Nina Ștanski: „Transnistria se vrea în Rusia”. Reacția din partea Kremlinului se lasă așteptată

Joi, liderul regimului separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc, a semnat un decret privind punerea în aplicare a referendumului din 2006, în cadrul căruia 97% dintre participanţii la scrutin au votat pentru independenţa regiunii şi aderarea ei ulterioară la Federaţia Rusă. Administraţia Prezidenţială de la Moscova nu a comentat deocamdată iniţiativa respectivă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a explicat că nu comentează acest aspect întrucât nu deţine informaţii cu privire la bazele decretului semnat de liderul separatist de la Tiraspol.

Nici premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, nu s-a documentat cu privire la iniţiativa liderului separatist Evgheni Şevciuk, dar este de părere că decretul reprezintă o „mişcare populistă” orientată electoral, în contextul în care Transnistria se pregăteşte pentru alegeri.

În același timp, Biroul pentru Reintegrare din Republica Moldova a reacţionat faţă de acţiunea lui Şevciuk: „Biroul pentru Reintegrare îşi exprimă regretul şi profunda dezamăgire de faptul că actul în cauză subminează eforturile autorităţilor constituţionale şi ale partenerilor internaţionali implicaţi în procesul de negocieri în formatul „5+2” menite să identifice o soluţie viabilă pentru problema transnistreană, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi elaborarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană”.

De asemenea, în comunicat se menţionează faptul că „autorităţile moldoveneşti se adresează către actorii internaţionali implicaţi în procesul de reglementare a conflictului transnistrean cu rugămintea de a lua atitudine faţă de actul emis la 7 septembrie curent de către liderul de la Tiraspol în vederea evitării unei derapări a procesului de negocieri şi apariţiei unor noi tensiuni în această parte a Europei”.

La mai bine de 10 ani de la referendumul din 2006, în care majoritatea participanţilor s-au pronunţat pentru independenţa regiunii secesioniste şi aderarea la Rusia, liderul de la Tiraspol a decis legiferarea plebiscitului şi punerea în aplicare a rezultatelor acestuia.

Fostul așa-zis „ministru de externe” de la Tiraspol, soția liderului separatist Evgheni Șevciuk, Nina Ștanski, a făcut câteva comentarii pe marginea decretului emis. „În acest an, în Transnistria, a avut loc un studiu de caz pe scară largă cu privire la acest subiect și a arătat că viziunea oamenilor nu s-a schimbat. Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum, ei ar opta pentru același lucru, iar prezența la urne ar fi la fel de mare”, a explicat aceasta, citată de Novostipmr.

Nina Ștanski a reamintit că Șevciuk a propus ca legislația regiunii transnistrene să se racordeze la cea din Rusia. „În acest moment, propunerea este pe masa de discuții. Decretul prevede aplicarea voinței exprimate de transnistreni în urmă cu 10 ani, chiar dacă aceasta este ignorată de comunitatea internațională”, a mai spus fostul așa-zis „premier” de la Tiraspol.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.