii încleștați.

„Eu i-am făcut masaj, dar în limita posibilităților. Sunt singură. Să ridici șase copii – e greu”, spune mama Dariei, care acum îngrijește și de mama ei bolnavă. Din decembrie anul trecut, Echipa Mobilă din Taraclia a început să-i facă vizite Dariei. Nadejda, spre exemplu, face exerciții cu mingea ca să-i întărească mușchii, să dezvolte încheieturile și motoricitatea.

Daria execută toate exercițiile foarte concentrată. Își ia în serios recuperarea. Numără pașii împreună cu kinetoterapeuta. „1,2,3,4” și tot așa până la 10. Urmărește mingea și mișcările Nadejdei. Când îi reușește să ducă la sfârșit sarcina – zâmbește.

„E foarte fericită. Este un stimul pentru ea”, observă mama despre vizita acasă a Echipei Mobile.

„Relaxează mâna”, o ghidează Nadejda cu o voce blândă, „până la capăt întinde-o. Bravo! Hai acum cu cealaltă mână!” Mâna stângă este mai mobilă decât cea dreaptă. La fel și piciorul. E nevoie de practică permanentă.

Daria e pasionată să învețe. Se vede și în dorința ei de a îndeplini exercițiile kinetoterapeutei bine și meticulos. Nu a mers la școală, dar a avut ocazia să facă lecții acasă cu o profesoară. Învăța matematica, limba rusă, practica cititul. Însă, doar pentru 4 ani. Acum are 21.

La întrebarea dacă ar vrea să continue să învețe, răspunde categoric. „Cine nu și-ar dori să fie educat?”. „Unii nu vor să învețe”, intervine Nadejda, „au posibilitatea, dar…”. Răspundul Dariei ne lovește ca o palmă: „Ei nu înțeleg ce posibilități au”.

Nadejda încheie setul ei de exerciții cu Daria. „Îți las lista de exerciții, iar tu le vei face în fiecare zi, bine? Iar când vom veni, le vom face împreună. Bine, Dașa?”. Daria îi mulțumește. E modestă și bună. Promite că va lucra de una singură în lipsa Nadejdei.

„Trebuie să-i spun mamei să-mi cumpere așa mingi”, adaugă Daria.

Astăzi Echipa Mobilă a vizitat-o doar pe Daria și Arteom, dar sunt zile când lucrează și cu cinci familii într-o zi, povestește Maria, șefa Echipei, care a urmărit toată sesiunea de terapie. „Când treci prin cinci familii, treci prin tine toate problemele lor. Când ajungeam la a patra familie, suntem epuizate moral și fizic. Toți cer ajutor.”

„În schimb, avem o muncă nobilă. Atunci când vedem rezultat bun, când vedem fețele cu care ne întâmpină, desigur că este foarte plăcut. Ne acoperă toată oboseala noastră”, constată cu optimism Maria.

Daria le petrece pe Maria, Tatiana și Nadejda, care își iau rămas bun: „Mult succes vouă! Sănătate și fericire! … Să fiți fericite!”

În ultimele două luni, cât a durat starea de urgență din cauza epidemiei de coronavirus, Maria, Tatiana și Nadejda și-au văzut beneficiarii doar pe ecranul telefonului. Baricadate în biroul lor îngust, terapeutele au făcut exercițiile împreună cu Daria și au fredonat cântecelul lui Arteom, dar, de data asta, doar în fața camerei frontale. Depărtarea le pune răbdarea la încercare. Ar vrea să poată întinde o mână să ghideze mișcările celor dincolo de ecran. Dar înțeleg că abia acum se călește în cei de acasă adevărata voință să se facă bine cu propriile puteri.

Acest articol este publicat în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova.

Citește mai departe

Sănătate

12 mai 2020. COVID-19 PE SCURT: 159 cazuri noi de COVID-19 și încă trei decese

Publicat

pe

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

+159 cazuri de COVID-19

Alte 159 cazuri de infecție cu noul Coronavirus au fost înregistrate astăzi în Republica Moldova, dintre care 54 în Transnistria. Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Total teste efectuate în această zi, primar şi repetat – 1051.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 5154 cazuri.

Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 1, asistenți medicali – 16, personal auxiliar – 8.

Totodată, informăm despre înregistrarea a 3 noi decese, cauzate de infecţia COVID-19:

Deces 180: Bărbat de 69 ani, din r-nul Briceni, internat pe data de 10.05.2020 la IMSP SR Briceni. Comorbidităţi: obezitate gr. III, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, tromboembolie pulmonară.

Deces 181: Bărbat de 31 ani, din r-nul Glodeni, transferat din SCM Sfînta Treime la Institutul de Medicină Urgentă pe data de 07.05.2020. Pneumonie interstițială bilaterală, insuficiență renală cronică, colită ulceroasă.

Deces 182: Femeie de 43 ani, din r-nul Ceadîr-Lunga, internată la IMSP SR Comrat, pe data de 09.05.2020. Comorbidități: diabet zaharat tip 2, Obezitate gr. IV, hepatită cronică.

În total 2069 persoane au fost tratate, iar 182 au decedat din cauza COVID-19.

Protest la Piața Centrală

Câteva zeci de comercianți au protestat astăzi în fața Pieței Centrale. Oamenii au cerut redeschiderea pieței ca să poată munci.

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, mulţime şi în aer liber

Foto: Facebook/Iv Ceban

Protestul a fost organizat exact atunci când edilul a trebuit să prezinte presei proiectul de modernizare a Pieței Centrale.

Piața Centrală nu va fi închisă, așa cum speculează unii, care au scos intenționat, pe timp de pandemie, oamenii la…

Geplaatst door Iv Ceban op Dinsdag 12 mei 2020

Donațiile continuă

Guvernul Austriei a donat Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova un lot de echipamente de protecție necesare în valoare de peste 16 mii de euro. Lotul conține mănuși de protecție, dezinfectant și plăpumi necesare pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

De asemenea, prin intermediul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern” finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova, pentru centrele de plasament temporar pentru persoanele adulte, cu dizabilități din Cocieri (Dubăsari) și Brînzeni (Edineț) au fost achiziționate câte 500 de salopete de protecție de unică folosință.

Au fost deschise rutele internaționale spre România

De pe 17 mai vor avea loc primele curse terestre de pasageri. Este vorba despre cursele internaționale pe direcțiile Chișinău-București, Chișinău-Iași, Orhei-București.

Programul curselor, începând cu ziua de 17 mai, este următorul:

Plecarea din Gara Centru:
Chișinău-București 13:00
Chișinău-Otopeni 21:00
Orhei-București 22:30

Plecarea din Gara Sud-Vest
Chișinău-Iași 13:00
Chișinău-Iași 05:30 (din 18.05.2020)

Biletele de călătorie pot fi procurate pe www.autogara.md, cât și la casele de bilete ale autogărilor.

Starea de urgență din regiunea transnistreană, prelungită

Starea de urgență din regiunea transnistreană, intalat ilegal, a fost prelungită până la 1 iunie. Această prelungire va alimenta problemele oamenilor din regiune. Amintim că satele Cocieri și Corjova sunt blocate, întrucât așa-zisele autorități de la Tiraspol au instalat posturi ilegale de control. Citește mai multe detalii: COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

În regiunea transnistreană au fost înregistrate ieri 610 cazuri, dintre care 234 au fost tratate. 26 persoane au decedat.

Reluarea zborurilor, la sfârșitul lunii mai

Air Moldova prelungeşte restricțiile de zbor până la 25 mai curent, din cauza restricțiilor de călătorie impuse de fiecare țară pentru destinațiile operate de Air Moldova. Pasagerii care au biletele procurate pentru perioada 15-25 mai au trei opțiuni: schimbul gratuit de dată pentru aceeași destinație până la 28 martie 2021, voucher în valoarea egală costului biletului sau rambursarea conform regulilor tarifului biletului.

Și compania aeriană FlyOne a anunțat că toate zborurile pe perioada 16 mai 2020 – 31 mai 2020 vor fi suspendate.

În ultimele 24 de ore, au fost internate 103 persoane

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 4 995 de cazuri de infecție COVID-19.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19, au fost internați 103 pacienți cu suspecție la COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate:

238 – stare gravă, dintre care:

19 sunt conectate la aparate de respirație asistată

490 – stare de gravitate medie.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1197 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-285, asistenţi medicali-438, felceri-64, paramedici-1, farmacişti-19, personal auxiliar-390 persoane.

Numărul deceselor a ajuns la 179 de persoane.

Deces 177: Femeie de 64 ani, din Edineț. Internată la data de 24 aprilie, în cadrul spitalului din Edineț. Comorbidități: diabet zaharat tip II, obezitate gr.II.

Deces 178: Bărbat de 60 ani, din Orhei. Internat la data de 26 aprilie, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. II, diabet zaharat tip II, insuficiență renală cronică.

Deces 179: Femeie de 80 ani, din mun. Chișinău. Comorbidități: insuficiență cardiovasculară, pancreatită reactivă, encefalopatie mixtă.

Pe parcursul zilei de ieri au fost externate 89 persoane.

În total, 2069 persoane au fost tratate.

95 de moldoveni s-au întors din Federația Rusă

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 380 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 1 403 traversări persoane, dintre care 993 treceri la frontiera moldo-română, 399 treceri la frontiera cu Ucraina și 11 treceri aeriene.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 2 380 persoane și completate 1 403 fișe epidemiologice individuale. La fel, au fost completate și semnate 1 185 Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

În punctul de trecere Otaci, la intrarea în țară s-a autorizat trecerea frontierei la 95 de conaționali care au revenit din Federația Rusă, tranzitând teritoriul Ucrainei.

Foto simbol: Marcel Kusch/Picture Alliance via Getty Images

Citește mai departe

Important

Născut în pandemie

Publicat

pe

De către

Trofimaș nu a fost un copil planificat. De fapt, foarte puține lucruri legate de sarcina Ecaterinei au fost planificate sau au mers conform planului. Când au aflat că așteaptă un copil, bucuria a fost nemărginită, pentru întreaga familie și pentru prietenii lor. Ecaterina și Andrian, un cuplu dintr-un sat din nordul Moldovei, abia așteptau să devină părinți. 

Chiar de la început sarcina nu a fost ușoară. Ecaterina povestește că în primele trei luni „a dormit cuprinsă cu veceul”. Deși are 25 de ani și era la un pas de a deveni mamă, pentru ai săi tot mezina și bebelușul familiei era. Toți cei ai casei încercau să o ajute și să o protejeze, mai ales că avea și ceva probleme de sănătate, alergii și afecțiuni la rinichi. Comentariile și „ajutorul” veneau de peste tot. Mama Ecaterinei o avertiza să-și ia gândul de la nașterea naturală, în timp ce soră-sa mai mare, deși la câteva mii de kilometri distanță, îi spunea pe Skype să meargă la medic de fiecare dată când strănuta mai tare. 

După primele trei luni, sarcina a devenit suportabilă și lucrurile păreau să revină la normal. Liniștea nu a durat mult, însă. Medicul de la Bălți, care monitoriza sarcina Ecaterinei, a fost acuzat de corupție și arestat, deși, în mod ironic, ea era mulțumită de el și nu i-a plătit niciodată nimic. În acel moment Ecaterina a încercat din răsputeri să găsească un alt medic care să i se potrivească, să o înțeleagă. Unul cu care să se simtă în siguranță atunci când va aduce copilul pe lume.  

Și când părea că o tragedie mai mare decât pierderea medicului nu există, în luna a opta de sarcină, a venit pandemia peste ei. 

În Moldova s-a instalat starea de urgență, iar numărul persoanelor infectate prezentat zilnic la știri dintr-o cifră s-a transformat în două, apoi în trei. La început s-a speriat, dar știa că nu poate face nimic altceva decât să-și păstreze calmul. Așa că, în scurt timp, Ecaterina s-a resemnat, a respirat adânc și și-a promis că nicio pandemie, fie ea și globală, nu-i va fura frumusețea întâlnirii cu bebelușul care dădea tot mai multe semne că-i acolo, sub inimă. Știau deja că e băiețel. Un băiețel cu chef de joacă, care devine mai mare de la o zi la alta și nu-l interesează deloc poveștile de la televizor. 

Andrian, soțul Catiușei, e polițist și contactează cu multe persoane necunoscute zilnic, așa că au decis că e mai sigur să-și ia concediu și să aștepte împreună venirea pe lume a lui Trofimaș. Așa l-au botezat de la început, după personajul lui Druță și bunicul lui Andrian.  

Uneori, în pofida pandemiei, Ecaterina avea momente când se simțea mai puternică decât a fost vreodată. În puținele momente de slăbiciune se gândea cu grijă la copilul pe care iată-iată îl va ține în brațe. Privea teancul de mănuși și măști pe care și le-a pregătit pentru a merge la spital și știa că totul va fi bine cu ea. „Dar bebelușul? Pe el cine și cum îl va proteja când va fi luat de la mamă pentru verificări?”

 „Da’ ce v-a apucat pe toate astăzi născutul?”

Pe la șase dimineața, când a simțit prima contracție, care se lăsase așteptată vreo două săptămâni, nu mai era loc de panică. A chemat cu încredere salvarea și a mers la spital singură, cu geanta pregătită din timp.

Într-o altă realitate, cea planificată, Andrian o ținea strâns de mână în timp ce ambulanța gonea pe străzi cu sirena pornită și rămâneau alături până la momentul întâlnirii cu feciorul lor. Neplanificat și supărat, ca și această pandemie, soțul Ecaterinei a rămas acasă cu multe noduri în gât și ochii țintiți în telefon în așteptarea marii vești. 

Ecaterina a ajuns la spital și s-a alăturat celorlalte gravide care așteptau cuminți înregistrarea. Fiecare își trăiește chinul în liniște. Durerea fiecărei contracții și frica nașterii care urmează pălesc în fața fricii față de virus. În aceste zile spitalul pare cel mai nepotrivit loc în care să te afli, iar virusul pare că te pândește la fiecare colț. Gravidele, cu și fără mască, schimbă priviri suspicioase între ele, iar tensiunea din aer crește când pe alături trece vreun doctor acoperit din cap până-n picioare.

La capătul puterilor, Ecaterina ajunge în sala de naștere și cere epidurală. „Epidurală?!” I se spune că anestiziologul e ocupat și nu face față numărului mare de gravide care au ajuns în acea dimineață la maternitatea din Bălți. „De ce sunteți atât de multe? De ce v-a apucat pe toate astăzi născutul?”, se aude o voce puternică de femeie de pe holul spitalul.

Chiar dacă a avut un medic care i-a monitorizat sarcina, Ecaterina a aflat cu câteva zile că va naște cu medicul care va fi de gardă atunci când se va întâmpla. În pandemie, regulile obișnuite sunt suspendate chiar și în maternitate. Așa că nu-l cunoaște pe cel sau cea care o va ajuta să-l aducă pe lume pe băiețelul ei. 

Ajunge în sala de naștere, Trofimaș nu mai are răbdare și-i grăbește pe medic și pe moașă să se miște mai cu talent în jurul patului. Poartă toți mască și costume de protecție, scenă ruptă dintr-un film cu OZN-uri. În etapa expulzării, cea mai grea, Ecaterina se trezește cu o mască pe față care îi îngreunează și mai tare munca. Îi este greu să respire, scoate masca de pe față și o aruncă cât colo. 

E istovită, aproape gata să renunțe, dar își dă seama că o despart câteva secunde de întâlnirea cu cel pe care și l-a imaginat în fel și chip. Găsește ultimele puteri și, iată-l, e aici. Urmează două-trei secunde de liniște urmate de un scâncet puternic. Trofimaș ajunge pe pieptul ei și sunt lăsați o oră întreagă doar ei doi. Oamenii în costume ciudate dispar și Ecaterina se gândește că n-a reușit măcar să-și imagineze ce fel de chipuri s-au ascuns sub acele uniforme de protecție. Ecaterina și Trofimaș sunt bine, sănătoși ambii. După nouă luni de surprize și frici, o naștere naturală care a durat vreo șase ore, fără epidurală, într-un spital în plină pandemie din Bălți, Ecaterina are senzația că a trăit o minune. Își trage sufletul și rămâne așa o vreme, strângându-l pe Trofimaș la piept. 

Reuniți după trei zile 

Ceva mai târziu, Andrian află că a devenit tată, iar părinții Ecaterinei că au devenit bunici. Nu au spus nimănui niciun cuvânt despre plecarea la spital. Știa că își vor face griji acasă, iar ea-și va face griji în spital pentru ei. Acum le poate spune tuturor. Ecaterina nu mai e bebelușul familiei, dar a adus pe lume, natural și fără vreo intervenție medicală, cel mai nou membru al familiei.

Andrian fuge la spital. Nu i s-a permis asistarea la naștere și, din cauza pandemiei nici acum nu-și poate vedea fiul și soția. Au vorbit la telefon, apoi Andrian s-a gândit că așa nu se poate. A sărit un gard, s-a strecurat ștrengărește printre blocuri ca să ajungă măcar la geamul lor. Și iată-i, la etajul doi, fluturând din mână – soția și fiul său.

Peste două zile, în sâmbăta Paștelui, s-au văzut cu adevărat și de data asta au mers acasă toți trei, fericiți, lăsând în spate spitalul de unde pleacă zilnic noi și noi bebeluși care vor spune peste ani că s-au născut în „anul pandemiei”. În mașină, în drum spre casă, Ecaterina se uită la Trofimaș cu dragoste și se gândește – copilul ăsta va fi puternic, că a venit pe lume în pofida corupției, a pandemiei și a problemelor ei de sănătate. De-acum încolo nu se mai teme de nimic. 

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Ecologie4 ore în urmă

Se bate alarma! Râurile sunt extrem de poluate din cauza apelor canalizate

PE SCURT Râurile noastre sunt extrem de poluate din cauza apelor canalizate care sunt deversate în râurile noastre și care...

Social19 ore în urmă

Pandemia în Germania: „Statul a avut grijă de toți”

Pandemia de COVID-19 a pus autoritățile din toate statele lumii într-o situație dificilă și a influențat puternic și echilibrul politic...

IstorieO zi în urmă

Panglica Sfântului Gheorghe nu are nimic în comun cu cel de-al Doilea Război Mondial. Alte mituri promovate de Rusia

PE SCURT Panglica Sfântului Gheorghe a fost inventată în 2005 în Federația Rusă și este inspirată din Primul Război Mondial....

LifestyleO zi în urmă

Pandemia ne-a mutat la sat

PE SCURT Chiar și pâna la pandemia de coronavirus mulți dintre locuitorii marilor orașe din întreaga lume se gândeau că...

SocialO zi în urmă

29 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: 171 cazuri noi de infecție. Bilanțul deceselor ajunge la 288

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

Ce este al doilea val al pandemiei și când să-l așteptăm?

În multe țări numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a scăzut, în unele nu se mai înregistrează cazuri noi, iar de...

Economie2 zile în urmă

Vinul Moldovei în cifre

Republica Moldova este tot mai cunoscută la nivel mondial, datorită Vinului Moldovei – produs al mândriei naționale, ambasador al țării...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031