Noi abuzuri ale Tiraspolului: Post de grăniceri la Pohrebea, tehnică militară în suburbia orașului Bender

PE SCURT

Chișinăul a semnalat, la ședința de joi a Comisiei Unificate de Control, alte încălcări grave comise de către pretinsele formațiuni armate transnistrene în Zona de Securitate contrar protocoalelor existente.

Un prim caz se referă la instalarea unilaterală a unui post de grăniceri transnistreni, în perimetrul localității Pohrebea, în locul celui de „miliție”.

PE LUNG

În trecut, în locația menționată activa un asemenea post de grăniceri. Totuși, în urma eforturilor delegației noastre, problema a fost soluționată la 16 februarie 2012, când CUC a decis excluderea „postului de grăniceri”, controlul fiind plasat în responsabilitatea structurilor de poliție și miliție.

Cu toate că partea transnistreană invocă faptul că modificările s-au efectuat în contextul unor reforme de transferare a competențelor suplimentare către pretinsele trupe de grăniceri ale așa numitului „mgb”, acțiunile descrise contravin flagrant actelor în vigoare.

Deși atât delegația transnistreană, cât și cea a Federației Ruse au admis că subiectul trebuie discutat, la ședința curentă acestea au refuzat includerea problemei în ordinea de zi. Astfel, chestiunea dată urmează a fi propusă repetat spre examinare de către delegația Republicii Moldova la ședințele următoare.

Un alt caz semnalat de încălcare a regimului Zonei de Securitate se referă la constatarea prezenței tehnicii militare și a reprezentanților diverselor formațiuni militare în cadrul forumului „Tiras-2019” organizat pe teritoriul taberei „Dnestrovskie zori” în perioada 16-18 mai curent, în loc. Mereneşti, suburbie a orașului Bender (localitate cu regim sporit de securitate).

Chiar dacă mass-media din regiunea transnistreană a mediatizat amplu evenimentul organizat de către așa numitul „minister al apărării”, inclusiv „orăşelul militar” amenajat, expoziţia de armament etc., delegația Tiraspolului nu a prezentat în Comisie informații relevante, inclusiv nu a înștiințat în prealabil despre intențiile de a realiza o asemenea activitate.

Subiectul a fost abordat de către membrii delegației Republicii Moldova și în cadrul ședinței grupului de lucru din 14 mai curent în sediul OSCE din Bender. Prin urmare, delegația transnistreană s-a obligat să prezinte în cadrul următoarei ședințe informația cu privire la incidentul în cauză.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare