Noi propuneri pentru eficientizarea activității Comisiei Unificate de Control

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a sugerat o nouă abordare în organizarea reuniunilor de lucru ale CUC, care să sporească eficiența acestora.

În primul rând, s-a propus planificarea anuală a subiectelor-cheie pentru discuție. De asemenea, s-a accentuat importanța de a folosi la maxim instrumentul întrevederilor la nivel de copreședinți cu participarea a câte unui reprezentant din partea Misiunii OSCE și Ucrainei.

Aceste propuneri au fost formulate ca urmare a impasului în care s-a ajuns prin blocarea includerii pe agenda Comisiei a subiectului, promovat de delegația Republicii Moldova, privind îmbunătățirea procedurilor de monitorizare a Zonei de Securitate.

Celelalte componente urmează să-și expună opinia la viitoarele ședințe.

În ultima perioadă delegația noastră a depus numeroase eforturi să convingă interlocutorii de faptul că implementarea unui asemenea monitoring nu va cauza modificarea formatului misiunii de pacificare, iar elaborarea acestuia este stringentă și va crește nivelul de siguranță pentru toate părțile vizate, în sensul evitării unor încălcări în Zona de Securitate.

Având în vedere că, potrivit regulamentului Comisiei, formarea ordinii de zi a ședințelor de lucru are loc pe bază de consens al părților, această problemă nu a fost inclusă în agendă, din cauza opunerii Tiraspolului.

Cu toate acestea, reprezentanții Ucrainei și-au reiterat susținerea demersului delegației Republicii Moldova, iar Misiunea OSCE și-a arătat disponibilitatea de a efectua o expertiză de profil și de a prezenta recomandări de rigoare, în cazul în care părțile vor ajunge la un consens ce ar permite demararea procedurilor de elaborare a mecanismului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare