Natalia Bayram: O declarație din 2003 spune că prestatorii de Internet sunt complici la abuzuri

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a aprobat încă în 2003 o declaraţie prin care prestatorii de servicii de telecomunicaţii sunt obligaţi să reacţioneze prompt la demersurile statului în a bloca anumite site-uri sau a restricționa accesul la anumite pagini web, în caz contrat fiind declaraţi complici. Despre aceasta a atras atenţia avocatul Centrului Internaţional pentru Protecţia şi Рromovarea Drepturilor Femeilor „La Strada”, Natalia Bayram, în cadrul unor dezbateri publice organizate de IPN pe subiectul aşa zisei legi Big Brother.

„Deci despre directiva 2004 se menţionează, însă nimeni nu menţionează despre o declaraţie a comitetului de miniştri din 2003, prin care se stipulează că acei prestatori de servicii de telecomunicaţii ş.a.m.d. sunt obligaţi să reacţioneze prompt la demersurile statului în a bloca anumite site-uri sau a restricționa accesul la anumite pagini web. Iar în cazul în care aceştia nu se supun deciziilor legale, prestatorii de servicii urmează să fie declaraţi complici la săvârşirea acestor infracţiuni. Pentru că ceea ce se întâmplă în spațiul acesta internet e ca şi cum în curtea casei mele s-ar comite o infracţiune, iar eu fiind martor la infracţiune nu am sesizat organul competent despre săvârşirea acestei infracţiuni şi eu automat mă fac complice”, a declarat Bayram.

Referindu-se la directiva Curţii Europene din anul 2003, avocatul a spus că se menţionează clar că păstrarea datelor impusă de directivă nu constituie violare la viaţa privată. „Îmi pare rău că se manipulează opinia publică că prin declararea că iată a fost declarată nevalidă directiva din 2004 cu privire la protecţia datelor, păstrarea lor, etc. Însă nimeni nu a intrat în esenţa acelei hotărâri a Curţii Europene. Iar în hotărâre Curtea Europeană foarte bine a punctat importanţa deci a păstrării datelor şi anume: Curtea menţionează că păstrarea datelor impusă de directivă nu constituie violare la viaţa privată. Deci păstrarea datelor respective nu constituie violarea drepturilor fundamentale la protecţia datelor cu caracter personal. Acestea sunt necesare şi utile pentru combaterea terorismului, criminalităţii grave etc”, a subliniat Bayram.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.