Negruţa despre alegoria lui Streleţ: Puţini au înţeles ce alegorie a fost, dar mai toţi au înţeles ce-i cu 40

Ex ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa vine cu o nouă analiză a situaţiei din Republică Moldova, redată sub formă de pamflet. „În timp ce unii protestează, alţii – fac noi averi şi conturi crase. Într-o lume mare este o mică ţară. O mică ţară cu o lume mare. I se mai spune oligarhat”, scrie Negruţa.

Tot aici ex-ministrul Finanţelor menţionează şi alegoria premierului Valeriu Streleţ, potrivit căreia fără un acord FMI dolarul ar putea costa 40 de lei. „Puţini au înţeles ce alegorie a fost, dar mai toţi au înţeles ce-i cu 40. Şi s-a pornit scuturatul. Iar”, scrie Veaceslav Negruţa.

Într-o lume mare este o mică ţară. O mică ţară cu o lume mare. I se mai spune oligarhat.
Lumea e diferită. Unii doar sapă şi muncesc, alţii – doar beau şi chefuiesc. „Fără clasă de mijloc” vorba unui vorbitor la „bibisi”.

Unii muncesc în ţară, acasă, dar şi mai departe. Mai trimit din câştiguri şi celor rămaşi.

Alţii – aici, acasă, cu instituţiile pe care le controlează, pe banii altora fac ce vor. Cu bani străini îşi fac averi şi conturi.

Banii şi avuţia naţiunii, cea din rezervele valutare, sunt sursa îmbogăţirii, dar şi interesul acestor alţii.

Un mai experimentat guvernator a scuturat saltele celor care muncesc la sfârşit de iarnă.

A venit rândul şi unui mai nouţ executor să scuture ce a mai rămas prin buzunarele celor trudiţi.
La un început greu de toamnă zicea că 40 va fi. După care încerca să-i zică alegorie. Puţini au înţeles ce alegorie a fost, dar mai toţi au înţeles ce-i cu 40. Şi s-a pornit scuturatul. Iar.

Între timp apare o nouă indicaţie de la executor către guvernator: măsuri rapide pentru a potoli ce a provocat chiar el şoptind „40” cu glas tare (poate tot alegorie a vrut să fie).

Şi în aceiaşi zi guvernatorul potoleşte pofta cu vre-o 12 milioane nu de lei, aruncate într-o singură gură flămândă (sărmanul executor ar putea să nu ştie că indicaţia a picat bine, o să afle mai târziu). Gură, care-i place cel mai mult guvernatorului. De la începutul său. Că a mai aruncat şi a fost bine. Gura a înghiţit tot. Singură. Celelalte guri flămânde au rămas.

Să vedeţi cum după acest nou scutur unii vor contabiliza pierderi şi lipsuri în avuţia naţiunii, iar alţii – rezerve pentru noi proiecte.

În timp ce unii protestează, alţii – fac noi averi şi conturi crase.

Într-o lume mare este o mică ţară. O mică ţară cu o lume mare. I se mai spune oligarhat”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.