Muştarul stimulează pofta de mâncare

Chişinău / Moldova.ORG/ — Muştarul este unul din condimentele cele mai cunoscute şi mai populare în lume. Îl găsim în diferite sortimente. Probabil că nu vă puteţi imagina cum ar fi să mâncaţi cârnaţi sau crenvurşti sau mici fără muştar.

Sub forma de pulbere sau boabe, muştarul a fost folosit pentru condimentarea mâncărurilor din Antichitate pentru că avea efectul de a stimula pofta de mâncare.

În trecut, pasta de muştar era făcută în casă de gospodine, astăzi a devenit o afacere destul de rentabilă, spun eu, dacă e să ne uităm la zecile de sortimente pe care le găsim pe rafturile magazinelor.

În funcţie de sortiment, boabele, care pot fi de culori deschise până la maronii-negre, se prelucrează în mod diferit. Se zdrobesc seminţele, iar făina obţinută se amestecă cu oţet, sare, vin, apă, piper, cuişoare, hrean, în funcţie de sortimentul de muştar care se doreşte a fi obţinut.

Pasta obţinută este, în general, consumată cu mezeluri, carne gătită, chiftele, hotdog, sosuri şi maioneză.

Ca ingredient pentru multiplele sosuri, muştarul se adaugă în sosuri cu puţin înainte de a fi gata, pentru că dacă se încălzeşte prea mult îşi pierde aroma.

Boabele de muştar pot fi folosite şi întregi la murături, în special la castraveţi, la marinate sau în mâncărurile cu peşte sau carne la cuptor.

Frunzele de muştar alb sunt consumate în salate.

Atenţie! Muştarul, mai ales cel iute sau cu hrean, conţine substanţe care pot irita uşor membranele nasului sau ale gurii. Aşa că nu-l consumaţi în cantităţi mari.

Seminţele de muştar, ca medicament

În cazul intoxicaţiilor sau exceselor de alcool, muştarul are rol vomitiv. Se amestecă seminţele de muştar într-un pahar cu apă şi se bea după zece minute.

Este un bun analgezic şi tocmai de aceea se foloseşte cu succes pentru tratarea durerilor musculare. Se aşează o compresă cu amestecul obţinut pe zona dureroasă, iar acţiunea sa este rapidă.

Pentru copii, câteva seminţe de muştar adaugate în apă de baie fierbinte, pot avea efect calmant şi îndepărtează febra asociată răcelilor puternice.

Compresele de apă fierbinte în care s-au adăugat seminţe de muştar sunt eficiente pentru tratarea pecinginei sau eczemelor.

Muştarul stimulează pofta de mâncare şi are efect antiseptic. Favorizează secreţiile gastrice şi este remediul perfect împotriva constipaţiilor cronice.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.