Noi disensiuni în Comisia Unificată de Control

Noi disensiuni în Comisia Unificată de Control. Aceasta după ce la ultima ședință de pe 29 noiembrie delegația Republicii Moldova și cea a regiunii transnistrene nu au ajuns la un consens pe marginea subiectelor importante.

Disensiunile au vizat în special mecanismul de monitorizare a Zonei de Securitate, dar și așa-numitul „centru militar de pregătire și instruire a subofițerilor transnistreni”, dislocat în cetatea Bender, la care Tiraspolul nu permite accesul membrilor Comisiei pentru a efectua un control.

Astfel, propunerea delegației moldovenești, agreată anterior de către reprezentantul Federației Ruse, de a implementa propriu-zis prevederile protocolului semnat de părți în vederea îmbunătățirii procedurilor de observare în Zona de Securitate, nu a fost susținută de conducătorul delegației transnistrene.

De asemenea, nu s-a ajuns la un numitor comun în cazul instituțiilor penitenciare amplasate în or. Bender, aflate în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Delegația Republicii Moldova a menționat blocarea activității acestora de către reprezentații administrației de la Tiraspol prin deconectarea de la energia electrică, apă potabilă, agentul termic și canalizare.

Pe de altă parte, delegația transnistreană, în mod repetat, a enunțat revizuirea unor aspecte legate de caracterul periculos al instituției, prin includerea unor date eronate ce țin de pretinsa prezență a unor focare de infecție, contrazise anterior de raportul Organizației Mondiale a Sănătății, comunicat tuturor părților interesate.

Pe parcurs, delegația Republicii Moldova a reiterat disponibilitatea autorităților constituționale de preluare integrală a asigurării logistice a postului nr. 9 (stâng) de pe podul peste Nistru în preajma or. Vadul-lui-Vodă. Partea transnistreană s-a opus acestei propuneri.

Totodată, au fost audiați reprezentanții părților în Comandamentul Militar Întrunit cu privire la evoluțiile înregistrate pe aspectele legate de activitatea posturilor de pacificare. În această direcție, Comisia a constatat faptul existenței unui dialog consistent.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare